Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte “Treball als barris” de l’IMPEM rep una subvenció de més de 430 mil euros

Escoltar

El projecte “Treball als barris” de l’IMPEM rep una subvenció de més de 430 mil euros

Les actuacions es faran a Cerdanyola, Rocafonda i El Palau-Escorxador

La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero; la presidenta del Pla Integral de Rocafonda- El Palau-Escorxador, Quiteria Guirao; i la presidenta del Pla Integral de Cerdanyola, Carme Esteban, han presentat avui els programes que es desenvoluparan en el marc del projecte “Treball als barris” a partir de la subvenció de 438.644,04 € atorgada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Aquesta subvenció s’atorga únicament a aquells barris que han obtingut prèviament una convocatòria dels ajuts de la Llei de Barris, com és el cas de Cerdanyola i Rocafonda i El Palau-Escorxador.


 

El projecte “Treball als barris “ el formen diferents programes, que gestionarà l’IMPEM a través del Servei d’Ocupació de Mataró (SOM), destinats a contribuir al desenvolupament econòmic i l’ocupació, als barris de Cerdanyola, Rocafonda i El Palau-Escorxador. Aquesta és la quarta edició d’aquest projecte.

 

 

Programes ocupacionals i empresarials per al 2011

 

Els projectes que es duran a terme a través del SOM són els següents:

 

. Situa’t: programa adreçat a donar a conèixer la situació i el funcionament del mercat de treball, amb especial atenció als aspectes més rellevants a nivell local, per tal de reforçar els processos d’orientació i inserció laboral de les persones desocupades.

 

. SOM Joves: programa adreçat a facilitar la inserció laboral dels joves mitjançant un acompanyament integral i intensiu estructurat al voltant del projecte professional de cada participant i la millora de la seva ocupabilitat.

 

. Programa de Qualificació Professional: adreçat a formar a persones desocupades en les següents especialitats: Vigilant de seguretat, Tècnic en programari ofimàtic, Gestor de magatzem.

 

. Programa d’experienciació (Plans d’ocupació): contractació de persones en situació de desocupació, prioritzant les que es troben en situacions de vulnerabilitat social amb l’objecte de participar en diferents projectes d’interès general o social. Els contractes permeten adquirir unes competències bàsiques per millorar les competències professionals i d’accés al mercat laboral de les persones beneficiàries.

 

Els Plans d’ocupació aprovats han estat els següents:

           

            . Agent de rehabilitació: 1

            . Auxiliar d’inspecció: 1

            . Dinamitzador digital:1

            . Dinamitzador comercial: 1

            . Tècnic d’ocupació: 2

            . Dinamitzador joves:1

            . Dinamitzador social: 1

           

. Personal tècnic de suport al desplegament dels programes ocupacionals: contractació de dos tècnics d’ocupació per tal de reforçar, per una banda, aquelles actuacions adreçades a enfortir les relacions amb el teixit empresarial de la ciutat i, per l’altra, per reforçar els serveis que es desenvolupen en l’àmbit de l’orientació, la formació i la intermediació laboral.

 

A través del Servei d’Empresa de l’IMPEM es gestionarà el següent projecte:

 

. Dóna’t un impuls: programa de millora de la competitivitat empresarial adreçat a 75 dones empresàries de pimes dels barris de Cerdanyola, Rocafonda i El Palau-Escorxador que els hi permeti mitjançant la creació de xarxes, contactes, efectius, formació i sinergies, cooperar amb altres dones empresàries d’arreu de Catalunya.

 

 

Balanç del programa “Treball als barris” 2010

 

El SOC va subvencionar l’any 2010 el projecte “Treball als barris” amb un import de 425.390,74 €. Aquesta subvenció va permetre desenvolupar tot un seguit d’actuacions amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament econòmic i l’ocupació així com a la creació d’eines i instruments per afavorir el comerç. Hi han participat més de 800 persones i 205 empreses.

 

Els projectes i els resultats van ser els següents:

 

. Programa SOM Jove: es va posar a disposició del programa tota una sèrie d’actuacions amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral mitjançant un acompanyament integral i intensiu al voltant del projecte professional i la millora de l’ocupabilitat. Varen participar 96 joves dels barris de referència en els quatre tipus d’accions que es van dissenyar: accions de motivació, orientació, formació i inserció. La durada del projecte ha estat de 2.319 hores. Entre les actuacions desenvolupades cal destacar les accions d’orientació professional, les pràctiques a empreses, l’acompanyament a la inserció o les accions formatives pel desenvolupament de competències bàsiques, entre d’altres. 



. Programa Situa’t dona: va donar a conèixer la realitat del mercat de treball local per tal de reforçar els processos d’orientació i inserció laboral a 278 dones dels barris de referència i es van organitzar més de 55 tallers. 

 

. Prospecció als barris:va permetre conèixer les necessitats i realitats del teixit empresarial. Es van fer 184 visites a empreses dels barris de referència.

 

. Programa de Qualificació Professional: dins d’aquesta actuació s’ha desenvolupat conjuntament amb el Port de Mataró un curs de formació ocupacional en l’especialitat de Manteniment i reparació d’embarcacions nàutiques de 356 hores de formació. Hi van participar 17 persones dels barris de referència tots ells amb experiència en oficis tradicionals. Finalitzat el curs es va aconseguir un 30 % d’inserció. 



. Programa d’experienciació laboral (Plans d’Ocupació): es van contractar 9 persones durant 6 mesos des de desembre de 2009 fins a juny de 2010. Es van contractar: 2 tècnics auxiliars dinamitzadors per a joves, 2 auxiliars d’informació, 1 auxiliar d’inspecció i 4 peons de jardineria. Totes les persones contractades van fer actuacions ens els barris de referència i en aquest sentit cal assenyalar les actuacions de manteniment i millora d’espais públics per tal de recolzar el manteniment i la remodelació de les zones verdes dels barris, la inspecció de mercats, la informació ciutadana per tal de millorar la informació de les comunitats de veïns, la dinamització que ha possibilitat la consolidació del projecte Patis Oberts i iniciar-se el projecte Fes-te el carrer.

 

. Dóna’t un impuls: durant aquesta any el programa ha desenvolupat més de 60 accions grupals i de suport individual, que amb una participació de més de 400 dones empresàries ha permès que 54 dones dels barris hagin pogut intercanviar experiències, enriquir els seus projecte amb bones pràctiques d’altres dones empresàries i generar noves col·laboracions i noves idees per plantejar nous reptes de gestió dels seus negocis. El programa ha ofert eines per motivar i ajudar a orientar la seva activitat empresarial i de visualitzar la seva capacitat de generar ocupació i riquesa al seu entorn, el barri.

 

. Guia “Tot el que necessites saber”: guia d’informació i assessorament a l’activitat econòmica terciària que ha permès portar a terme tota una sèrie de millores a nivell de gestió i adaptació a la nova normativa relativa a l’activitat comercial. És una eina àgil i efectiva que ajuda el sector a conèixer la normativa que regula la seva activitat.