Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El TecnoCampus impulsa una Càtedra sobre economia circular

Escoltar

El TecnoCampus impulsa una Càtedra sobre economia circular

El TecnoCampus va presentar divendres passat 5 de febrer la que és la tercera càtedra universitat-empresa que es posa en marxa des de la inauguració del parc. Es tracta de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat, que s’afegeix a les ja existents: en Envelliment i Qualitat de Vida i en Economia Social i Cooperativa.

L'alcalde i president de TecnoCampus i del Consorci de residus, David Bote. Foto: Tecnocampus
L'alcalde i president de TecnoCampus i del Consorci de residus, David Bote. Foto: Tecnocampus

Les càtedres, segons va apuntar el director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, són un instrument a l’abast de les universitats per anar de la mà del sector privat i d’institucions públiques en recerca i transferència. En aquesta ocasió, la càtedra neix de l’impuls dels dos patrons: Aigües de Mataró –companyia pública de l’Ajuntament de Mataró- i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, la presidència del qual recau en l’alcalde de Mataró, David Bote. En la cloenda de l’acte de presentació, Bote va apuntar que els fons Next Generation obren portes per fer inversions en àmbits com el que estudiarà la Càtedra d’Economia Circular.

La directora de la Càtedra, Sònia Llorens, va apuntar que, “el nostre model de consum és absolutament insostenible, i requereix actuar de manera urgent cap a noves formes de producció i consum”. En aquesta línia, la Càtedra incidirà a aportar els mitjans acadèmics per a la investigació, la formació, la transferència tecnològica i la divulgació que permetin formar i donar poder als agents impulsors del canvi cap a aquest nou model més sostenible. “En la implementació de l’economia circular hem de reincorporar patrons de comportament del passat i aplicar-hi les noves tecnologies, a més d’involucrar-hi societat, les entitats públiques i la indústria”.

El president del Consell d’Administració d’Aigües de Mataró i president del consell de direcció de la càtedra, Manuel Mas, va remarcar que, ja en el seu moment, la iniciativa del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme va ser pionera a Catalunya, i es va mostrar convençut que l’aposta d’ara per crear la càtedra respon a una evolució de la societat per buscar nous mecanismes de sostenibilitat. “La companyia d’Aigües de Mataró va pensar que estaria bé destinar recursos a pensar en el futur i impulsar alguna iniciativa en l’àmbit de la universitat”, va indicar Mas.

Carles Salesa, director tècnic de el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, va apuntar, per la seva banda, que “en els més de 30 anys d’experiència hem aconseguit que la marca Mataró-Maresme s’hagi convertit en una marca referent i de prestigi en l’àmbit dels residus”. És aquesta “visió estratègica”, va afegir, el que ha de permetre “desenvolupar un projecte d’economia circular innovador i ambiciós”.

En la conferència inaugural, el professor emèrit de la UAB Jordi Batrolí, membre del consell assessor de la Càtedra, va destacar que “hi ha molts indicadors de la biocapacitat de regeneració sostenible de la terra”. Però, alhora, va llançar aquesta advertència: “No podem sobrepassar aquesta capacitat de regeneració de sistema”.


Publicat a