Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova una declaració contra l’assetjament i violències masclistes vers les dones dedicades a la política

Escoltar

Mataró aprova una declaració contra l’assetjament i violències masclistes vers les dones dedicades a la política

La Junta de Portaveus celebrada el passat 1 de febrer va aprovar una declaració institucional presentada pel grup municipal de la CUP que rebutja l’assetjament i violències masclistes envers les dones que es dediquen a l’acció política.

 

El text es va aprovar per la unanimitat dels portaveus presents a la reunió i dijous passat, 4 de febrer, se’n va donar compte al Ple municipal. L’acord íntegre és el següent:

 

“L’Ajuntament de Mataró fa anys que destina recursos i esforços, tant polítics com tècnics, per a la igualtat de gènere, la coeducació i l’eradicació de les violències masclistes.

 

En aquesta línia i d’acord amb el compromís de les resolucions i posicionaments públics aprovats en els darrers anys respecte a les violències masclistes, denunciem l'assetjament que en les darreres setmanes estan patint dones que es dediquen a l'acció política des de diferents partits, plataformes i col·lectius. Aquest fet, que es repeteix al llarg del temps, és inadmissible. És intolerable que la resposta als seus legítims posicionaments es faci a través d'insults masclistes que pretenen el descrèdit personal i intel·lectual de les dones.

 

Aquest tipus de violència masclista ha de ser rebutjada i perseguida. Es tracta d’una violència masclista que pretén intimidar i desincentivar el desafiament que en realitat suposa, encara per alguns, la irrupció de la veu i el tarannà de les dones en l'espai de la política.

 

Aquests darrers dies, igual que en altres ocasions, els mitjans de comunicació, les xarxes socials i part de l’opinió pública a peu de carrer han tornat a normalitzar amb total impunitat insults masclistes adreçats a dones que ocupen càrrecs electes o orgànics en diversos partits polítics, plataformes o altres espais de participació política i ciutadana.

 

Davant d’aquest fet, cal posar fi als tabús, dir amb veu forta i clara les coses pel seu nom i denunciar les valoracions sobre el físic de les dones polítiques, la sexualitat, la manera de vestir, l’edat, la identitat sexual o les responsabilitats familiars que sembla que estan per sobre de la praxis política o la qualitat discursiva de qui exerceix amb valentia, dignitat i professionalitat els seus càrrecs.

 

Insults i valoracions sexistes com “gorda, vella, puta, lletja o Que abans de tenir relacions sexuals passa per assemblea, Idiota. Mala puta, traïdora, Sense atractiu. Filla de puta amargada, Calladeta estàs més guapa, Aquesta diputada està boníssima. És una Musa, Barriguita, pivón, histèrica (...)” i un llarg etcètera són els qualificatius i els usos lingüístics i de comunicació de qui pretén socialitzar i generar opinió pública des dels esterotips masclistes, el dictat de normes de comportament pròpies dels grups dominants i, en definitiva, des de la desigualtat.

 

Els darrers episodis d’assetjament col·lectiu han saltat de manera alarmant a Catalunya, on les decisions polítiques s’han vist deslegitimades per un assetjament col·lectiu del tot condemnable.

 

Per tot això, el Grup Municipal de la CUP proposem els següents acords:

 

- PRIMER. Contactar amb aquelles persones que des del municipi i/o via les xarxes socials pròpies, es detecti que estan desqualificant i assetjant a les dones que es dediquen a l’acció política, mitjançant insults i valoracions sexistes, i demanar-los la retirada de les publicacions i informar-les que aquestes pràctiques estan qualificades com a violències masclistes.

 

- SEGON. Instar els partits polítics del Parlament de Catalunya a què prenguin mesures per eradicar les violències masclistes contra les dones que es dediquen a l’acció política; i més quan diferents càrrecs electes del Parlament de Catalunya i també electes municipals han fet ús d’aquestes violències sense que això hagi tingut repercussions públiques ni polítiques en el seu càrrec.

 

- TERCER. Instar els diferents Grups Polítics del Parlament de Catalunya a rebutjar públicament l’assetjament que estan patint dones que es dediquen a l'acció política des de diferents partits, plataformes i col·lectius.

 

- QUART. Instar el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i els mitjans de comunicació de premsa escrita i digital local i nacional a què prenguin mesures per exigir dimissions i/o l’expulsió dels mitjans de comunicació d’aquells que facin ús d’estils de comunicació i usos de comunicació masclistes.

 

- CINQUÈ. Traslladar aquests acords a les entitats de dones que integren el Consell d’Igualtat de Mataró, a tots els mitjans de comunicació locals, al Consell Comarcal del Maresme, a la mesa del Parlament de Catalunya i a tots els grups parlamentaris que l’integren, a Feministes de Catalunya, a la Xarxa Feminista de Catalunya “Ca la Dona”, al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, a l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, i a les entitats municipalistes catalanes.”