Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les platges de Mataró comencen la temporada de bany amb socorristes i informadors per supervisar aforaments

Escoltar

Les platges de Mataró comencen la temporada de bany amb socorristes i informadors per supervisar aforaments

Un equip de 30 informadors recorden als usuaris la importància de gaudir de les platges amb responsabilitat, mantenint la distància social i complint totes les mesures de seguretat. La resta de serveis ja està també en marxa, excepte el bany adaptat que començarà l’1 de juliol amb la cessió de cadires amfíbies. La vegetació de les dunes de la platja del Varador es protegirà amb un cordó com espai naturalitzat.

Socorristes de Pro-activa, avui a Mataró. Foto: Ajuntament
Socorristes de Pro-activa, avui a Mataró. Foto: Ajuntament

El servei de vigilància, salvament i socorrisme ha començat a funcionar avui a les platges de Varador, Callao, Ponent i Sant Simó. A càrrec de l’empresa adjudicatària Pro-activa, el servei funcionarà a diari fins al 13 de setembre, en horari de 10 a 19 h.

Des d’avui i fins al 30 de juny el servei es presta en condicions de temporada mitja, el que permet disposar d’un equip d’11 socorristes. A partir de l’1 de juliol i durant la resta de la temporada es comptarà amb 16 efectius. També s’han instal·lat ja els llocs de socors que funcionen en mòduls a les platges de Varador i Ponent, a banda de la casa del Callao. 

Cal recordar que a la platja de Pequín mai ha estat permès el bany, no disposa de cap servei i romandrà tancada durant tota la temporada per manca de condicions sanitàries per banyar-se.

Pel que fa al bany adaptat per a persones amb problemes de mobilitat, a partir de l’1 de juliol i fins al 31 d’agost s'oferirà un servei de cessió i posterior desinfecció de les cadires amfíbies per a qui necessiti utilitzar-les, concertant-ne l’ús prèviament o des de la pèrgola de 27 m²  que s’instal·larà a la platja del Varador. No serà possible oferir l’assistència en el bany per part de personal de Creu Roja davant la impossibilitat de mantenir la distància de seguretat, i per tant l’ús de les cadires amfíbies requerirà l’ajuda per part de familiars o cuidadors. S’està estudiant la millor alternativa per estendre la passera que permet l’accés adaptat fins a l’aigua, a causa del fort desnivell provocat pels temporals arran de mar. 

En temporada alta, a partir de l'1 de juliol, també està previst que estiguin instal·lades les línies de vida per facilitar l'entrada a l'aigua (4 a la platja del Varador i 2 a la del Callao) i les cadires dels socorristes.


Supervisió d’accés i aforaments

L’Ajuntament ha contractat 30 persones (28 es trobaven en situació d’atur i 2 amb ocupació parcial) que, fins al 13 de setembre, realitzaran les tasques d’informadors a les platges, supervisaran l’accés i els aforaments i recordaran als banyistes les mesures de distància social i seguretat que cal mantenir per a la seguretat de tothom. Avui han rebut formació especialitzada per poder desenvolupar les seves tasques. La posada en marxa d'aquest servei té un cost de 115.214,41 € que assumeix l'Ajuntament amb recursos propis.

L’equip s’ha organitzat per torns per disposar de més personal els dies i hores de major afluència. De dilluns a dijous treballaran 10 persones, de 10 a 15 h; els divendres l’equip estarà format també per 10 persones però l’horari serà de 9 a 19 h, igual que els caps de setmana i festius. A més, els dissabtes, diumenges i festius es comptarà amb un equip extra de 10 persones més en horari de matí que comptabilitzarà l’aforament i facilitarà informació als accessos a les platges.

