Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Zona Intrusa 9 reflexiona sobre l’art contemporani als instituts de la ciutat

Escoltar

El projecte Zona Intrusa 9 reflexiona sobre l’art contemporani als instituts de la ciutat

Prop de 300 alumnes de 5 centres educatius treballaran a l’entorn de “Les coses” acompanyats de 6 artistes



Zona Intrusa és un projecte que treballa a tres bandes (art / educació / territori). La 9a edició, comissariada per Andrea Aguado, treballarà fins al 13 de març amb més de 300 alumnes de cinc centres educatius de secundària de Mataró. A través de l’art contemporani reflexionaran del sentit que prenen “Les coses” en una societat canviant, acompanyats de sis artistes: Marta Xibillé, Rafa Ruiz, Isabel Banal, Ita Puig, Xavier Arenós i Luiz Simoes.


 

Cada institut treballarà amb un artista diferent diversos aspectes que relacionen la quotidianitat amb l’art contemporani. Entre el ventall de possibilitats es treballarà des de perspectives com la construcció, la representació o la percepció. Totes les propostes apunten cap al mateix objectiu: reobrir el diàleg amb totes les coses silencioses de la societat.

 

Els centres educatius que participen enguany són l’Escola Freta, l’Institut Laia l’Arquera, l’Institut Miquel Biada, l’Institut Alexandre Satorras i l’Escola Pia Santa Anna.

 

Els artistes mataronins Marta Xibillé i Rafa Ruiz han creat amb els alumnes un debat al voltant de l’objecte artístic. A partir d’una primera reflexió sobre el valor d’ús i el valor de canvi i el valor simbòlic de les coses es qüestionen el perquè es considera que un objecte determinat és art i, a partir d’aquí, la funció fonamental de l’art.

 

A l’Institut Miquel Biada, l’artista Isabel Banal revisarà amb els alumnes diferents obres d’art que han utilitzat el món de les coses com a objecte principal del seu llenguatge artístic. A partir d’aquí els farà fer un exercici de modelatge amb fang i guix sobre els objectes personals.

 

Els alumnes de Batxillerat Artístic de l’Escola Pia Santa Anna utilitzaran el fil com a eix conceptual conduïts per l’artista local Xavier Arenós. Ressaltant la importància que el fil va tenir en la història més recent de la ciutat de Mataró, investigaran les possibilitats expressives d’aquest material.

 

Per la seva part, l’artista mataronina Ita Puig proposarà als alumnes de Batxillerat Artístic de l‘Institut Alexandre Satorras fer un treball d’aproximació dels alumnes a ells mateixos. A través d‘un procés meditatiu, utilitzaran l’expressió plàstica mitjançant el dibuix i el modelat per crear un mapa de l’experiència conscient de les seves sensacions.

 

Luiz Simoes treballarà amb els alumnes de l’Institut Laia l’Arquera des de l’anàlisi d’algunes de les obres que formen part del seu projecte en procés “Las cosas”. Proposa la creació de dos instruments musicals a partir d’objectes quotidians: una carabassa, un globus blanc i un micròfon per posar l’accent en el procés creatiu.

 

Tot això ho faran també en convivència amb l’element intrús que durant els dies de la itinerància es repartirà a l’institut. L’element d’aquesta edició és una obra de l’artista mataroní Dani Montlleó, un cartell que es penjarà a cada un dels centres educatius i que funciona com a objecte (cosa) en sí. La peça fusiona la imatge de les pel·lícules “La Cosa”, dirigida per Matthijs van Heijningen Jr. i “El falcó maltès” de John Huston.

 

El resultat del que els alumnes i artistes treballin als centres educatius s’exposarà durant els mesos d’abril i maig al M|A|C Espai de Can Palauet.

 

Zona intrusa és una iniciativa i producció del M|A|C que forma part de la Xarxa de Centres d’Art Contemporani de Catalunya.