Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les platges de Mataró guanyen en seguretat i en activitats esportives i culturals

Escoltar

Les platges de Mataró guanyen en seguretat i en activitats esportives i culturals

La presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, el president del Patronat Municipal de Cultura (PMC), Sergi Penedès, i el president del Patronat Municipal d'Esports (PME), Ivan Pera, han presentat avui, en roda de premsa, la planificació dels serveis (neteja, vigilància i seguretat, mobilitat i seguretat entre altres) i de les activitats (tant culturals com esportives) que s'oferiran fins al final de l'estiu a les platges mataronines.

El Ple municipal va aprovar el passat febrer el Pla d'usos de temporada a les platges de Mataró durant l'estiu de 2008, que estableix les dotacions i efectius que s'hi destinaran. Mataró té més de 5 quilòmetres de platges de sorra, dividits en quatre zones: Sant Simó, Callao, el Varador i Ponent.

Seguretat i vigilància

La Creu Roja disposa de dues torres de vigilància a la platja del Varador i a la del Callao i de cinc cadires de vigilància repartides per totes les platges. També s'encarrega de l'assistència sanitària dels usuaris a partir dels tres punts que tenen situats a la platja de Ponent, la del Varador i la del Callao. Els sis pals de bandera de la zona informaran de l'estat del mar i com a novetat d'aquest any, una instal·lació de megafonia actuarà coordinadament amb els serveis de vigilància, socorrisme i salvament, per realitzar comunicacions relatives a la qualitat de l'aigua.

A més de la vigilància ordinària que du a terme la Policia Local, entre el 10 de maig i el 21 de setembre es realitza una vigilància específica, que ja s'ha fet els anys anteriors. Aquesta consisteix en 5 policies que patrullen a peu i en bicicleta, amb els objectius de vigilar la seguretat dels usuaris, informar els ciutadans que ho necessitin, controlar el trànsit dels accessos i els estacionaments i combatre les activitats prohibides a la platja (especialment la venda ambulant).

Neteja de platges

Tot l'any es duen a terme els treballs de neteja de les platges, però la intensitat i la quantitat de gent que els realitza varia segons l'època. A la temporada baixa (de l'1 d'octubre a Setmana Santa) la neteja mecànica, que és nocturna, es realitza cada 15 dies i la manual, diürna, una vegada a la setmana. Entre la Setmana Santa i el 31 d'abril i del 15 al 30 de setembre, la neteja mecànica es fa dos dies per setmana i la manual 4 dies per setmana. I durant la temporada intensiva, que va de l'1 de maig al 15 de setembre, hi ha més treballadors netejant: durant el dia, un vehicle i un grup de 3 a 5 operaris realitzen la neteja manual i a la nit, dos tractors fan la mecànica. A més, cada matí un vaixell neteja els residus flotants del mar i cada 50 m hi ha instal·lada una paperera.

Quioscos i serveis

Una novetat d'enguany és l'ampliació del punt d'informació situat a la platja del Callao. També s'han instal·lat, al llarg del passeig Marítim, tres jocs infantils (piràmides).

A les platges hi ha nou mòduls de servei d'higiene (lavabos) repartits des de la de Ponent fins a la del Callao. Les fonts públiques i les dutxes permanents no funcionaran per complir el decret de sequera aprovat pel Parlament de Catalunya. Per aquest motiu, les dutxes desmuntables no s'instal·laran.

