Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució per elaborar un Pla d’Equipaments Esportius

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució per elaborar un Pla d’Equipaments Esportius

La Proposta de resolució, presentada pel grup municipal de Junts per Mataró, per a l’elaboració d’un Pla d’Equipaments Esportius es va aprovar per unanimitat en el Ple ordinari del mes de febrer, celebrat el dijous 7.

El text íntegre de la Proposta de resolució és el següent:

“La pràctica de l'esport és un element fonamental d'identitat per a molts mataronins i mataronines. Mataró gaudeix d'una gran xarxa d'entitats esportives les quals desenvolupen activitats de disciplines diverses, component que el converteix en un municipi actiu, poliesportiu i saludable.

També cal destacar la nostra ciutat pel gran nombre d'activitats esportives puntuals i esdeveniments esportius que s'organitzen i es desenvolupen en el municipi, posant èmfasi en esdeveniments com la Volta Ciclista a Catalunya, la Mitja Marató, la final de la Copa LEN, el Míting d'atletisme, el Triatló Ciutat de Mataró, el Campionat d'Espanya juvenil d'atletisme, la fase de sector d'hoquei herba...

És imprescindible també fer referència a l'esport adaptat, ben present la ciutat a través d'un entramat associatiu i esportiu de qualitat que vetlla per la seva bona salut. Així doncs, Mataró és un municipi plural on conviuen entitats, activitats i esdeveniments esportius de característiques ben diferents.

Per entendre i dimensionar el món de l'esport a la nostra ciutat tenim, entre d'altres, dos eixos que sempre són han de ser referència:

A) Com una eina imprescindible per la cohesió social.

-Els Valors. La igualtat, l'amistat, la companyonia, el sacrifici, el respecte.
-La salut individual i col·lectiva i els beneficis que comporta tant a qualsevol persona com a la societat en el seu conjunt.
-La possibilitat de donar oportunitats a través de l´esport a persones amb risc d'exclusió social.

-El treball solidari del teixit associatiu de la ciutat format per entitats, clubs, escoles, associacions... treballant de forma altruista a favor de terceres persones en situació de vulnerabilitat, cercant recursos econòmics o fent divulgació de determinades situacions anòmales.
-L'existència a Mataró d'una oferta esportiva per a tothom amb independència del seu nivell o edat. L'esport federat, l´amateur, l'escolar, l'adaptat, pels més joves, pels més grans, esports individuals, esports col·lectius, esports nàutics, esports de muntanya...

B) L'esport com a motor econòmic i de promoció de ciutat.

És evident que l'esport és un element generador de grans oportunitats dinamitzadores de l'economia. Així, va ser una aposta clara la de portar grans esdeveniments esportius a la ciutat pel seu retorn econòmic i d´imatge. Alguns exemples: continuar sent sortida d´etapa de La Volta, organitzar a Mataró la final de Waterpolo femenina de la Copa LEN, acollir infinitat de campionats estatals i de Catalunya, actes i esdeveniments de moltíssimes disciplines diferents amb el propòsit de portar visitants a la Ciutat, de visualitzar-la i de posar-la en el mapa.
Així, campionats d'handbol, futbol, escacs, tennis platja, vòlei, vòlei platja, tenis, futbol platja, natació, waterpolo, atletisme, ciclisme, rem, petanca, hoquei, futbol sala, submarinisme, pesca... La llista és interminable.

També, la de voler considerar la ciutat de Mataró com la capital dels esports de platja. Aquest sense dubtes ha de ser un eix bàsic de gestió amb l´intent de potenciar tota la riquesa del nostre front marítim i litoral costaner fent que Esport i Promoció de Ciutat vagin del bracet.


Pel que fa a la política inversora a les instal·lacions esportives, aquests darrers anys s'ha centrat, entre d'altres, en projectes com la nova graderia al Municipal de Cirera, renovació de gespa i instal·lació de reg al municipal del Centenari, nou sistema de climatització a la piscina municipal, canvi del tartan de l'estadi Municipal d'Atletisme que vam inaugurar fa poques setmanes o la pista poliesportiva coberta a la zona esportiva de Cerdanyola en curs ara mateix. Això fa palès que, tot i ser menys del que ens agradaria, la realitat és que l'Ajuntament té capacitat per invertir en equipaments.

Tanmateix, veiem saturades moltes de les instal·lacions esportives de la ciutat, col·lapsades per les necessitats d'ús de les entitats esportives. I és que poca és la planificació que s'ha fet al respecte i molts equipaments no han estat íntegrament posats al dia, alhora que sovint no s'hi fa el manteniment constant necessari.

Actualment comptem, més enllà dels plans estratègics de ciutat i d'una manera més específica, amb el Pla Director d'equipaments educatius, esportius i culturals, el Pla de Manteniment d'equipaments educatius, culturals i esportius. Per altra banda, també amb projectes específics derivats d'una problemàtica molt determinada com el Pla Director d'eliminació del fibrociment, en aquest cas, pel que fa a equipaments esportius.

Com que és precís que l´activitat esportiva pugui realitzar-se en les millors condicions possibles a favor dels milers de practicants mataronins i de la resta de la Comarca del Maresme, de la que en som la capital, és imperatiu que tinguem una clara política inversora en les instal·lacions esportives.


Per tant, ens hem de dotar d'un criteri racional i objectiu que, específicament però amb la mirada a tota la ciutat, disposi i raoni les línies estratègiques identificades a treballar en l'esport de Mataró en els anys vinents, per tal que el sistema esportiu local evolucioni d'acord amb les necessitats i demandes de la societat i el sector.

Per totes aquestes raons, el grup municipal de Junts per Mataró, proposem l'adopció dels següents acords:

  1. Convocar a tots els agents públics i privats del sector per consensuar una línia de treball efectiva per arribar a acords per a l'elaboració d'un Pla que defineixi quina ha de ser l'estratègia municipal entorn dels equipaments actuals i de futur.
  2. Elaborar un Pla d'equipaments esportius que s'adeqüi a les necessitats definides de la millor manera possible, tenint en compte els espais de pràctica esportiva escolars i també altres espais d'ús lliure.

Que aquest tingui una visió global i de futur, vetllant per una conservació de les instal·lacions i espais adient i renovant el parc d'equipaments convencional. Han de definir-se les dotacions pressupostàries necessàries i, si cal, garantir-se les reserves de sòl disponibles d'equipaments per al futur.”

Publicat a