Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una excavació arqueològica a un immoble de La Riera descobreix sis tombes de la ciutat romana d'Iluro

Escoltar

Una excavació arqueològica a un immoble de La Riera descobreix sis tombes de la ciutat romana d'Iluro

Una excavació iniciada el 17 de febrer per l'Àrea d'Intervenció Arqueològica del Patronat Municipal de Cultura a l'immoble número 55 de La Riera ha permès descobrir sis tombes romanes de la ciutat romana d'Iluro. Les troballes daten del segle IV i V dC.

L'excavació arqueològica ha posat al descobert un petit sector del cementiri situat als afores de la ciutat romana, a prop d'una de les seves portes d'accés, ubicada al peu de la Via Augusta que unia Baetulo (Badalona) amb Blandae (Blanes). L'existència d'aquest cementiri ja es coneixia des del segle XIX, quan es va trobar una làpida dedicada a LVCIUS MARCIVS OPTATVS, el primer alcalde conegut de la ciutat romana. Des de llavors s'han excavat diferents sectors, el darrer l'any 1996 durant les obres de reurbanització de La Riera.

Aquesta nova intervenció ha permès excavar sis tombes més que corresponen a la darrera ocupació d'aquest cementiri, entre els segles IV i V dC. Poc temps després, el cementiri es va traslladar als voltants de l'actual basílica de Santa Maria, ja que durant aquests segles el cristianisme s'estenia i es consolidava com a religió oficial de l'Imperi romà.

Les tombes excavades són molt modestes. Els cossos s'enterraven en foses revestides amb murs de pedra, orientats cap a l'est, amb les mans sobre el ventre i les cames creuades. Una de les sis tombes trobades és un monument funerari, una mena de panteó on possiblement els difunts d'una mateixa família eren enterrats en àmfores.

Les restes humanes han estat traslladades a un laboratori i, un cop siguin analitzades, quedaran com a part del fons del Museu de Mataró. Pel que fa a les tombes, s'extrauran els elements que es considerin d'interès abans de procedir a tapar novament les troballes per protegir-les.

Tot i que són tombes que no tenen aixovars funeraris, és a dir, objectes que acompanyaven les restes dels difunts com a part del ritual de l'enterrament, l'estudi de les despulles permet als arqueòlegs obtenir dades sobre un dels moments crucials de l'antiguitat: l'evolució i la transformació de les ciutats clàssiques a finals de l'Imperi Romà. Des d'aquest moments fins al segle IX, l'arqueologia esdevé gairebé l'única font d'informació sobre la transformació de l'antiga ciutat romana d'Iluro en la vila medieval de Mataró.

La intervenció municipal s'ha fet prèviament a les obres de reforma de l'edifici i ha anat a càrrec de l'empresa ACTIUM SL. Els treballs arqueològics tenen una durada prevista de tres setmanes.