S’ha establert que hi haurà 10 punts d’accés entre les quatre platges, sumant rampes i passeres que condueixen fins a la sorra. Si en algun moment se supera l’aforament previst en alguna de les platges l’accés quedarà tancat i es recomanarà als banyistes que es dirigeixin a aquelles que tinguin espai disponible. Els informadors aniran controlant el nombre de persones que entren a les platges i passaran aquestes dades mitjançant telèfons mòbils a una aplicació informàtica que permetrà fer el seguiment de l’aforament els caps de setmana des del web www.visitmataro.cat, amb enllaç també des de www.mataro.cat.

Els aforaments calculats per a les platges de Mataró són els següents:

  • Ponent: 203 persones
  • Varador: 2.700 persones
  • Callao: 1.200 persones
  • Sant Simó: 700 persones

L’Ajuntament ja ha posat també en marxa la resta de serveis necessaris per al bon funcionament de la temporada de platges. Així, la neteja de la sorra es fa a diari; les papereres estan instal·lades; els lavabos públics estan oberts des de dilluns 8 (de 9 a 21 h) amb un reforç de la neteja, i les dutxes quedaran totes instal·lades aquesta setmana, ja que en algun cas cal suavitzar prèviament el desnivell de la sorra. Per a les dutxes també s’ha contractat un servei de neteja i desinfecció tres cops al dia de dilluns a diumenge.

També està en marxa el servei de megafonia per recordar a la població la necessitat de complir les normes i recomanacions. Les guinguetes de restauració, gelats i begudes disposen des de finals de maig d’autorització per a la seva instal·lació i funcionament amb les limitacions previstes en cada fase. L’Ajuntament ha demanat a la Generalitat una ampliació del Pla d’usos de les platges perquè les guinguetes puguin disposar de més espai amb un doble objectiu: garantir les mesures de distanciament i a la vegada la viabilitat de l’activitat.

Per últim, el passeig Marítim, des del Port de Mataró fins a Sant Simó, seguirà tancat a la circulació de vehicles fins a nou avís.


Seguretat a les platges

L'Ajuntament demana responsabilitat a la població perquè faci un ús correcte de les platges. En aquest sentit cal tenir present que:

1. La distància social a les platges entre persones que no convisquin ha de ser mínim de 4 metres a la sorra. A l'aigua cal mantenir una distància mínima entre persones que no convisquin de 2 metres. Es recomana deixar lliures els primers 6 metres de la vora del mar per facilitar l'entrada i sortida a l'aigua; així com no passejar, aturar-se ni jugar a la vora del mar.

2. Cal estar atents als avisos que s'emetin per megafonia.

3. No es pot fer ús dels aparells de gimnàstica, equipaments esportius i/o de joc infantil, que romanen tancats.

4. Cal respectar les indicacions de les autoritats, els socorristes i el personal que realitzi les tasques informatives i de control.

5. Eviteu la formació de cues, utilitzeu els serveis amb seny i mesura (lavabos, dutxes, renta-peus).

6. Eviteu compartir menjar, estris de bany o qualsevol altre objecte. Si és necessari, cal fer-ne prèviament la desinfecció.


Protecció de les dunes de la platja del Varador

L’Ajuntament ja ha procedit al replanteig per instal·lar a partir de dijous 18 un cordó de protecció al voltant de la zona de dunes de la platja del Varador. D’aquesta manera, l’espai quedarà preservat per estaques i cordes. El cordó resseguirà també el límit de l’espai destinat a les guinguetes. En total es protegeix un àmbit d’1,5 Ha i els treballs duraran uns 10 dies. 

A l’octubre de 2018 la Junta de Portaveus va aprovar per unanimitat una Declaració institucional presentada per Junts per Mataró per demanar, entre altres temes, l’elaboració per part de la Generalitat d’un Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de les Dunes i l'alguer de Mataró.


Nit de Sant Joan

Les platges de Mataró estaran tancades per motius de seguretat durant la nit de Sant Joan. En concret, no es podrà accedir a la sorra des de les 20 h del 23 de juny i durant tota la nit.


Galeria d'Imatges

Publicat a