Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joan Mora reivindica un “canvi de paradigma” en la gestió de les administracions locals perquè “s’ha acabat la festa”

Escoltar

Joan Mora reivindica un “canvi de paradigma” en la gestió de les administracions locals perquè “s’ha acabat la festa”

En un debat a Catalunya Informació diu que el món local ha de fer autocrítica



L’alcalde, Joan Mora, va participar ahir a la tarda en el debat mensual que organitza el programa “Esfera Pública” de Catalunya Informació, moderat i presentat  pel periodista Lluís Urpí i que estava dedicat a abordar diversos aspectes que afecten al món local: l’increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI), el finançament dels municipis, el deute i les perspectives economicofinanceres per al 2012. També hi van participar Joan Cañada, director general d’Administració Local de la Generalitat; Manuel Bustos, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell; i Maite Vilalta, professora d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona (UB).


 


Joan Mora va posar èmfasi en el fet que el país ha de prendre consciència del canvi absolut de paradigma al qual porta la situació econòmica: la reducció dràstica dels ingressos obliguen a implantar una nova cultura de gestió de les administracions i a redimensionar serveis i projectes, controlant al màxim la despesa i prioritzant-la. “En aquest país hi ha molta gent que no té feina, que està patint...i no hi ha cosa més trist que administrar la misèria. Està clar que s’ha acabat la festa. Hi ha una part del país que funciona i una altra part que no. El que hem de fer és que funcioni”, va afegir.


 


Mora creu que s’ha de fer una doble labor pedagògica: en primer lloc, de portes endins, fent comprendre la situació a la pròpia estructura municipal, als sindicats, als caps de les àrees, als propis treballadors i a les empreses prestadores de serveis públics; i després, a nivell extern, sabent transmetre als ciutadans que hi ha menys ingressos, explicar a què es destinen els diners, quines decisions es prenen per no empitjorar la situació, i demanant a les entitats experimentar fórmules de cogestió en els serveis.


 


L’alcalde va reivindicar l’autocrítica en el món local davant la resta de participants en el debat, sobretot en el sentit de reconèixer que els ajuntaments han abordat projectes que no els hi corresponien en els anys que les finances anaven bé, cosa que, atesa la crisi econòmica i el nivell d’endeutament que aquests serveis generen, hauria de canviar radicalment. Segons un estudi de la Diputació de Barcelona realitzat entre 2003 i 2009, un 26% de la despesa dels ajuntaments catalans corresponia a serveis que haurien d’haver assumit l’Estat o la Generalitat. “La realitat és que entre tots hem de repensar el país, perquè aquest país només se’n sortirà si treballem tots junts”, va concloure.