Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'exposició "Un fons marí ple de vida: l'alguer de Mataró" mostra la riquesa de l'ecosistema del litoral

Escoltar

L'exposició "Un fons marí ple de vida: l'alguer de Mataró" mostra la riquesa de l'ecosistema del litoral

L'alcalde, Joan Antoni Baron i la regidora de Ciutat Sostenible, Quiteria Guirao, inauguraran demà, a les 19 h al Museu de Mataró (El Carreró, 17), l'exposició "Un fons marí ple de vida: l'alguer de Mataró", que estarà oberta fins al 24 d'octubre. Tot seguit es farà la presentació del DVD divulgatiu sobre els alguers de posidònia a Can Palauet (carrer d'en Palau, 32).


"Un fons marí ple de vida: l'alguer de Mataró"


L'exposició, organitzada per l'Ajuntament de Mataró, es troba en dues sales concebudes per a dues finalitats diferents: un espai informatiu i un espai sensorial.


La sala informativa consta de 5 plafons on s'expliquen els prats submarins de posidònia, la morfologia de la planta, l'ecosistema on viuen els alguers, la importància dels prats submarins i els estudis que s'han fet al respecte.


Aquest espai també compta amb una pantalla de plasma amb un vídeo en el qual també s'informa sobre aquest ecosistema protegit i les entitats que hi treballen per tal de conservar-lo.


La sala sensorial vol endinsar-nos en el món submarí. Unes cortines transparents ens faran entrar al fons marí on s'hi troben les praderies de posidònies. A través dels sentits, amb sorolls característics del mar, una ambientació amb poca llum, elements marins i una pantalla recreant el fons marí, el visitant podrà simular una immersió.


Com a complement de l'exposició, s'han editat 3.000 còpies d'un DVD informatiu i didàctic. El DVD és interactiu i conté una informació extensa sobre les praderies de posidònia: morfologia, el seu ecosistema, factors de conservació de l'alguer i les causes de la seva desaparició, entre d'altres aspectes.


El DVD es podrà adquirir al preu de 5 € al Museu de Mataró.


L'alguer al Fòrum


El Fòrum Barcelona 2004 compta també com a acte associat amb la jornada del 5 de juny "Litoral i sostenibilitat: la funció dels alguers de posidònia" . La jornada es farà a la Biblioteca pública Pompeu Fabra (plaça d'Occitània, s/n).


Programa:


09.00 h Recepció i lliurament de documentació


09.30 h Obertura de la jornada: a càrrec de l'alcalde, Joan Antoni Baron, i del president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera


10.00 h "El litoral: un espai fronterer i biodivers", a càrrec del catedràtic del Departament d'Ecologia de la UB, Joandomènec Ros.


10.45 h "La vigilància biològica dels alguers: control d'un patrimoni i avaluació de l'estat de les aigües litorals", a càrrec del professor del Departament d'Ecologia de la UB, Javier Romero.


11.30 h Pausa


12.00 h  "L'alguer de Mataró: resultat de 7 anys d'estudi amb voluntariat submarí", a càrrec del biòleg de l'Escola del Mar de Badalona, Gregori Muñoz-Ramos.


12.45 h "Litoral i sostenibilitat. Estat de la praderia a França", a càrrec del president de GIS Posidonie, Charles François Boudouresque.


13.30 h Debat


14.00 h Cloenda: a càrrec de la regidora de Ciutat Sostenible, Quiteria Guirao.


El diumenge 6 de juny està previst que es faci una jornada pràctica de treball submarí per obtenir les dades anuals sobre l'estat de l'alguer a l'estació Mataró II, situada a 20 m de fondària.


Per a més informació i inscripcions els interessats ho poden fer a través de la web de l'Ajuntament  o del 010.


La posidònia oceànica i l'estudi de l'alguer


La posidònia oceànica és una planta superior marina endèmica de la mar Mediterrània. Les superfícies del fons que colonitzen s'anomenen praderies, herbassars o alguers. Són font d'aliment, refugi o zona de posta i cria per a moltes espècies. Per això i per la seva sensibilitat a tota mena d'alteracions ambientals causades per l'activitat humana, els alguers marins estan protegits tant per la legislació europea com per la del Govern Català. 


L'alguer de posidònia més extens de la comarca del Maresme està localitzat justament enfront de Mataró i ha estat objecte de recerca i seguiment durant molts anys. El seu estudi ha estat possible gràcies al "Projecte d'estudi i difusió de l'alguer de Mataró", on han col.laborat diferents entitats: Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona, Escola del Mar de Badalona, Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS), Confraria de Pescadors Sant Pere de Mataró, Centre d'immersió Blaumar, Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró del Patronat Municipal de Cultura, Regidoria de Ciutat Sostenible de l'Ajuntament de Mataró i la Direcció General de Pesca Marítima de la Generalitat de Catalunya.


Potenciar la conservació i seguiment de l'alguer de Mataró i vetllar per la qualitat de l'aigua marina i a més realitzar un programa de difusió de és un dels objectius contemplats en el Programa d'Actuació Municipal (PAM) 2004 i forma part de l'Agenda 21 Mataró , el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat.