Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró dóna suport a la reunió per preparar la Conferència de Copenhaguen sobre gasos d’efecte hivernacle

Escoltar

Mataró dóna suport a la reunió per preparar la Conferència de Copenhaguen sobre gasos d’efecte hivernacle

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir una declaració institucional de suport a la reunió de les Nacions Unides que tindrà lloc a Barcelona del 2 al 6 de novembre amb l’objectiu de preparar la Conferència de les Parts de Copenhaguen que se celebrarà al desembre. La declaració va ser presentada pels grups municipals del PSC, ICV, ERC i CiU, i va comptar amb els vots favorables de tots els grups municipals a excepció de la CUP.

 

El text íntegre de la declaració és el següent:

 

“Entre els dies 2 i 6 de novembre se celebra a Barcelona la reunió de les Nacions Unides preparatòria de la Conferència de les Parts de Copenhaguen, l’anomenada COP-15, que tindrà lloc al desembre i a la qual s’ha de concretar un acord internacional per continuar i intensificar els esforços per a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, responsables del canvi climàtic.

 

El compromís de la societat catalana amb relació al repte global del canvi climàtic ha quedat acreditat per l’alta participació i el gran nombre de propostes generades en el marc de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic, celebrada el 2008, i per les múltiples iniciatives socials, empresarials i culturals que s’han dut a terme al voltant d’aquesta convenció.

 

El canvi climàtic és el símptoma més evident, més estès i més socialment acceptat de la insostenibilitat del model econòmic imperant i és, juntament amb la injustícia social, una de les amenaces més importants que ha d’afrontar el conjunt de la humanitat.

Ja fa temps que la teoria del canvi climàtic va traspassar els cercles del món científic per convertir-se en un dels elements centrals del debat polític a tots els nivells. El fet que actualment el debat polític estigui situat, encara que amb moltes dificultats, amb la lluita contra el canvi climàtic ha estat fruit de la combinació, d’una banda, de les evidències incontestables com la rapidesa en la desaparició de moltes glaceres i, d’una altra, del treball perseverant de multitud de científics, de moltes organitzacions socials i d’alguns partits polítics.

 

La lluita contra el canvi climàtic és un deure que tenim com a societat amb el planeta i, especialment, amb les generacions presents i futures, però també una oportunitat. Una oportunitat real i necessària de canviar el model econòmic global.

 

La base d’aquesta lluita contra el canvi climàtic passa, en primer lloc, per posar en marxa una autèntica revolució energètica i ambiental que té fonamentalment tres potes totes elles igual de necessàries e importants: consumir menys energia, consumir-la de forma més eficient i produir-la de fonts renovables.

 

És per això que entenem que la Cimera de Copenhaguen ha de ser un punt d’inflexió perquè cap país deixi d’estar compromès en aquest esforç, un punt d’inflexió en la velocitat del canvi i un punt d’inflexió en la profunditat del mateix. Per aconseguir-ho és de vital importància que els Estats sentin la veu, les propostes, els compromisos de tots els agents polítics, territorials, socials i econòmics capdavanters en aquesta lluita.

 

Per tot el que s’ha exposat, es proposen els següents acords:

 

1.- Sumar-se al suport que el Parlament de Catalunya ha donat a la reunió de les Nacions Unides a Barcelona per a preparar la Conferència de les Parts de Copenhaguen.

 

2.- Reafirmar el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic que té l’Ajuntament de Mataró concretada en el Pla de lluita contra el canvi climàtic-Agenda 21 aprovat el passat 1 d’octubre en sessió plenària”.