Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una proposta de resolució aprovada pel Ple reclama el reconeixement dels drets de les persones transexuals

Escoltar

Una proposta de resolució aprovada pel Ple reclama el reconeixement dels drets de les persones transexuals

El Ple municipal va aprovar el passat dijous 12 d’abril una Proposta de resolució presentada pels grups municipals de VOLEMataró i PSC, amb el suport d’ICV-EUiA, a favor del reconeixement de drets de les persones transexuals. A part d’aquests grups, la proposta va comptar també amb els vots a favor de CiU, ERC-MES-AM, C’s, PP, CUP-PA i la regidora no adscrita, mentre que PxC va votar-hi en contra.




El text íntegre aprovat és el següent:




“L’administració local és l’administració més propera a la ciutadania. L’Ajuntament té com a funció crear un poble acollidor, plural i proper on capiguem tots.




Malauradament les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals, pansexuals, asexuals i arromàntiques no se senten incloses a la societat municipal. Per tant se senten allunyades i poc representades a la vida diària. El col·lectiu ha vist, al llarg de la història, menystinguts els seus drets. Fins i tot en l’actualitat es dista molt de poder gaudir d’igualtat real en el mateix nivell que les persones bisexuals i heterosexuals. Per tant, els hi falten les eines que els poders públics han de facilitar, com exigeix l’article 9.2 de la Constitució.




L’existència de persones trans no és un fenomen d’avui. Han existit des de sempre en totes les cultures de la humanitat, sent mostra de la diversitat humana. No obstant això, aquesta realitat ha estat admesa en les diferents societats de formes molt diverses al llarg del temps i en les diferents geografies del món. En algunes s’ha acceptat en major o menor grau i s’han articulat mecanismes socials i lleis que promouen la integració. En d’altres, utilitzant pseudoarguments religiosos, mèdics i legals, s’ha considerat la diversitat de gènere com un pecat, una malaltia o fins i tot un delicte, justificant així greus violacions dels drets humans.




En l’informe anual de 2013, Amnistia Internacional va evidenciar la discriminació i la violència per causes d’orientació sexual i d’identitat de gènere en diversos països del món i, al febrer de 2014, l’organització va publicar un informe denunciant la manca de drets de les persones trans a Europa. D’altra banda, l’Observatori de Persones Trans Assassinades, de l’Associació Transgender Europe, ha registrat un total de 2.264 homicidis de persones trans a 68 països del món entre l’1 de gener de 2008 i el 30 de setembre de 2016, fet que suposa tan sols la punta de l’iceberg. L’associació reconeix que les dades registrades van en augment any a any, més per la visualització d’una realitat fins ara oculta que per un increment de violència contra les persones trans.




Aquesta violència s’acarnissa fonamentalment amb persones transfemenines, racialitzades, migrants i treballadores sexuals.




Per l’avenç en el reconeixement dels drets de les persones trans ha estat la patologització de la transexualitat. Aquesta situació, però, està canviant. Els progressius canvis legislatius, com els de l’any passat a Dinamarca i Noruega o el 2015 a Malta suposen un important pas cap al reconeixement d’aquests drets i concret cap a la despatologització.




Igualment es fa urgent i necessari una reforma de la "Llei d’Identitat de Gènere", de forma tal, que s’elimini d`una vegada el diagnòstic de disfòria de gènere per accedir al nom desitjat.




Hem d’apostar pel compromís cívic a favor del respecte a valors indispensables, com ara el dret lliure al desenvolupament de la personalitat, a la igualtat, de totes les persones.




Atès el creixement vegetatiu al nostre país, especial atenció hem de tenir amb les persones trans d’edat avançada i de tot el col•lectiu LGTBI per part dels professionals d’atenció directa en les residències, centres de dia i centres de salut, per tal que se’ls tracti amb respecte i atenent l’especificitat de cada cas, evitant que puguin ser maltractades o menyspreades, per la seva identitat de gènere o orientació sexual, en una etapa de la seva vida en la qual són encara més vulnerables, i per això es fa necessari formar als professionals que presten l’atenció en l`àmbit de la diversitat.



Així mateix, instar al Govern de l’Estat espanyol a aprovar la proposta de "Ley contra la discriminación por orientación sexual, identidad o expresión de género y características sexuales, y de igualdad social de lesbianas, gais, bisexuales, transexuales, transgénero e intersexuales" (Llei d’igualtat LGTBI), registrada el passat 4 de maig al Congrés dels Diputats.




Atès que a Mataró fa temps que la majoria de grups municipals treballen per ampliar la mirada de les polítiques de gènere. Per tots aquests motius, demanem que el Ple de l’Ajuntament de Mataró aprovi els següents acords:




1. L’Ajuntament de Mataró manifesta la seva condemna a la segregació de les persones trans en l’àmbit sanitari.




2. L’Ajuntament de Mataró insta els centres educatius que supervisin les conseqüències d’assetjament, violència verbal o física a causa d’identitat d’orientació o expressió de gènere.




3. L’Ajuntament de Mataró insta tots els àmbits municipals que siguin formats en diversitat afectiva sexual i de gènere.




4. L’Ajuntament de Mataró farà visible el dia 31 de març i el dia 21 de novembre, en hissar la bandera trans binària (blau, rosa i blanc) i no binària (morat, blanc, verd), amb motiu del dia contra la transfòbia, visibilitat trans i memòria trans, respectivament.




5. S’insta l’Ajuntament de Mataró que les persones trans siguin considerades com a subjectes en plenitud de drets i se’ls respecti el dret de consentiment informat i que sigui respectada de manera efectiva la implementació de l’autonomia de les persones trans.




6. L’Ajuntament de Mataró farà arribar a la Generalitat de Catalunya, que és qui té la competència en l’àmbit sanitari, la petició de suport econòmic per a aquelles persones trans en situació de vulnerabilitat social, per tal que puguin accedir als tractaments d’hormonació.




7. Contribuir a adoptar mesures de protecció en l’àmbit laboral i al dret d’associació en les administracions públiques.




8. L’Ajuntament de Mataró promourà l’acoloriment d’alguns passos de vianants amb els colors de la bandera LGTBI, entre ells el de davant de l’Institut Thos i Codina.




9. L’Ajuntament de Mataró dins de la definició del pla d’envelliment actiu, vinculat a la Xarxa de Ciutats Amigues amb les Persones Grans, del qual la ciutat en forma part. En aquest marc es dissenyaran i implementaran accions per garantir la igualtat de drets en matèria de diversitat sexual i de gènere al equipaments adreçats a la gent gran, siguin del tipus que siguin.




10. L’Ajuntament de Mataró destinarà, com ja ho fa des dels últims dos anys, part del seu pressupost en la implementació de serveis concrets en l’àmbit LGTBI com són ara els assessoraments individualitzats, les campanyes de sensibilització i divulgació, així com formació adreçada a entitats. També disposem de la convocatòria de subvencions ordinària a la qual les entitats poden presentar projectes en aquest àmbit”.