Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa el Pla d'actuació VIH/Sida

Escoltar

Mataró posa en marxa el Pla d'actuació VIH/Sida

El regidor de Benestar Social, Sanitat i Nova Ciutadania, Oriol Batista, ha presentat avui el Pla d'actuació VIH/Sida a Mataró que recull les actuacions a realitzar, planteja les línies estratègiques i propostes d'abordatge d'aspectes com la reinserció social i laboral i la promoció de valors socials de no discriminació. El pla, que serà vigent fins al 2010, s'ha aprovat en la Junta de Govern Local que s'ha celebrat avui.

El Pla d'actuació VIH/Sida

El 2 de desembre de 2004 Mataró es va adherir a la Xarxa Sida i Món Local. Aquesta adhesió comportava el compromís d'elaborar un pla local d'actuació que alhora s'emmarqués en el Pla Municipal de Salut de Mataró.

Amb la finalitat d'elaborar el Pla d'actuació, el maig de 2006 es va constituir un grup de treball que des d'aleshores fins al setembre han redactat el document definitiu. El grup de treball està constituït per representants dels diferents serveis involucrats en la problemàtica de la infecció per VIH/Sida tant a nivell assistencial com comunitari:

. Centre d'Atenció a les Drogodependències. Servei de Psiquiatria del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM).
. Unitat Funcional de la Sida. Servei de Medicina Interna del CSdM.
. Centres d'Atenció Primària (CSdM).
. Programa Àmbit Maresme. Àmbit Prevenció.
. Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Mataró.
. Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva. Institut Català de la Salut (CSdM).
. Centres d'Atenció Primària. Institut Català de la Salut.
. Farmàcies comunitàries de Mataró.

L'equip ha avaluat la situació actual de la ciutat vers aquesta problemàtica. Aquest diagnòstic ha servit de base per descriure les necessitats de la ciutat i les línies estratègiques fonamentals per poder definir posteriorment les accions a desenvolupar.

Línies estratègiques del pla

El pla estableix 8 línies estratègiques fonamentals que són els eixos a través dels quals s'hauran d'organitzar els continguts del pla i un punt de partida per a la descripció de la situació actual:

  • Informació, avaluació i recerca
    Assegurar la creació d'un sistema d'informació estable que permeti adequar els recursos a les necessitats, així com avaluar les accions efectuades.

  • Prevenció
    Assegurar la prevenció de noves infeccions per VIH i la reducció de l'impacte negatiu personal i social de l'epidèmia.

  • Detecció
    Potenciar des de diferents serveis la detecció precoç de la infecció per iniciar el tractament quan correspongui. D'aquesta manera s'evitarien nous contagis per desconeixement de l'estat serològic i milloraria el control de la infecció en les persones que s'estan tractant.

  • Tractament
    Millorar el procés assistencial dels afectats i el seu entorn.

  • Inserció
    Potenciar l'abordatge de la reinserció social i laboral.

  • Participació
    Potenciar la participació i implicació activa dels ciutadans i dels professionals i agents socials que intervenen sota el principi de corresponsabilitat incentivant les intervencions comunitàries, interdisciplinars i multisectorials.

  • Sostenibilitat
    Assegurar la continuïtat de les actuacions previstes en el Pla d'actuació amb la provisió de recursos econòmics necessaris.

  • Cooperació
    Estimular la participació/coordinació amb altres plans de l'àmbit local/supramunicipal i amb la Xarxa Sida i Món Local.

Calendari d'actuacions

. Creació d'una comissió tècnica de coordinació i seguiment del pla, composada per representants de tots els actors involucrats i crear també subgrups de treball: abans de l'1 de març de 2007.

. Disposar d'un sistema d'informació sobre el grau de desenvolupament de la malaltia, nivell de cobertura assistencial i dades d'accessibilitat. Establir els mecanismes de difusió adequats de les dades. Disseny dels indicadors a recollir: primer semestre de 2007. Recollida de dades: al llarg de 2007.

. Protocols de coordinació entre els nivells assistencials hospitalaris i extrahospitalaris. Creació del subgrup de treball específic: abans 1 d'abril de 2007. Definició dels protocols prioritaris: abans 1 de juny de 2007.

. Disseny d'un programa de sensibilització dirigit a la població en general i als col·lectius més vulnerables. Disseny de la intervenció: primer semestre de 2008. Implantació del programa: entre setembre de 2008 i començament de 2009.

. Dissenyar intervencions sociolaborals, dirigides a millorar la integració de les persones afectades i reduir les conductes de discriminació. Disseny de la intervenció: primer semestre de 2008. Implantació del programa: entre setembre de 2008 i començament de 2009.

. Elaborar la cartera de serveis sociosanitaris d'acord amb la detecció de necessitats de les persones afectades. Detecció de necessitats: abans 1 de juliol de 2007. Elaboració de la cartera de serveis: abans 31 de desembre de 2007. Implantació de la cartera: al llarg de 2008.

Situació actual a Mataró

El diagnòstic de la situació actual de Mataró estableix que la mitjana d'edat dels nous casos d'infecció està augmentant i se situa ara en 38,1 any i que la transmissió dominant en el contagi són les relacions entre heterosexuals. A més, els indicadors apunten que augmenten el nombre de nous casos d'infecció en les dones i del col·lectiu dels immigrants, per tant es preveu incorporar la perspectiva de gènere en les diferents intervencions a desenvolupar i garantir la universalitat dels programes. La tendència dels indicadors de Mataró segueixen la mateixa línia que a la resta de Catalunya.

Dia mundial de la sida

El proper divendres 1 de desembre se celebra el Dia mundial de la sida que en aquesta dinovena edició té com a lema "Atura la sida. Tu pots!". Al llarg de la jornada els 7 centres escolars que han participat en els tallers de formació en prevenció de la sida tindran en els seus espais taules informatives on els mateixos alumnes informaran els seus companys.

El divendres també l'Hospital de Mataró i Àmbit Prevenció han organitzat una jornada amb una conferència i tallers sobre la problemàtica de l'adherència al tractament antiretroviral i a més es presentarà el Pla d'actuació VIH/Sida a Mataró.

Dissabte, 2 de desembre, hi haurà durant tot el dia una taula informativa davant l'Ajuntament (La Riera, 48) i a les 19 h es llegirà el manifest institucional del Dia mundial de la sida.