Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Basilisc s’estrena amb una cercavila envoltat de figures de diferents ciutats

Escoltar

El Basilisc s’estrena amb una cercavila envoltat de figures de diferents ciutats

És la figura del Ball de Diables de Mataró i té cos de gall i cua i pell de serp



La nova figura del bestiari festiu de Mataró, el Basilisc, ha fet avui la seva presentació oficial envoltat de figures d’altres municipis catalans. La cercavila ha recorregut La Riera fins a la plaça de Santa Anna per acabar davant de l’Ajuntament.


 

El Basilisc és la figura del Ball de Diables de Mataró, entitat que celebra aquest any el seu desè aniversari amb diferents actes com la Mostra de Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya i la presentació d’aquesta nova figura. Aquests actes estan organitzats pel Ball de Diables de Mataró i la Fundació Iluro i compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró.

 

La Mostra de Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya (Ateneu de la Fundació Iluro. La Riera, 92) reuneix figures de diferents ciutats catalanes i també de Mataró, d’estils artístics i folklòrics diversos. S’hi poden veure: la Víbria de Barcelona, la Tarasca de Barcelona, el Drac de Vilanova i la Geltrú, la Mulassa de Vilanova i la Geltrú, el Bou de Tarragona, el Lleó de Manresa, el Basilisc de Reus, el Drac de Mataró, la Momerota de Mataró, els Cavallets de Mataró i a partir de la presentació oficial el Basilisc de Mataró. La mostra es podrà veure fins al 2 de febrer.

 

La cercavila amb elements de foc ha comptat amb la participació de totes les figures de la mostra. Quan han arribat a la plaça de Santa Anna ha fet la seva aparició el Basilisc i tot seguit les figures han fet els seus balls solemnes. El Basilisc ha mostrat també el seu ball particular davant el públic congregat i les figures convidades. Finalitzats els balls, les figures han enfilat La Riera per acabar la festa davant de l’Ajuntament.

 

El Basilisc és la figura que donava nom a l’associació Ball de Diables de Mataró en els seus inicis. La llegenda catalana diu que el basilisc surt de l’ou rodó d’una gallina fecundat per una serp i aquest ou ha de ser cremat perquè sinó naixerà el basilisc, una bèstia amb cos de gall i cua i pell de serp.