Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament haurà d’assumir el cost del desmuntatge de la fàbrica catalogada de Can Fàbregas i de Caralt

Escoltar

L’Ajuntament haurà d’assumir el cost del desmuntatge de la fàbrica catalogada de Can Fàbregas i de Caralt

Una sentència anul·la part de les càrregues urbanístiques fixades per l’Ajuntament el 2009

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat una sentència que dóna la raó a mitja dotzena de propietaris de sòl de la ronda de Barceló que havien presentat un recurs contra l’aprovació del del Pla de Millora Urbana 001 feta el 2009, que dividia en dos polígons el desenvolupament urbanístic de la ronda de Barceló- Fàbregas i de Caralt.


 

Aquesta sentència, de 28 de juny de 2013 és desfavorable per l’Ajuntament, ja que reconeix que els propietaris de sòl urbà no consolidat i de sòl urbanitzable delimitat en el polígon de la ronda Barceló no tenen el deure de costejar les obres d’urbanització exteriors al seu àmbit.

 

D’aquesta manera, els propietaris no hauran d’assumir els costos urbanització referits a la ronda d’Alfons XII i del carrer de Miquel Biada i tampoc el cost dels treballs de desmuntatge de la fàbrica catalogada de Can Fàbregas i de Caralt, que està situada en el segon dels polígons. Els terrenys on s'aixecava la nau van ser adquirits per El Corte Inglés per construir un centre comercial. L’1,4 milions d’euros (IVA exclòs) que va costar el demuntatge de la fàbrica va ser sufragat l’any 2009 per l’empresa municipal PUMSA, però l’Ajuntament pensava recuperar els diners a través de les càrregues urbanístiques.

 

L’alcalde, Joan Mora, ha informat de la sentència aquest matí els grups municipals en una junta de portaveus extraordinària.

 

Antecedents

 

El Pla de Millora Urbana 001 va ser aprovat el 2008, presentant-se al·legacions per part de 19 propietaris de sòl, que creien que el desenvolupament urbanístic no tenia viabilitat econòmica i no estaven d’acord amb les càrregues urbanístiques estipulades. L’any següent l’Ajuntament va decidir excloure algunes d’aquestes càrregues per facilitar el desenvolupament del sector, com ara la construcció del pas soterrani de la ronda Barceló. Aquests canvis, juntament amb una divisió poligonal va ser aprovada per decret d’alcaldia el 2 d’abril de 2009.

 

Malgrat els recursos contenciosos administratius interposats per alguns dels propietaris que continuaven en desacord, els tribunals havien donat fins ara la raó a l’Ajuntament. La sentència que s’acaba de donar a conèixer és fruit d’un recurs d’apel·lació interposat per 6 propietaris contra la desestimació d’un d’aquests contenciosos administratius.

 

La sentència descriu que no són correctes els paràmetres utilitzats en la modificació de la divisió poligonal i se substenta en un informe pericial que indica que no hi ha correspondència entre l’aprofitament urbanístic actualitzat amb data de desembre de 2008 i les despeses d’urbanització calculades durant el desembre de 2006.

 

També considera incorrecte l’aplicació d’alguns dels coeficients de correcció establerts per als usos residencials com per exemple el fet que els coeficients de la 1a línia de mar no poden ser inferiors als establerts en llocs més allunyats de la costa.