Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró crearà una taula de treball per organitzar actes amb motiu de l’Any Fabra

Escoltar

Mataró crearà una taula de treball per organitzar actes amb motiu de l’Any Fabra

Una taula de treball creada per l’Ajuntament organitzarà, de manera conjunta amb el Consorci de Normalització Lingüística i la Xarxa Municipal de Biblioteques, els actes i esdeveniments que es programin per a la celebració a Mataró de l’Any Fabra. El Ple municipal va aprovar ahir per unanimitat una proposta de resolució presentada per CiU per convocar aquesta taula de treball.




El text íntegre aprovat és el següent:




“A finals del passat més d’agost, el Govern de la Generalitat va aprovar les personalitats i esdeveniments a commemorar l'any 2018. Entre les personalitats, destaquen Pompeu Fabra, l'abat Escarré, el cardenal Vidal i Barraquer, Aureli Capmany, Joanot Martorell i Carles Fages de Climent.




En el cas de Pompeu Fabra, se celebren de manera conjunta el 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana Normativa. És per aquesta raó que al llarg de l'any s'organitzaran diverses activitats en memòria i reconeixement del gramàtic i lexicògraf, que a més d'un científic brillant fou un escriptor conscient de la dimensió social dels usos lingüístics i de la necessitat de disposar d’una llengua catalana codificada i apta per als diversos estils i funcions, que fos un instrument vàlid per a la recuperació cívica i cultural,

després de segles de decadència.




Els entesos ens expliquen que en la figura de Pompeu Fabra s’associen factors de tradició i de modernitat, de coneixement i de divulgació, de sistematització i de foment de l’ús, tots relacionats amb la llengua catalana.




Pompeu Fabra i Poch (Barcelona, 20 de febrer de 1868 – Prada de Conflent, 1948) va expressar des de molt jove el seu interès per la lingüística. Les seves primeres propostes en el camp de la gramàtica van veure la llum sota el segell de L’Avenç. Durant el temps que va passar al País Basc, ocupant una càtedra com a enginyer químic a Bilbao a partir de 1906, va continuar l’estudi de la llengua a través dels romanistes. Fruit d'aquesta estada, el 1912, va publicar la seva fonamental Gramática de la lengua catalana, que va tenir una nova versió el 1918. Aquesta nova versió, sota el nom de “Gramàtica Catalana”, és la que l’Institut d’Estudis Catalans va adoptar com a oficial.




La commemoració coincidirà amb la VI edició dels premis Pompeu Fabra, amb què, cada dos anys, la Direcció General de Política Lingüística reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixen a la projecció social de la llengua catalana en les sis categories següents: comunicació i noves tecnologies; àmbit socioeconòmic; projecció i difusió de la llengua catalana; trajectòria professional, científica o cívica; incorporació a la comunitat lingüística catalana i voluntariat lingüístic.




La Direcció General de Política Lingüística, que forma part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, està posant en marxa la preparació de l’Any Pompeu Fabra 2018. El Sr. Jordi Ginebra, catedràtic de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili, en serà el comissari. S’ha convidat les institucions i organismes del país a compartir col•lectivament la celebració de l’Any Fabra 2018 amb actes que reconeguin el Mestre i la seva obra, i que siguin també estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i la projectin amb força cap al futur.




Mataró ha reconegut la importància de la figura de Pompeu Fabra posant el seu nom a la primera biblioteca pública de la ciutat, inaugurada el novembre de 1997 i que realitza les funcions de biblioteca central urbana i comarcal. Així mateix, una via de la nostra ciutat porta també el seu nom.




Estem segurs que la Biblioteca Pompeu Fabra ja ha estat preparant els actes a celebrar el 2018 en vistes a aquesta important efemèride, però, atesa la importància del personatge i els moments pels quals travessa la nostra llengua, cal que aquesta commemoració traspassi les parets de la biblioteca i esdevingui una commemoració de tota la ciutat, encapçalada pel nostre Ajuntament i en la qual es compti amb la col·laboració i participació d’entitats, escoles i instituts.




És per aquesta raó que proposem al Ple l’adopció del següent ACORD:




Que l’Ajuntament de Mataró, a través del seu Consell de Cultura, convoqui una taula de treball per tal d’organitzar, conjuntament amb el Consorci de Normalització Lingüística i la Xarxa Municipal de Biblioteques, diferents actes i esdeveniments per a la celebració a Mataró de l’Any Fabra. Aquests actes seran comunicats a la Direcció General de Política Lingüística per tal que formin part del programa nacional”.