Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra la Diada Nacional de Catalunya amb activitats institucionals, lúdiques i culturals

Escoltar

Mataró celebra la Diada Nacional de Catalunya amb activitats institucionals, lúdiques i culturals

Els actes comencen aquest dissabte 8 de setembre amb una ballada de sardanes i s'allargaran fins dissabte 15, en què se celebrarà la Mostra de Cultura Popular

La Diada Nacional de Catalunya se celebra a Mataró amb diversos actes institucionals, lúdics i culturals.

 


El programa d’actes de l’Onze de setembre començarà aquest dissabte 8 de setembre a les 19 h amb la Ballada de Sardanes a la plaça de Santa Anna. Està organitzada per la Federació d’Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional de Mataró i anirà a càrrec de la Cobla 1 d’Octubre.

 


Actes institucionals


L’Onze de setembre tindrà lloc, com cada any, l’ofrena floral institucional i de les entitats a Rafael Casanova. Es farà a les 10.30 h a la plaça de Rafael Casanova, situada a l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch, davant el monòlit erigit en homenatge a tots els defensors de les llibertats nacionals de Catalunya.

 


L’acte començarà amb la interpretació d’”El Cant del Poble”, amb lletra de Josep M. Sagarra i música d’Amadeu Vives, a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró. Tot seguit, el consistori farà l’ofrena floral de la Corporació Municipal i el Cor Madrigalista interpretarà “Els Segadors”. L’entitat Mestres del Gai Saber farà el ball d’homenatge a Joan Serra, dansa que es va ballar per primera vegada el 2015. Es tracta d’una creació del músic Jaume Arnella i el coreògraf i mestre de dansa tradicional Joan Serra, que es basa en la polca dels balls de gitanes.





En aquest moment es donarà per finalitzat l’acte institucional i començarà l’ofrena floral i els discursos d’entitats i col•lectius d’àmbit ciutadà, sindicats i partits polítics.





L’acte estarà conduït pel periodista Pep Andreu.

 


Dijous 13, a les 19.30 h, tindrà lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament la conferència institucional. Aquest any anirà a càrrec d’Eduard Vallory, analista social, expert en gestió del canvi i president del Centre per a la UNESCO de Catalunya (UNESCOCAT). L’acte està organitzat per l’Ajuntament i Òmnium Cultural.



 


Mostra de Cultura Popular


Dissabte 15 se celebrarà una nova edició de la Mostra de Cultura Popular, un acte organitzat per l’Ajuntament de Mataró i els Mestres del Gai Saber, amb la col•laboració de l’Entitat Folklòrica Catalana. Des de les 19 h a la plaça de Santa Anna es faran diferents activitats per posar en valor les danses populars i els esbarts dansaires i per commemorar el 150è aniversari de l’estudiós i activista Aureli Capmany.

 


La Mostra de Cultura Popular se celebra des de l’any 2014 i cada any hi ha hagut un fil conductor que ha permès fer una mostra al voltant d’un tema central: la música, les figures i el foc, entre d’altres. Enguany la Direcció de Cultura ha volgut posar el granet de sorra a l’Any Capmany rendint tribut i homenatge a la figura d’un home que va fer molt per la cultura popular i d’arrel del país, Aureli Capmany, folklorista de reconegut prestigi, i recuperador de la dansa tradicional, i els esbats dansaires. Aureli Capmany i Farrés (1868-1954) va ser un personatge polifacètic i va ser fundador de l'Orfeó Català (1891) i l'Esbart de Dansaires (1907). És per això que el fil conductor d’enguany és la dansa tradicional i els esbarts dansaires, convertint-la en un punt de trobada de dansaires i esbarts amb la participació de grups de la comarca i de Blanes.

 


L’activitat començarà a les 19 h amb l’actuació dels mataronins Mestres del Gai Saber i l’Entitat Folklòrica Catalana, l’Esbart Maragall d’Arenys de Mar, l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, l’Esbart Mar Blava de Malgrat de Mar, i els Tradició Viva de Teià. En mig de les actuacions es farà una ballada conjunta de la sardana “A Mataró” de Ricard Viladesau. Aquest músic i compositor empordanès de La Principal de La Bisbal i va actuar en moltes ocasions a Mataró. La seva relació amb la ciutat el va dur a signar diverses sardanes de temàtica mataronina com “El Bon Hereu”, “Iluro” o “A Mataró”.

 


La Mostra s’acabarà amb una actuació musical a càrrec del grup + Tradi.