Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte “Òmnia al forn” relaciona els coneixements culinaris amb l’ús de les noves tecnologies

Escoltar

El projecte “Òmnia al forn” relaciona els coneixements culinaris amb l’ús de les noves tecnologies

Es duu a terme al Centre Cívic Molins dins la programació dels Punts Òmnia

El projecte “Òmnia al forn”, que vincula els coneixements culinaris amb l’ús de les noves tecnologies, celebra avui a les 19.00 hores una sessió oberta per donar-se a conèixer a tota la ciutat. La iniciativa, que es duu a terme al Centre Cívic Molins (c. Nicolau Guanyabens, 23-25), s’inclou dins de la programació dels dos Punts Òmnia que funcionen a Mataró.

 

Els participants del projecte “Òmnia al forn” fan un intercanvi de coneixements culinaris aprofitant les instal·lacions del Centre Cívic Molins, que disposa de cuina. Elaboren les receptes proposades per cadascú, fan un recull fotogràfic i tracten el material audiovisual mitjançant programes informàtics específics per elaborar un llibre de receptes. Aquesta iniciativa ha tingut força èxit i cadascuna de les sessions programades fins ara ha comptat amb uns 15-20 participants.

  

Els Punts Òmnia

 

Els Punts Òmnia són espais dotats amb equipament informàtic que estan oberts a tota la ciutadania. Ofereixen la possibilitat d’accedir al món de les tecnologies de la informació i la comunicació amb el suport d’una persona dinamitzadora.

 

A més de permetre l’accés a Internet, els Punts Òmnia posen a l’abast dels ciutadans eines per a la recerca de feina i potencien la participació comunitària amb els recursos que brinden les noves tecnologies. A més, en aquests espais s’hi realitzen tallers i activitats formatives diverses. La xarxa de Punts Òmnia està promoguda pel Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya i, en el cas de Mataró, la programació es desenvolupa mitjançant acord amb l’Ajuntament.

 

A Mataró hi ha actualment dos Punts Òmnia situats als centres cívics de Molins i Cerdanyola, cadascun d’ells amb 8 ordinadors per als usuaris. La Generalitat assumeix el cost dels equips informàtics i la formació dels dinamitzadors, mentre que l’Ajuntament s’encarrega de la contractació dels mateixos. El pressupost municipal per a 2009 previst per als Punts Òmnia és de 54.028,85 €.

 

Al 2008, els Punts Òmnia van tenir 599 usuaris, 430 a Cerdanyola i 169 als Molins.

 

Dues línies d’intervenció

 

Els Punts Òmnia tenen dues línies d’intervenció:

 

1. Alfabetització digital i formació en l’ús de les TIC.

Amb la finalitat de lluitar contra la fractura digital afavorint l’accés de la població als recursos i oportunitats que els pot oferir la societat de la informació i de les tecnologies de comunicació, els Punts Òmnia programen diferents cursos per a usuaris majors de 14 anys que es vulguin iniciar en el món de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, i per a col·lectius diversos. L’objectiu és facilitar la vida diària dels usuaris mitjançant l’ús de les noves tecnologies. Per exemple, aprendre a realitzar accions tan rutinàries com ara demanar hora al metge o per la ITV, reservar un bitllet d’avió, fer la compra al supermercat o fitxar a l’INEM. Es fan activitats formatives d’informàtica bàsica, d’iniciació a Internet, de processador de textos, Power Point, Excel, tractament d’imatges, creació d’àlbums digitals, tallers de Flickr, entre d’altres.

 

2. Dinamització comunitària: +Òmnia.

El projecte +Òmnia s’adreça a usuaris familiaritzats amb les eines habituals d’ofimàtica, i amb un nivell de motivació important, que tenen interès en visualitzar la informàtica des d’una posició més propera al dia a dia. En el marc de +Òmnia, s’està desenvolupant la iniciativa “Òmnia al forn”. A més, també s’ha posat en marxa el projecte “VolÒmnia”, adreçat als usuaris dels Punts Òmnia que han superat tots els estadis de formació i volen seguir vinculats al punt de trobada com a formadors voluntaris, per transmetre a uns altres els coneixements adquirits. Per últim, també es duu a terme el projecte “Fem una guia turística de Mataró”, que consisteix a fer diferents sortides per la ciutat per tal de recopilar imatges i crear col·lectivament una guia turística de Mataró, amb l’objectiu d’aprendre a utilitzar una càmera de fotos i a enregistrar vídeos.

 

La informació sobre la programació anual dels Punts Òmnia, i com accedir-hi als cursos i activitats programades es pot obtenir als centres cívics de Cerdanyola i Molins. Les activitats són gratuïtes.