Els quioscos de la platja poden ser de menjars i begudes, destinats a la venda d'entrepans, tapes, menjar i begudes de tota mena, o bars, on es venen gelats, begudes i productes envasats. Tots els quioscos tenen dret a una zona exterior per situar-hi la terrassa, en el cas dels quioscos de menjar i begudes de 100 m2, i de 37 m2 a 42 m2 en el cas dels bars. A les diferents platges es preveuen les següents instal·lacions:

Platja de Ponent

·        1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats
·        Mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

Platja del Varador

·        2 mòduls d'entrepans, tapes, menjar i begudes
·        4 mòduls de gelats, begudes i productes envasats
·        Mòdul d'informació turística
·        Mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja
·        Torre de vigilància dels socorristes
·        1 camp de futbol sala i 1 camp de futbol 7
·        1 cistella de bàsquet
·        3 xarxes de voleibol

Platja del Callao

·        2 mòduls d'entrepans, tapes, menjar i begudes
·        1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats
·        Equipament de la Creu Roja
·        Torre de vigilància dels socorristes
·        1 zona de gandules
·        1 cistella de bàsquet
·        2 xarxes de voleibol

Platja de Sant Simó

·        2 mòduls d'entrepans, tapes, menjar i begudes
·        1 xarxa de voleibol.

Transport públic

Aquest any es reprendrà el servei de busplatja que funcionava el 2006, durant els dissabtes, diumenges i festius, entre les 10 i 19 h. Aquest autobús correspon a les línies 6 i 7 del Mataró Bus, i entre el 21 de juny i l'11 de setembre comunicarà la ciutat amb el passeig Marítim, on té 8 parades.

A part, es pot arribar a les platges a partir de l'estació de la Renfe (situada a l'avinguda del Maresme), que compta amb una parada de taxis al costat o a partir de les línies d'autobús. Hi ha parades a les següents localitzacions: Estació de Renfe (1, 2, 3, 4 i 5 del Mataró Bus, línies del Barcelona Bus de Granollers-Dosrius-Argentona, línies nocturnes N-80 i N-82), avinguda del Maresme amb carrer de Juan de la Cierva (línia nocturna N-82), plaça del Gas (línia 3 del Mataró Bus) i ronda de Joan d'Àustria (línia 3 del Mataró Bus).

Activitats esportives

El PME promou per a aquest estiu tot un seguit d'activitats que van des de la triatló, que es farà l'1 de juny i que és la novetat esportiva d'aquest any, fins a les activitats relacionades amb Les Santes esportives. Aquestes inclouen tornejos de voleibol, futbol i handbol adaptats a la platja, sessions de taitxí, el trofeu de vela o la cursa d'orientació nocturna al passeig Marítim, entre d'altres. A més, durant la primera quinzena de setembre es farà el concurs de pesca al llançat i la cursa popular de l'11 de setembre.

El PME han impulsat un conjunt d'iniciatives amb la col·laboració dels agents que participen en el desenvolupament nàutic de la ciutat. Al Port de Mataró s'oferirà un ampli ventall d'activitats d'oci i lleure: les relacionades amb el submarinisme (batejos subaquàtics, busseig a les praderies de l'alguer de Mataró o cursos de busseig), amb la navegació (sortides amb barca i bany a alta mar, cursos d'iniciació, lloguer d'embarcacions a motor o vela, sortides actives per conèixer les aus o la costa), vela (batejos, vela escolar o xàrter de velers), pesca esportiva i windsurf.

A part d'aquestes activitats, el PME té instal·lades a les platges diferents zones esportives per practicar futbol, bàsquet o voleibol.

Rutes, visites i recorreguts per la ciutat

L'oferta cultural de l'estiu es concreta bàsicament en les rutes i visites guiades que permeten descobrir la ciutat i el seu patrimoni.

Així, des de juliol fins al 5 de setembre, Mataró ofereix cada dia al visitant la possibilitat de fer una ruta o una visita turística:

. Visita guiada a Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró (dimarts, 19 h)
. Ruta Modernista a Mataró (dimecres, 19 h)
. Visita guiada al Clos Arqueològic de Torre Llauder (dijous, 19 h)
. Visita guiada a la Basílica de Santa Maria i al Conjunt Barroc dels Dolors (divendres, 19 h)
. Ruta del Mar (dissabtes, 19 h)
. Ruta Puig i Cadafalch Mataró-Argentona (primer i tercer cap de setmana de juliol i setembre. S'ha de concertar prèviament)
. Visita guiada a la instal·lació solar fotovoltaica de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra (primer dijous de mes, excepte a l'agost. S'ha de concertar prèviament).

