Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró instal·la un sistema intel·ligent per controlar l’aforament de les platges

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró instal·la un sistema intel·ligent per controlar l’aforament de les platges

Un conjunt de càmeres situades a la zona perimetral de les platges traslladen la informació a un software de gestió que s’encarrega de fer els càlculs d’ocupació. Els usuaris i els responsables municipals podran saber els nivells d’aforament de les platges a través del web ‘Visit Mataró’ i l’aplicació ‘Aforo playas’.

 

S’han instal·lat 12 càmeres distribuïdes de la següent manera: 1 a la platja de Ponent, 7 a la platja del Varador, 3 a la del Callao i 1 a Sant Simó.  Així mateix, s’han posat dispositius per comptar persones als passos per a vianants d’accés a la zona litoral de la Ciutat (C/ Sant Agustí, Cargol i el del Callao). Els aparells no transmeten imatges ja que el sistema utilitza un software d’analítica d’imatges  i algoritmes d’intel·ligència artificial que fa els càlculs en la pròpia càmera i envia les dades d’ocupació i afluència en temps real al servidor.  D’aquesta manera els responsables municipals poden informar dels nivells d’ocupació a les platges i prendre les mesures de limitació als accessos en cas que sigui necessari. El servei està en funcionament des del 25 de juny.

 

Platja per a gossos

Com a novetat de  la temporada de bany d’aquest any destaca la posta en servei  d’una platja per a gossos: un espai  d’uns 1.000 m²,  perimetrat i amb abalisament de separació a l’aigua, situat a la platja de Ponent que funcionarà  des del 20 de juliol fins al 30 de setembre sense horari restringit. En aquest espai per a ciutadania amb gossos només hi podran accedir els animals identificats amb xip, censats,  vacunats,  i que vagin acompanyats d’una persona major de 14 anys. Els gossos podran anar deslligats, excepte els potencialment perillosos que, a més, hauran de portar morrió. L’espai disposarà de sistemes d’ancoratge per lligar els animals, dutxes i papereres, i periòdicament s’hi faran controls de qualitat tant de l’aigua com de la sorra. La platja disposarà d’un servei d’informadors cívics i ambientals, de 10 a 20 h de dilluns a diumenge, que informaran de les condicions d’ús d’aquest espai i faran les tasques de control de l’accés de les mascotes.

 

­Serveis per als usuaris

L’Ajuntament ha contractat un equip de 12 persones que durant els caps de setmana fins al 30 d’agost, s’encarreguen de les tasques d’informadors a les platges, supervisen l’accés i els aforaments, i recorden als usuaris les mesures complementàries de seguretat i salut que cal adoptar.  Aquest equip s’ocupa  també d’informar sobre els serveis, i són els encarregats de tancar els accessos a la zona de platja en cas que sigui necessari; també  faran el control d’accés a la platja per a gossos. A més de les tradicionals banderes informatives,  les platges compten amb un servei de megafonia inalàmbrica en català, castellà, anglès i francès  per fer comunicacions relatives  a l’obertura i tancament del servei de vigilància i socorrisme, el color de la bandera i la qualitat de l’aigua.

Així mateix des de la platja de Ponent fins a la platja de Sant Simó hi ha disposats 7 panells amb informació sobre les platges,  ubicació dels serveis turístics, serveis disponibles en temporada de bany, codis de conducta, informació relativa al servei públic de salvament de platges, etc. També es disposa de 3 torretes amb informació turística, dues situades a la platja del Varador i una altra a la platja del Callao.

També com a novetat i pel que fa als serveis de temporada,  l’Ajuntament ha apostat per substituir algunes guinguetes per ‘food trucks’. En total  hi haurà 7 guinguetes,  4 de les quals estaran situades a la platja del Varador, 2 a la platja del Callao i 1 a la de Sant Simó , mentre que els ‘food trucks’   estan a la zona del Callao i a la platja de Ponent. L’oferta d’activitats nàutiques existent s’amplia  amb l’empresa  de lloguer d’embarcacions sense motor  “New Limit Surfing”  ubicada a la platja del Varador. Es mantenen les propostes ja existents d’activitats nàutiques al Port de Mataró de vela, submarinisme, caiac, rem, surf, pàdel surf, big pàdel surf, pàdel ioga, pesca submarina, passejades al mar, motos aquàtiques i lloguer d’embarcacions.

Durant el mes de juliol es posarà en servei la segona i tercera fase del Workout Park, una zona esportiva multi funcional situada a la platja del Varador. L’espai passarà dels 72,3 m²  que té actualment fins els  375 m² i comptarà amb 16 elements diferents per realitzar pràctiques esportives.

