Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i Protecció Civil organitzen un simulacre d’accident en el transport de mercaderies perilloses

Escoltar

L’Ajuntament i Protecció Civil organitzen un simulacre d’accident en el transport de mercaderies perilloses

Hi han participat més d'un centenar de persones

Avui dimarts, dia 26 de gener de 2010, i a partir de les 09.30 hores, s’ha realitzat un simulacre d’emergència en el transport de mercaderies perilloses a la població de Mataró.


 

Aquest simulacre ha estat organitzat per l’Ajuntament de Mataró conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya (que coordina la participació dels serveis d’emergències externs com són els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, SEM, Creu Roja, entre d’altres).

 

Durant la realització del simulacre s’han activat tant el Pla especial d’emergències per accident en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya (TRANSCAT) com el Pla d’Actuació Municipal (PAM) de Mataró, amb l’objectiu principalment formatiu per a l’organigrama municipal, i per comprovar l’operativitat dels esmentats plans i avaluar la coordinació dels diversos grups que participen en un simulacre d’aquestes característiques.

 

 

A nivell municipal, l’objectiu principal del simulacre ha estat dur a la pràctica, amb el màxim realisme possible, un cas d’accident de transport de mercaderies perilloses prou important com perquè calgui activar els diferents dispositius del pla de protecció civil.

 

A nivell extern, l’objectiu general ha estat provar la coordinació operativa, la coordinació als centres de control i la coordinació institucional.

 

 

Escenari accidental

 

Per posar en pràctica el pla, s’ha simulat l’accident d’un camió que transportava mercaderies perilloses, concretament gasoil, i que ha tingut lloc a la rotonda que fa d’encreuament entre el Camí del Sant Crist i el carrer de Joaquim Puig i Pidemunt.

 

El camió, en dirigir-se cap a l’estació de servei, ha perdut el control i ha impactat contra un altre vehicle. Amb l’accident, el camió ha quedat bolcat i la cisterna danyada, provocant un vessament descontrolat de gasoil.

 

El conductor del camió ha quedat atrapat i resulta ferit greu, mentre que el seu acompanyant també ha patit ferides de diversa consideració, tot i que en estat menys greu. Al vehicle hi havia una persona ferida lleu.

 

Durant el simulacre, les persones que es trobaven més a prop del lloc de l’accident (en aquest cas figurants de la Creu Roja) ha rebut l’ordre de ser evacuades del lloc, mentre que els treballadors municipals de l’Edifici de Vidre, unes 160 persones, s’han confinat dins les instal·lacions per així practicar també amb el simulacre.

 

 

Cronologia de l’exercici

 

Un cop s’ha produït l’accident entre el camió i el turisme, l’acompanyant del camió ha fet una trucada d’alerta al telèfon d’emergències 112. Paral·lelament, una altra persona ha fet una trucada a la Policia Local de Mataró a través del telèfon 092.

 

A partir d’aquí, i un cop verificat que es tractava d’un accident amb mercaderies perilloses, la trucada s’ha derivat als grups operatius com Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i SEM, alhora que s’ha informat també al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).

 

Atesa la gravetat de l’incident, s’han activat tant el Pla Municipal com el Pla especial d’emergències per accident en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya (TRANSCAT).

 

Els efectius dels Bombers de la Generalitat s’han desplaçat ràpidament al lloc amb l’objectiu d’aturar la fuita i alhora excarcerar la persona atrapada. També han arribat efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Mataró per acordonar la zona i tallar els accessos del lloc de l’accident.

 

Paral·lelament, l’Ajuntament ha posat en marxa el seu dispositiu d’emergència, i ha activat el CECOPAL (Comitè Municipal de l’Emergència) òrgan de màxima responsabilitat i que centralitza la informació i defineix les operacions a realitzar com el grup logístic, l’acollida, l’atenció local ciutadana, el grup social sanitari i la Creu Roja. 

  

 

Participants i recursos

 

En el simulacre han participat més d’un centenar de persones, entre cossos operatius, figurants, observadors i convidats.

 

Els grups actuants en el simulacre han estat els següents:

 

Grup d’intervenció:


  • Bombers de la Generalitat, amb 8 dotacions terrestres, entre elles el Furgó de Risc Químic i l’Ambulància, i uns 23 efectius humans


 

Grup sanitari. Integrat per:


  • Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), amb 2 ambulàncies, i vehicle de comandament, i 6 efectius humans

  • Creu Roja, amb dues ambulàncies i 7 efectius


 

Grup d’ordre. Integrat per:


  • Mossos d’Esquadra, amb 2 patrulles i 4 efectius humans

  • Policia Local de Mataró, amb 2 vehicles i 5 motos, i una desena d’efectius


 

Grup control ambiental. Integrat per:


  • Agència Catalana de l’Aigua (ACA), amb 2 observadors

  • Empresa Aigües de Mataró


 


Valoració del simulacre




Per poder avaluar l’exercici i determinar si s’assoleixen els objectius que es plantegen, durant el simulacre un equip d’observadors s’ha situat als llocs més estratègics, com el lloc del sinistre, zones d’ordre i acordonament, CECAT i CECOPAL.

 

Un cop finalitzat l’exercici s’ha fet una primera reunió de valoració per extreure les primeres conclusions i s’ha demanat als observadors que elaborin un informe del simulacre.