Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

TecnoCampus concentra a Mataró els 60 millors programadors del món de GNU/Linux que formen la comunitat Ubuntu

Escoltar

TecnoCampus concentra a Mataró els 60 millors programadors del món de GNU/Linux que formen la comunitat Ubuntu

TecnoCampusMataró (TCM) reuneix a Mataró, entre el 5 i el 18 de desembre, els 60 millors programadors del món de GNU/Linux (programari lliure) que formen la Comunitat Ubuntu de Canonical Ltd.

L'objectiu d'aquesta trobada internacional, organitzada pel TCM i que té lloc a l'hotel NH Ciutat de Mataró, és posar en comú els darrers avenços en programari lliure i oferir al món les darreres aplicacions en GNU/Linux. L'acte de cloenda comptarà amb la presència de Mark Shuttleworth, l'emprenedor sud-africà i segon "turista" que ha viatjat a l'espai.

L'interès dels catalans en el programari lliure, el llançament del primer programari lliure en català CATix i les distribucions Linux ha estat un dels factors decisius per fer que la segona trobada internacional de l'organització mundial Canonical Ltd. (www.canonical.com) tingui lloc a Catalunya.

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (DURSI) va proposar Mataró entre les ciutats candidates, la qual ha estat finalment designada. D'altra banda, Interactors (www.interactors.coop), la cooperativa formada per desenvolupadors d'entorns lliures i participatius, també ha col·laborat activament donant suport a la proposta.

L'organització mundial Canonical Ltd. (www.canonical.com), dedicada al desenvolupament, distribució i promoció de productes de software lliure arreu del món, es reuneix periòdicament en un indret específic. La primera conferència es va celebrar el passat mes d'agost a Oxford i hi van assistir uns 50 desenvolupadors. La majoria de participants formen part dels projectes Gnome, Linux, Debian i Arch. Per la seva banda, Canonical amb seu a la Illa de Man disposa d'un ampli equip de professionals a Europa, Nordamèrica, Sudamèrica i Austràlia.

Acte de cloenda amb Mark Shuttleworth

(www.markshuttleworth.com)

Un dels plats forts de la trobada serà l'acte de cloenda que tindrà lloc el divendres 17 a les 12 del migdia a l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt). Alfons Cornella, fundador d'Infonomia.com, serà el presentador de l'acte, el qual comptarà amb la participació de Mark Shuttleworth, l'emprenedor sud-africà que va protagonitzar el segon viatge comercial a l'espai.

La Comunitat GNU/Linux Ubuntu

(www.ubuntulinux.org)

"Ubuntu" és una antiga paraula africana que significa "humanitat per als altres" i "Jo sóc perquè tots nosaltres som". Precisament en aquesta idea es basa l'Ubuntu, un complet sistema operatiu LINUX. El seu manifest es construeix al voltant de les idees següents: el programari ha de ser gratuït, les seves eines han de ser totalment accessibles i han d'estar expressades en les diferents llengües pròpies. Per la seva banda, els usuaris han de disposar de tota la llibertat per modificar i alterar el programari segons les seves necessitats. Aquests trets són els que diferencien l'Ubuntu del programari propietari tradicional.

Mark Shuttleworth, el fundador d'Ubuntu

Nascut a la ciutat sud-africana de Welkom, Mark Shuttleworth és un apassionat de la tecnologia, la innovació i dels viatges a l'espai. Va estudiar Finances i Informació Tecnològica a la Universitat de Cape Town (UCT). Va fundar "Thawte Consulting", una companyia especialitzada en certificats digitals i seguretat a internet que al mes de desembre de 1999 va vendre a US company VeriSign. Aquest mateix any va fundar HBD Venture Capital (una companyia amb base a Sudàfrica) i The Shuttleworth Foundation (una organització sense ànim de lucre dedicada a la innovació social i a l'educació a l'Àfrica).

Al mes d'abril de 2002, Mark va fer realitat un dels seus somnis i es va convertir en el primer africà en viatjar a l'espai. Va dedicar tot un any al projecte, incloent set setmanes en un training a Star City (Rússia) i la resta del temps a tests mèdics i al desenvolupament de programes científics. Va ser membre del vol Soyuz TM-34, llançat des de Baikonur (Kazakhstan). Actualment, Mark viu a Londres on busca projectes i tecnologies noves.