Des de l’1 de juliol fins al  12 de setembre en horari d’11 a 18 h,  la Creu Roja prestarà el servei de bany adaptat a la Platja del Varador. El servei es presta preferiblement a demanada i amb cita prèvia per tal d’evitar desplaçaments innecessaris a causa de la mala mar, meduses o condiciones meteorològiques adverses.

  

Platges segures

ProActiva és qui s’encarrega del servei preventiu de salvament i socorrisme a les platges, diàriament de 10 a 19 h,  des de l’1 de juliol fins al 31 d’agost i els dos primers caps de setmana de setembre. Hi ha 15 socorristes que estan distribuïts de la següent manera: 2 a la platja de Ponent, 6 socorristes i 1 patró d’embarcació de salvament a la del Varador i 5 socorristes i 1 coordinador a les platges del Callao i Sant Simó. S’ha delimitat amb boies el límit entre la zona de bany i la de circulació d’embarcacions, i s’ha senyalat un canal de sortida d’embarcacions a la platja del Varador.  Pel que fa a les línies de vida n’hi ha 4 a la platja del Varador, 2 a la del Callao i 1 a la de Ponent.

Durant tota la temporada de platja, la Policia Local prestarà servei amb les unitats de seguretat ciutadana i la resta d'unitats de suport. Els agents faran tasques de control del trànsit i de l’estacionament; vigilància per fets relacionats amb la seguretat ciutadana i el civisme; col·laboració en serveis assistencials; control de l’activitat lúdica nocturna i servei d’informació al públic; i seguiment d'incidències relacionades amb les mesures d'aforament i prevenció del COVID.

L’Ajuntament de Mataró ja ha posat en marxa també la resta de serveis necessaris per al bon funcionament de la temporada de platges. La neteja de la sorra es fa diàriament amb dos tractors que remouen la sorra cada matinada i un equip de 5 persones que fan tasques manuals. Les platges disposen actualment de 10  papereres a la sorra i abans de finals de més s’instal·laran 10 punts de recollida selectiva a les rampes d’accés a les platges.  Pel que fa a la resta de serveis hi ha 5 lavabos públics;  17 dutxes: 4 a la platja de Sant Simó, 4 a la del Callao, 7 al Varador i 2 més a la platja de Ponent, una de les quals serà a la platja per als gossos; també es compta amb 5 passeres a la platja del Varador i 2 més a la del Callao.  El passeig marítim disposa de wifi gratuït durant tot l’any i  mitjançant aquest, es podrà respondre una petita enquesta per conèixer la satisfacció de les persones usuàries de les platges.

 

Programes d’educació ambiental

En aquest darrer any s’han realitzat diverses accions de preservació mediambiental  de les platges de Mataró amb voluntaris: 2 accions als espais de Sant Simó, 4 a les dunes de la platja del Varador i 1 a la platja de Ponent.

 

Campanya turística i promoció de Ciutat

Amb el lema “Aquest estiu, all you need is Mataró” , la campanya d’estiu de VisitMataró posa el focus en el mar i en el front marítim per convertir la ciutat en un dels pols d’atracció del litoral mediterrani. Tanmateix, es posa en relleu la platja, el mar i la gastronomia; i també les compres i el patrimoni.

Aquest estiu es posa èmfasi en El Modernisme i cada dissabte de juliol i agost es farà la ruta de El Modernisme a Mataró (excepte el 24 de juliol). A més a més  es podrà gaudir de la Ruta del Mar en les tres sessions que tindran lloc una al juliol i dues a l’agost,  i tancarà el cicle la ruta Vapors, fàbriques i cooperatives el 29 d’agost. A banda, també  es podrà descobrir el patrimoni amb les visites guiades i activitats que organitzen els museus de la ciutat, les visites i experiències turístiques a la Casa Coll i Regàs que promou la Fundació Iluro o les visites al conjunt barroc dels Dolors de la basílica de Santa Maria.  

A l’arribar la temporada d’estiu s’amplia l’horari de l’Oficina de Turisme situada a la planta baixa de l’Ajuntament (La Riera, 48), que obre  de l'1 de juliol al 31 d'agost, de dilluns a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 19 h. Diumenges i festius de 9.30 a 13.30 h.

Tota l’oferta turística, gastronòmica, comercial, d’oci, els serveis i la informació de platges i l’agenda d’activitats, està disponible al web visitmataro.cat en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Aquesta informació també es difon a través dels perfils @visit_mataro de Twitter, Instagram i Facebook.

 

Publicat a