Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’artista mataroní Manuel Cusachs i Xivillé ha mort a l’edat de 86 anys, un dels escultors catalans de referència

Escoltar

L’artista mataroní Manuel Cusachs i Xivillé ha mort a l’edat de 86 anys, un dels escultors catalans de referència

Creu Sant Jordi 2001, Cusachs va fer monuments de personatges il•lustres com Josep Pla, Josep Puig i Cadafalch, Josep Vallverdú i Salvador Espriu



L’artista mataroní Manuel Cusachs i Xivillé (Mataró, 1933-2019) ha mort a l’edat de 86 anys després de tota una vida dedicada a l’art, sobretot a l’escultura. Creu Sant Jordi l’any 2001, Mataró compta amb escultures de Cusachs a diferents punts de la ciutat com “L’Esperit de Figuera Major” a la ronda de Sant Oleguer; “Mataró” a la plaça de l’Ajuntament, un bust de Josep Puig i Cadafalch al TecnoCampus Mataró-Maresme i un monument al mateix personatge al Parc Central. 




El 1962 va fer la primera exposició individual i va impulsar el cicle d’exposicions “Volta a Catalunya d'un escultor” (1976-1983). Va fer nombrosos retrats i monuments dedicats a personatges il•lustres com Josep Pla (1976), Josep Vallverdú (1977), Salvador Espriu (1979), Josep Maria Flotats (1980), Joan Fuster (1983), Miquel Martí i Pol (1995) o Joan Coromines (1996), entre d’altres. Per al personatge de Josep Puig i Cadafalch, Cusachs va crear el monument al Parc Central de Mataró; la pintura que hi ha a la galeria de mataronins il•lustres de l’Ajuntament de Mataró i un bust per al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat de Catalunya i pel TecnoCampus Mataró-Maresme. El quadre de Marià Ribas de la galeria de mataronins il•lustres de l’Ajuntament de Mataró també és una creació de Cusachs.




Altres obres seves són la “Nova verge de Meritxell” de Canillo (1980), les escultures que il•lustren el poemari “El caminant i el mur” de Salvador Espriu (1979-1989) i “Dotze senyes de Catalunya” (1983) amb textos de Joan Fuster. També és autor dels retrats que decoren vuit dels capitells del nou claustre de la Seu d’Urgell, dissenyat per Lluís Racionero (1987); les peces monumentals “Mataró” (1991); “L'abat Oliba” (1993, a Montserrat); el “Monument a l'11 de setembre de 1714” a Granollers (1995) i el conjunt “L'interludi dels bibelots” (1993). Ha exposat tant col•lectivament com individual a diverses sales nacionals i internacionals. La seva darrera obra pública és l’escultura de Sant Benet instal•lada a la Sagrada Família (2013).




D’escultures públiques a Mataró, a banda de les dedicades a Josep Puig i Cadafalch, hi ha “L’Esperit de Figuera Major” situada a la ronda de Sant Oleguer i l’escultura “Mataró” a la plaça de l’Ajuntament.






Darreres exposicions a Mataró




Les darreres exposicions a Mataró van ser l’any 2008, al Museu de Mataró que va acollir l’exposició retrospectiva de Manuel Cusachs “Una vida d’escultor”, dedicada a la seva trajectòria com a escultor, dibuixant i pintor, on paral•lelament es van exposar a Ca l’Arenas, dins del cicle “Interiors”, els dibuixos i escultures fets a la “Família”.




També l’exposició “El caminant i el mur” en commemoració de l’Any Espriu, l’any 2013, i el gener de l’any 2018, l’Associació Amics de Ca l’Arenas i la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró van fer un reconeixement a l’artista amb l’exposició “Manuel Cusachs. El pas del temps (1947-2017) que va reunir prop de 140 obres entre dibuixos, pintures i escultures del creador mataroní.