Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reivindica el dret a emmalaltir amb dignitat i el final de les altes mèdiques injustificades

Escoltar

Mataró reivindica el dret a emmalaltir amb dignitat i el final de les altes mèdiques injustificades

La Junta de Portaveus, celebrada el 5 de setembre, va aprovar una proposta de resolució per exigir el final de les altres mèdiques injustificades i per reivindicar el dret de les persones a emmalaltir amb dignitat. La proposta, presentada per VOLEMataró, va ser aprovada amb els vots favorables del PSC, ERC-MES, la CUP i ICV-EUiA, els vots en contra de CiU i C’s i les abstencions del PP i PxC. 




El text íntegre de la proposta, que es va donar compte en el Ple del 8 de setembre, és el següent:




“Arreu de l'Estat és l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) qui s'ocupa de fer avaluacions als malats i les malaltes que estan de baixa i/o sol·liciten la incapacitat i a Catalunya és l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), depenent del Departament de Salut de la Generalitat, l’òrgan competent per realitzar els dictàmens mèdics on es determina si una persona continua de baixa mèdica o ha de retornar immediatament al lloc de treball, si es té dret a una pensió per invalidesa, o ja s’està “apte” per reincorporar-se laboralment per una millora de la salut.




A l’ICAM hi passa alguna cosa GREU. Visites on has d’entrar-hi sol (no pot acompanyar-te ningú), càmeres de seguretat dins les consultes, professionals (entenem metges) no es presenten, no ens diuen el seu nom, ni la seva especialitat (si és que la tenen), fan cas omís als informes que les treballadores aporten dels seus metges del sistema públic (informes on consten patologies i conclusions), a la consulta fan 3 preguntes, i moltes vegades no tenen res a veure amb la malaltia en qüestió, etcètera...




Una de les evidències de la mala praxi, del mal funcionament d’aquest organisme, és que sovint les treballadores al ser menystingudes (no obtenint la baixa o incapacitat sol•licitada i avalada per facultatius), denuncien a la Seguretat Social. Ens consten moltíssims casos que la justícia ha donat la raó a la treballadora.




L’ICAM té seus repartides pel territori, però no sabem perquè a la gran majoria de treballadores se les desplaça a Barcelona (per què a una persona de Manresa l’envien a Barcelona, quan a Manresa hi ha un ICAM?.. .I així tants i tants casos.




Entre l’INSS i l’ICAM hi ha un conveni (històric, que es renova en silenci...) on consten un ball de xifres importants que donen resultats econòmics favorables a l’ICAM quantes menys baixes i pensions atorga. Per tant, seria fàcil extraure la conclusió que sovint els criteris d’avaluació són economicistes en detriment dels criteris sanitaris.




A l’ICAM entenem que s’han de depurar moltes pràctiques que no responen a la bona praxi mèdica, que sovint se salten el codi deontològic i que menyspreen als i les treballadores que s’hi atansen.




La Plataforma d'Afectats de l'ICAM, la PAICAM, es va constituir el 13 de gener de 2016 amb l'objectiu de visualitzar el tracte inhumà i el funcionament injust d'aquest organisme avaluador de la sanitat catalana, que s'ha agreujat els darrers anys amb les retallades. Cada vegada les baixes són més restrictives, així com els criteris per atorgar pensions d'invalidesa, i el context d'atur i precarietat laboral en augment situa les persones malaltes sovint al llindar de l'exclusió social.




Per aquests motius, el grup municipal VOLEMataró a l’Ajuntament de Mataró proposa l’adopció dels següents acords:




1. Exigir la transparència total en la relació entre l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i l'ICAM, i la presentació del conveni que els vincula abans que sigui oficial, per tal de poder presentar esmenes i que es pugui debatre al Parlament de Catalunya abans d’entrar en vigència.




2. Impulsar la participació ciutadana d’agents implicats (facultatius, col•lectius de malalts, sindicats...), per a l'elaboració d'un document sobre bona praxi, és a dir, sobre el bon tracte envers les persones que s’atansen a l’ICAM. Com per exemple que puguin ser ateses amb companyonia d’algun familiar o persona de confiança, que puguin escollir centre de proximitat geogràfica, etcètera.




3. Reclamar que s'aturin les derivacions a centres privats per realitzar proves diagnòstiques.




4. Reclamar avaluacions basades exclusivament en criteris mèdics amb professionals de la sanitat pública.




5. Exigir la depuració de responsabilitats, tant de l'ICAM com de l'INSS, per haver anteposat criteris econòmics per sobre de la salut de les persones”.