Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una carpa protegirà les restes arqueològiques de la Vil·la romana de Torre Llauder

Escoltar

Una carpa protegirà les restes arqueològiques de la Vil·la romana de Torre Llauder

L’actuació és prèvia a la restauració dels mosaics i al projecte museogràfic

L’Ajuntament instal·larà una coberta tipus envelat o carpa per protegir provisionalment les restes arqueològiques de la Vil·la romana de Torre Llauder. Aquesta actuació és prèvia a la restauració dels mosaics que es preveu realitzar en un futur i que forma part del Pla director per potenciar el jaciment arqueològic.

 

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, ha presentat aquest matí en roda de premsa el projecte executiu de la coberta, que es va donar a conèixer el 15 de setembre a la Comissió Informativa de Servei Territorials i es portarà dilluns que ve a la Junta de Govern Local per a la seva aprovació inicial.

 

El projecte també es va presentar el 15 de juny al Consell Municipal del Patrimoni arquitectònic i ambiental de Mataró, i ha rebut el vistiplau de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona de la Generalitat de Catalunya, que havia d’informar favorablement donat que el jaciment és un Bé Cultural d’Interès Nacional.

 

 

La Vil·la romana de Torre Llauder

 

El jaciment arqueològic de la Vil·la romana de Torre Llauder es va descobrir al 1961. Està situat entre els carrers de Sant Cugat, de Roma, de Sant Valentí i l’avinguda de Lluís Companys, protegit per un murs de contenció de formigó força monumentals (clos arqueològic), tot i que es coneix que part del jaciment s’estenia més enllà d’aquests límits.

 

La vil·la s’assentava als afores de l’antiga Iluro. Als anys 80 es va adequar el jaciment per poder ser visitat i es van restaurar els mosaics de diverses dependències.

 

La primera fase de la vil·la es data poc després del canvi d’era, en època de l’emperador August, quan esdevingué un important centre de producció vitivinícola. Al segle II dC es construïren les diferents dependències senyorials decorades amb pintures murals i pavimentades amb mosaics. La vil·la, que perdurà fins el segle VII dC, és considerada com una de les més excepcionals i sumptuoses conservades de la Catalunya romana. Amb el temps, però, les restes han iniciat un procés de degradació que s’ha vist agreujat pel fet d’estar a la intempèrie.

 

 

La coberta provisional

 

La previsió de tornar a restaurar els mosaics ha evidenciat que prèviament calia cobrir les restes per protegir-les de la pluja i altres inclemències del temps. S’ha optat per una estructura de cobriment provisional de tipus envelat o carpa.

 

La carpa estarà formada per una membrana tèxtil que cobrirà les estances i espais on hi ha mosaics, una superfície de 465 m² (la superfície del clos arqueològic és de 3.594,35 m²). Tindrà 14 punts d’ancoratge sobre el terreny de diferents tipus, i un pal o masteler que suportarà l’envelat aixecat a la part central. Tindrà una alçada de gairebé 8 metres.

 

El projecte té un termini d’execució de 3 mesos, tot i que es preveu que les tasques d’instal·lació puguin estar enllestides en poques setmanes donat que es tracta de material prefabricat. Abans no s’executin els treballs, el projecte haurà de superar els tràmits d’aprovació inicial, exposició pública, aprovació definitiva, licitació i adjudicació a una empresa especialitzada. El pressupost és de 198.954,22 € (IVA inclòs).

 

 

El Pla director del jaciment arqueològic

 

El Consell Rector de l’IMAC va aprovar el 10 de desembre de 2008 el Pla Director del jaciment arqueològic de la Vil·la Romana de Torre Llauder. El document analitza l’estat del jaciment i proposa actuacions per a la seva conservació i millora.

 

En concret, inclou tres grans línies de treball:

 

1. Excavació arqueològica en extensió del clos arqueològic.

2. Restauració de les restes arqueològiques, en especial dels mosaics.

3. Musealització del recinte.

 

L’excavació arqueològica es va començar l’any 2006 a partir d’un projecte de recerca promogut conjuntament entre el Museu de Mataró i la Universitat Autònoma de Barcelona. En els propers dies s’iniciaran els treballs corresponents a una nova fase de les excavacions, que es concentraran a la zona del peristil (jardí) i es perllongaran durant el mes d’octubre. Un cop acabada l’excavació serà possible dur a terme la musealització del jardí per fer visitables les noves troballes. 

 

Es preveu instal·lar la coberta provisional a principis de 2010. La restauració dels mosaics serà el pas següent. Per últim, el futur projecte museogràfic de tot l’equipament haurà de potenciar el jaciment com a equipament cultural i resoldre carències actuals, com la manca d’accessibilitat del recinte.

 

Al 2008 van visitar el jaciment 1.729 persones entre visites individuals i grups organitzats. Des de 2006 i fins aquest mes de setembre l’equipament ha obert les seves portes al públic només els dissabtes per realitzar una visita guiada, amb motiu de les restriccions d’accés que comporta la convivència amb les obres d’excavació a l’interior del clos arqueològic. Des del passat dia 12, les visites han quedat suspeses fins que acabi la nova fase de l’excavació i estigui instal·lada la coberta.