Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya visita les instal·lacions del Tub Verd a Mataró

Escoltar

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya visita les instal·lacions del Tub Verd a Mataró

El passat divendres, 27 de març, un grup d’arquitectes de l’agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va visitar les instal·lacions del Tub Verd a Mataró com a projecte de referència en la utilització d’energies alternatives.



La visita va ser precedida per la presentació i l’explicació del projecte Tub Verd per part del gerent de Mataró Energia Sostenible, S.A. Posteriorment es van visitar les instal·lacions de l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) de Mataró i del complex esportiu El Sorrall, equipament que actualment es beneficia d’aquest tipus de subministrament energètic.

 

Els arquitectes col·legiats, que formen part de l’agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, estan interessats en l’aplicació dels principis del desenvolupament sostenible a l’arquitectura. És per aquest motiu que periòdicament organitzen jornades de reflexió, investigació i debat sobre la sostenibilitat aplicada a l’arquitectura, a més de realitzar visites a projectes pioners en aquest àmbit.

 

El Tub Verd és una xarxa de distribució de calor que aprofita calors sobrants d'infraestructures ambientals de Mataró i estalvia als usuaris el consum d'energies fòssils, com el fuel o el gas natural. A més de racionalitzar el consum energètic i evitar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, els edificis connectats al Tub Verd podran augmentar la seva qualificació en el certificat d’eficiència energètica i complir l’ordenança municipal sobre sistemes de captació d’energia solar de forma més econòmica.

 

Actualment, el sistema del Tub Verd es basa en l’aprofitament de l’excedent de l’escalfor que s’utilitza a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals per assecar els fangs i l’energia tèrmica que genera el biogàs procedent de la digestió anaeròbica dels residus. En un futur, es preveu recuperar també l’energia residual del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme.  Actualment el Tub Verd de Mataró té 13,4 quilòmetres de canonades i dóna servei al complex esportiu El Sorrall, al CEIP Camí del Cros, a l'Escola d'Educació Especial Les Aigües, a la Piscina Municipal, a l'Hospital de Mataró, a l'IES Alexandre Satorras, al Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca, a l'Escola Bressol Elna i al CEIP Antonio Machado. De cara al 2009, es preveu connectar al Tub Verd el CEIP Maria Mercè Marçal i el poliesportiu del carrer d'Euskadi.