Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde David Bote explica els objectius del Govern Municipal del Mandat

Escoltar
Logo de Grup municipal PSC-CP

Grup municipal PSC-CP

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal PSC-CP

L’alcalde David Bote explica els objectius del Govern Municipal del Mandat

El Govern Municipal explica a l’Audiència Pública els seus objectius pel mandat que finalitza l’any 2023.

El passat 30 de gener va tenir lloc l’Audiència Pública a l’edifici de Can Marfà a on més de 130 ciutadans i ciutadanes  assistir a la presentació del pressupost municipal pel 2020 i el Pla de Mandat 2019-2023. 
 
L'acte va comptar amb els parlaments de Sergi Morales, Segon tinent d'alcalde i Regidor d'Ocupació i Empresa, Juan Carlos Jerez, Primer tinent d'alcalde i Regidor d'Administració, Bon Govern i Mobilitat, i de l'alcalde David Bote. L'acte també va comptar amb la intervenció de tots els regidors que formen part del Govern Municipal mitjançant diferents vídeos a on posen de manifest les prioritats de cada àrea per aquest mandat. 
L'alcalde de Mataró va iniciar la seva intervenció destacant "la voluntat d'exercir una política de mà estesa, de diàleg, de recerca de consens amb l'oposició, sobretot en els aspectes més estratègics per al desenvolupament econòmic de la ciutat."
 
A continuació, David Bote va referir-se als reptes estratègics als quals ha d'enfrontar-se la ciutat en aquest mandat, que impliquen tirar endavant el Pla Estratègic Mataró 20-22 i adaptar-lo als criteris de l'Agenda Urbana 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. 
 
En aquest sentit, és clau abordar el fet metropolità i reivindicar la capitalitat comarcal de Mataró per, des d'aquesta posició posar remei a les problemàtiques comunes com la mobilitat o el manteniment de les nostres platges. 
 
L'estratègia metropolitana, va afegir Bote, és important perquè se'ns tingui en compte com a ciutat també en polítiques tan cabdals com la seguretat, l'habitatge o la cura del medi ambient. 
 
En el camp de la mobilitat, es va destacar la necessitat de comptar amb un transport públic de qualitat com a eina de cohesió territorial. Des de l'Ajuntament ja s'han pres mesures al respecte mitjançant la millora del servei de Mataró Bus, que ha augmentat les freqüències de diverses línies i ha ampliat parades a partir del mes de Gener de 2020. 
 
L'alcalde va reconèixer la necessitat d'avançar en la millora del transport interurbà, que no són de competència municipal. "Les línies interurbanes de bus són competència de la Generalitat i per això continuarem trucant a la conselleria de Territori per fer-los arribar les queixes dels mataronins", va dir Bote, alhora que mostrava el seu ferm compromís d'abordar decididament la política tarifària de l'ATM. 
 
Pel que fa al pressupost de l'Ajuntament per l'any 2020, l'alcalde va anunciar que la ciutat té un pressupost de contenció, que només creix un 1,4%, i que malgrat estar concebut en un marc pressupostari dur, ens permet continuar emfatitzant les polítiques adreçades bàsicament a les persones. 
 
"L'educació i la protecció social continua sent el principal actiu de la ciutat" va afirmar l'alcalde. De fet, la partida d'Educació tindrà un pes molt important al conjunt del pressupost municipal, que servirà per nodrir a les nou escoles bressol municipals de la ciutat i a l'institut de formació professional municipal. "L'educació és", va recordar l'alcalde Bote, una palanca de canvi que s'ha de traduir sempre al pressupost".
 
La protecció social continua sent necessària en una ciutat com Mataró. En aquest àmbit, la innovació jugarà un paper fonamental, ja que s'està reorganitzant el servei de benestar social a on s'aplicaran noves tecnologies en projectes experimentals com el Gàvius, a on participa l'Ajuntament de Mataró, i que té com a finalitat aplicar la intel·ligència artificial en l'àmbit de la protecció social per tal de facilitar els tràmits als ciutadans. 
 