Les rutes i visites són gratuïtes menys la Ruta Puig i Cadafalch atès que s'ha de contractar un transport col·lectiu per poder anar als dos municipis.

Una altra manera de conèixer i passejar per la ciutat és utilitzant el servei d'audioguia. Aquest servei permet fer un recorregut per Mataró i localitzar 21 punt d'interès arquitectònic i patrimonial que es troben senyalitzats amb un número i un plafó. Aquest any s'hi ha afegit Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró. Està previst que a partir del 27 de setembre també s'hi afegeixi la Nau Gaudí.

Per tal de facilitar l'accés dels visitants, el juliol i agost el Conjunt Barroc dels Dolors i el Clos Arqueològic de Torre Llauder ampliaran els seus horaris d'obertura al públic.

El servei d'audioguia es podrà trobar a l'Oficina de turisme de l'Ajuntament (La Riera, 48) i, com a novetat d'aquest any, al Museu Arxiu de Santa Maria (carrer de la Beata Maria, 3) i al Clos Arqueològic de Torre Llauder (avinguda de Lluís Companys s/n).

Música, festa i festivals

L'estiu vindrà farcit d'una important oferta musical i festiva. La platja serà l'escenari del primer concert del Festival Cruïlla de Cultures que començarà aquesta nova edició amb la tradicional nit de Sant Joan a la platja del Varador. El Festival tancarà portes amb la Sardinada Flamenca que es farà un mes després al passeig del Callao.

A la platja també tindrà lloc la Festa de la solidaritat amb Cuba i diversos actes englobats dintre de Les Santes. La Festa Major de Mataró, del 20 al 29 de juliol, és la festivitat que reuneix més gent durant l'any. Més de 130 actes per als més petits i els més grans.

Aquest any, però, la festa no acabarà el 29 de juliol atès que del 30 de juliol al 5 d'agost Mataró acull per primera vegada el Festival Shakespeare que es feia fins ara al municipi de Santa Susanna. El festival es farà a la masia de Can Ribot i proposa al públic espectacles de música, dansa i teatre a l'entorn de la figura de William Shakespeare.

Punts d'informació turística

A les oficines d'informació turística es pot consultar l'oferta de la ciutat per als visitants. Al punt d'informació turística de la platja, situat al passeig del Callao, a partir del 21 de juny i com a novetat d'aquest any s'hi podrà trobar una zona exterior amb un servei de lectura on els usuaris tindran la possibilitat de consultar la història de la ciutat, guies turístiques i premsa local i internacional. L'oferta turística també es podrà trobar a l'Oficina de turisme de l'Ajuntament (La Riera, 48) i als dos punts de suport informatiu, situats al Museu Arxiu de Santa Maria i al Clos arqueològic de Torre Llauder. Aquests espais compten amb el suport de La Casa d'Oficis Mataró CTC, Comerç i Turisme per a la ciutat, fet que ha permès ampliar el servei i els horaris:

- Oficina de Turisme de Mataró: durant els mesos de juliol i agost, de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. La resta de l'any, de 10 a 13 h i de 17 a 19 h els laborables, i els diumenges i festius entre les 10 i les 14 h.

- Punt d'informació turística de la platja: del 16 de maig al 20 de juny i entre l'1 i el 14 de setembre, els dissabtes, diumenges i festius d'11 a 15 h i de 17 a 20 h i els divendres a la tarda. Del 21 de juny al 31 d'agost s'obrirà diàriament d'11 a 20 h.

- Els punts de suport informatiu estan oberts entre el juliol i l'agost. L'horari del primer va de dilluns a dissabte de 18 a 20 h (excepte festius) i els dissabtes d'11 a 13 h. El Clos arqueològic obre de dimarts a diumenge de 17 a 20 h.

Sergi Penedès, Ivan Pera i Alícia Romero (d'esquerra a dreta) a la roda de premsa