Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El TecnoCampus entra a formar part de l'Associació de Parcs Científic i Tecnològics d'Espanya

Escoltar

El TecnoCampus entra a formar part de l'Associació de Parcs Científic i Tecnològics d'Espanya

Després de mesos d'intenses gestions i d'un rigorós procés d'avaluació del projecte, el TecnoCampus ingressa avui com a membre de ple dret, és a dir, soci, a l'Associació Espanyola de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE). Es tracta d'un pas endavant molt important per al projecte TecnoCampus ja que d'aquesta associació en formen part els millors parcs de tot l'Estat.

L'alcalde, Joan Antoni Baron; la presidenta de la Fundació Tecnocampus, Alícia Romero; i el director general del TecnoCampus, Antoni Uix, assisteixen avui dimarts a l'obertura de la conferència internacional que APTE celebra a Ourense (Galícia) fins al proper dijous. En l'acte s'oficialitzarà l'ingrés del TecnoCampus en l'associació.

Un dels avantatges de formar part d'APTE és que permet tenir una interlocució directa amb el Ministeri d'Innovació i Ciència. Els parcs es posicionen com a element central en el sistema de ciència i innovació, ja que acullen en el seu si tres integrants bàsics del sistema: universitat, empresa i administracions. El TecnoCampus compleix aquests requisit d'ajuntar aquests tres elements. A més, l'APTE compta amb una xarxa de transferència de tecnologia i d'antenes tecnològiques pròpia, amb seus al Brasil i la Xina. L'objectiu d'aquesta xarxa és donar suport a l'inici i el posterior desenvolupament de projectes de cooperació entre, per una banda, les petites i mitjanes empreses, i, per l'altra, les empreses tractores situades en els parcs científics i tecnològics que són membres de l'associació.

Per a les empreses que ja avui són al TecnoCampus (a l'edifici de Vallveric 1.0) i les que hi seran quan a final del 2010 estigui acabat el nou edifici central que s'està construint al polígon del Rengle, els avantatges de l'ingrés a APTE del TecnoCampus són també importants, ja que els permet accedir a ajudes destinades únicament a aquelles empreses que tenen un centre de treball o la seu en un parc científic.

Les ajudes són a dos nivells:

a) Ajudes per a empreses en una incubadora: programa CEIPAR. Fins a 50.000 euros per al desenvolupament del Pla de Negoci.

b) Préstecs amb condicions preferencials (interès zero amb tres anys de carència i 15 anys per a l'amortització) per a accions de foment de la recerca i el desenvolupament, incloent-hi ajuda a la infraestructura.

Cal tenir en compte que APTE distingeix entre parcs científics i tecnològics, que poden ser socis de l'organització, i altres tipus de promocions urbanístiques o industrials que no compleixen els requisits i que només poden ser afiliats. Un parc científic i tecnològic, segons la definició d'APTE, és "un projecte vinculat a un espai físic", que:

1) "Manté relacions formals i operatives amb les universitats, centres d'investigació i de transferència tecnològica o altres institucions d'educació superior".

En el cas del TecnoCampus, aquesta relació es concreta en diferents vessants: per una banda, les dues escoles universitàries que hi ha a Mataró (EUM i EUPMT), que a partir del 2009 s'integren a la Fundació Tecnocampus.A més, el centre tecnològic Cetemmsa també forma part del projecte i s'ubicarà en la nova seu del TecnoCampus al Rengle.

2) "Està dissenyat per fomentar la formació i el creixement d'empreses basades en el coneixement i altres organitzacions d'alt valor afegit que pertanyen al sector terciari, normalment residents al propi parc".

Totes les empreses que avui són a Vallveric 1.0 encaixen en aquesta definició, i passarà el mateix amb les que s'instal·laran la futura seu del Rengle. A més, la incubació d'empreses és igualment una peça clau del projecte.

3 ) "Disposa d'un organisme de gestió estable que impulsa la transferència de tecnologia i fomenta la innovació entre les empreses i organitzacions usuàries del parc".

Al TecnoCampus aquest paper el desenvolupa la Fundació Tecnocampus, un organisme que coordina les actuacions del projecte i l'encaix de totes les peces que en formen part.

Sobre APTE: Trobareu més informació sobre APTE al seu lloc web (http://www.apte.org). Es tracta d'una associació nascuda el 1989 que treballa en la difusió de la figura dels parcs científics i tecnològics, en la difusió dels efectes positius per al teixit productiu i el desenvolupament econòmic i en la millora de les característiques i funcionament dels parcs. Actualment a nivell català en formen part com a socis de ple dret el 22@Barcelona, la Fundació Parc d'Innovació La Salle, el Parc Científic de Barcelona, el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, el Parc Tecnològic del Vallès, el Parc de Recerca de la UAB (aquest últim, com el TecnoCampus, adquireix avui la condició de soci de ple dret).

Així mateix, formen part d'APTE altres institucions catalanes, però no amb la condició de soci que té a partir d'ara el TecnoCampus de Mataró i el Maresme, que fins ara tenia la condició d'afiliada.