La innovació també s'aplicarà en l'àmbit energètic, amb la col·locació de plaques fotovoltaiques o l'ampliació de la xarxa de recàrrega de cotxes elèctrics. 
 
D'altra banda, David Bote va anunciar un increment important de la despesa en neteja i seguretat, per aconseguir una ciutat més neta i segura. En aquest sentit, cal destacar l'increment al pressupost de 1,9 milions més per a seguretat i protecció civil i 2,2 milions més per a neteja i recollida de residus. 
 
En el camp de la seguretat, cal destacar la incorporació de mes agents de Policia Local i la col·locació de càmeres de videovigilància a Rocafonda i al Pla d'en Boet; sense deixar en cap moment de reivindicar al Departament d'Interior de la Generalitat la dotació de més efectius de Mossos d'Esquadra a la nostra ciutat. 
 
Pel que fa a la neteja, ja s'ha anunciat la realització d'un nou concurs per adjudicar el contracte, invertint-se 2,2 milions d'euros més l'any 2020, destinant a aquest concepte un total de 13,79 milions d'euros anuals. Tot això, serà acompanyat de campanyes de civisme que ajudin a mantenir més net l'espai públic. 
 
David Bote va destacar també la rebaixa substancial que s'ha aconseguit del deute públic. L'alcalde també va recordar el deute que la Generalitat té amb la ciutat de Mataró, derivat en gran mesura d'haver deixat de pagar la seva part de les escoles bressol i es va mostrar esperançat amb què, un cop que ja s'ha anunciat que aprovaran el pressupost, el Govern de la Generalitat retorni el deute que manté amb els ciutadans i ciutadanes de Mataró. "Això ens permetrà tornar a fer coses reals, tangibles, per als ciutadans, després d'anys d'estar pendents del sanejament de les finances municipals i d'haver estat suplint les carències dels altres. 
 
En el camp de la reducció de la despesa, cal destacar que aquest any serà el primer en el qual s'aplicarà el pla de racionalització de la despesa, que ens permetrà poder tenir una administració més eficient. 
 
Finalment, l'alcalde va finalitzar la seva intervenció parlant dels 91,5 milions d'euros d'inversions que realitzarà durant tot el mandat el conglomerat municipal, 69 milions dels quals els posarà directament l'Ajuntament i, d'aquests, 19,6 milions seran aplicats aquest mateix any 2020. 
 
La major part de les obres són per continuar posant la ciutat al dia, actuant sobre els equipaments i sobre l'espai públic. A l'enllumenat públic es dedicarà 1,5 milions i 600.000€ seran destinats a asfaltar carrers i arreglar voreres. 
 
Entre totes les inversions que ja s'estan duent a terme, o bé que es duran a terme properament, l'alcalde va destacar el Cafè Nou, la pista poliesportiva de Cerdanyola o el dipòsit d'aigua de Cerdanyola; l'Anella Ciclista, en el marc del Pla de Mobilitat o els plans d'Habitatge o de millora de polígons, actuació que permetrà millorar les condicions en les quals les nostres empreses podran treballar. 
 
També va destacar el Pla d'Impuls al Centre com una manera d'estimular el comerç a través d'accions concretes en el centre, a on s'invertirà un milió d'euros cada any  i que comportarà la recuperació de la Riera com a eix de vianants. L'objectiu del PIC és aconseguir un eix comercial a cel obert amable per als vianants i en un entorn patrimonial envidiable. 
 
Per acabar, David Bote també va mencionar projectes en col·laboració amb altres consorcis i administracions, com és el cas del Port de Mataró, a on s'invertiran 5 milions d'euros per encarar la seva transformació i rellançament. 
 
En definitiva, les inversions anunciades pel Govern Municipal per aquest mandat no només són per posar la ciutat  al dia, sinó per continuar posicionant estratègicament Mataró com a una ciutat atractiva per a visitants i inversors.