Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament planifica la gestió de les finques forestals municipals fins al 2034

Escoltar

L’Ajuntament planifica la gestió de les finques forestals municipals fins al 2034

Preveu estassades i aclarides selectives per prevenir incendis, entre altres accions

L’Ajuntament ha planificat com ha de gestionar durant els propers 20 anys les cinc finques forestals de la seva propietat que s’inclouen, total o parcialment, dins l’àmbit del Pla Especial de Protecció del Medi Físic i del Paisatge de les Serres del Montnegre-Corredor. Es tracta de les finques Cul del Món/Paratge Lluscà, Pont de la Vila, Can Gener, Turó d’en Dori i Can Canyameres, ubicades al sud-oest del massís del Corredor. En conjunt tenen una extensió de prop de 50 Ha.

 

Totes elles, excepte el Turó d’en Dori (Parc Forestal), es troben ara en estat d’abandonament, ja que no se n’ha fet cap gestió en els darrers anys. Amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament ha redactat un Pla tècnic de gestió i millora forestal (2015-2034) que va ser aprovat pel Ple celebrat el 8 de gener. El document té com a objectiu general la conservació, potenciació i aprofitament sostenible dels recursos, tant pel que fa al lleure, com la llenya i fusta.

 

Entre els objectius preferents del Pla es troben:

 

- Aconseguir la màxima renda dels productes forestals que es puguin obtenir de manera sostenible.

- Fomentar el desenvolupament de l’alzinar, reduint progressivament la presència del pi.

- Evitar l’erosió realitzant aclarides que garanteixin el vigor i l’estabilitat de la massa boscosa.

-  Prevenir incendis.

- Impulsar activitats sòcio-culturals compatibles amb la correcta gestió del bosc.

 

El Pla identifica i divideix les finques en 22 unitats d’actuació, on proposa fer actuacions com estassades, aclarides selectives, plantacions o arranjaments de camins. Aquests treballs es farien anualment del 15 d’octubre al 15 de febrer per evitar el risc d’incendis i no interferir amb la nidificació.

 

El document incorpora els costos d’explotació i un balanç econòmic. L’Ajuntament preveu que les actuacions previstes es podran autofinançar amb els beneficis obtinguts per la venda dels productes forestals (principalment la fusta i la llenya).