Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró iniciarà els treballs per crear un Fòrum de debat estratègic o 'Tribuna Empresarial'

Escoltar

Mataró iniciarà els treballs per crear un Fòrum de debat estratègic o 'Tribuna Empresarial'

El Ple del 5 de juny va aprovar una proposta de resolució, presentada pel PPC, en relació a la creació d'un Fòrum de debat estratègic o "Tribuna Empresarial" a la ciutat. El text es va aprovar amb els vots afirmatius del PPC, PSC, ERC, ICV-EUiA, CiU i l'abstenció de la CUP.

El text íntegre de la proposta és el següent:

"Mataró, com la majoria de ciutats de les seves característiques, ha patit una transformació indiscutible en els darrers vint-i-cinc anys. Ha tingut probablement uns canvis més intensos que en cap altre període de la seva història.

Aquesta transformació social i econòmica té com una de les causes fonamentals l'efecte de la globalització, que ha suposat una desindustrialització molt important en una ciutat com la nostra de gran tradició manufacturera. Una indústria, sobretot tèxtil, que havia demostrat una gran flexibilitat per superar crisi anteriors, però que no ha pogut superar aquests canvis tan importants que han tingut lloc en els darrers vint anys. Canvis comparables per la seva transcendència als que van tenir lloc en el pas d'una economia agrícola a una industrial ens els segles divuit i dinou. Davant d'aquesta situació, les ciutats no tenien altre opció que reflexionar sobre quines eren les noves funcions que havien de tenir en aquest pas de l'era industrial a la de la informació. Sobre quin era el seu paper en aquest nou món globalitzat i interconnectat.

Ara les ciutats són lliures per competir entre elles de forma oberta per atraure inversions i activitats que, dins alguns límits, poden deslocalitzar-se. Aquesta llibertat té un gran aspecte positiu, que permet a les ciutats adaptar la seva imatge per desenvolupar activitats noves que la situïn en el mapa global. Podem per tant dissenyar una estratègia que ens faci agafar un impuls a nivell global que ens situï entre les ciutats capdavanteres.

No és estrany, doncs, que hagi sorgit amb força un discurs sobre el futur de les ciutats, i que aquestes, o al menys les més innovadores, esmercin les seves energies per reinventar-se contínuament.L'elecció de quina és la "identitat" que transmet una ciutat jugarà un paper fonamental en els propers anys. I dependrà, òbviament, del model ideològic del govern, però també, sobretot, de la "visió" que tinguin els seus dirigents.

En aquesta línia, aquest Grup Municipal pensa que una de les conclusions que es va fer més evident en el procés de debat del Pacte pel Desenvolupament Econòmic i Social es que Mataró afrontava en aquests moments un escenari nou que requeriria la definició de sectors estratègics diferents als tradicionals en l'economia de la nostra ciutat. I en aquest camp l'Ajuntament ha de jugar un paper d'impulsor important, en concertació amb els agents econòmics i socials privats.

Per aconseguir això, el nostre Grup creu que cal aconseguir que aquests agents, i la ciutadania en general s'impliqui amb un projecte de ciutat, que el facin seu. I això s'aconsegueix amb reflexió i aportació d'idees. Una proposta podria ser la d'endegar una tribuna de debat on es recullin de forma pública i periòdica les diferents visions i propostes d'experts i agents implicats en el futur econòmic i social de la nostra ciutat o d'altres territoris. Aquesta fórmula permetria a més que aquest debat transcendís les pròpies fronteres de la ciutat i que hi participessin experts de fora de Mataró, així com que tingui una transcendència en els mitjans, fent possible també que Mataró pugui esdevenir un referent de debat estratègic global.

És per això que en els passats processos participatius i d'al·legacions del PAM i Pressupost 2007 i 2008, varem proposar la celebració d'una Tribuna o Fòrum anual de debat i reflexió estratègics. Escenari que culminaria amb la redacció dels documents amb les conclusions extretes de les ponències i de l' intercanvi d'idees entre els diferents sectors de la ciutat i que podrien ser les bases per prendre decisions sobre el futur de Mataró.

En una primera instància, el Govern Municipal va recollir aquesta aportació i va incloure en el PAM 2007 una nova acció en aquest sentit "Celebració d'una jornada de debat d'estratègia socioeconòmica de la ciutat".

Tot i l'acceptació del Govern Municipal d'aquesta esmena en tot l'any 2007 no es va fer cap jornada d'aquestes característiques.

Al tornar a presentar la proposta de cara al PAM 2008, el Govern ha corregit la seva posició anterior tot dient que en el marc de la FIRA INNOVÀTIC, ja hi hauria sessions de debat sobre la situació econòmica a la ciutat que ens permeten reflexionar a l'entorn d'aquesta realitat i fer propostes de futur. I que no caldria fer una jornada anual.

La veritat és que la resposta del govern ens dóna a entendre que no s'ha entès la importància i la transcendència que aquest Grup Municipal voldria donar a aquesta jornada o jornades de reflexió a l'estil de les que fan altres ciutats amb un veritable èxit, tant per l'expectativa que generen com per les conclussions que se'n poden extreure. Perquè es just en moments de crisi, en els moments difícils, quan s'ha de tenir una certa fredor analítica, i tenir eines especialitzades que ens permetin saber a on estem, com va el mon, que fan els nostres referents, i què es el que els millors "caps" que hi ha al mon ens poden aportar.

Això és el que després ens ha de permetre prendre les decisions més encertades.

Ens consta que la direcció actual de l'IMPEM, amb qui hem mantingut converses al respecte, vol anar en aquesta direcció, i es per això que confiem en poder encerat aquesta línia de treball.

Per tot això, aquest Grup Municipal presenta per la seva aprovació en Ple els següents acords:

1.- El Govern Municipal posarà en marxa els treballs que acabin culminant en la celebració d'una Tribuna o Fòrum anual de debat i reflexió estratègics. Escenari que serà obert a la ciutadania així com als agents socials, econòmics, institucions, etc., i en el que s'intentarà que hi participin ponents de rellevància mundial. La idea es que el finançament mes important no hagi de ser a càrrec de l'Ajuntament, sinó que es busquin patrocinadors entre el mon empresarial i financer que assumeixin el cost."