Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“La vida a les aigües dolces” és el tema del seminari del Museu de Mataró

Escoltar

“La vida a les aigües dolces” és el tema del seminari del Museu de Mataró

La Secció de Ciències Naturals organitza aquest cicle de 8 conferències i 2 sortides de camp



Demà dimecres comença una nova edició del seminari de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró sota el títol “La vida a les aigües dolces”. Enguany, a través de 8 conferències i 2 sortides de camp, es pretén donar a conèixer la gran biodiversitat que alberguen els ecosistemes aquàtics continentals (rius, basses, llacunes, estanys, aiguamolls, embassaments, ...). Amb l’ajuda de diferents experts en la matèria es podrà conèixer la multitud d’organismes vius que colonitzen les aigües dolces.




La Secció de Ciències Naturals està integrada per un col·lectiu d’investigadors voluntaris que porta prop de 40 anys col·laborant amb el Museu de Mataró (inicis a l’any 1976). Els seminaris que organitza la Secció amb els anys han anat prenent forma com una mena de “primavera científica”: propostes de difusió de la recerca ambiental catalana, tant nacional com local, que cada any tracten temes concrets a l’entorn de les Ciències Naturals i Ambientals. L’edició del seminari del 2012, “Una mirada al bosc”, va rebre un ajut de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya per la seva contribució en l’àmbit de la divulgació científica.



La conferència inicial serà la que oferirà Daniel Boix dimecres 5 de març a les 19.30 h a Can Palauet, amb el títol “Les comunitats de les basses, llacunes i aiguamolls mediterranis”.



Les sessions es faran els dimecres i dijous d’aquest mes de les 19.30 h a les 21 h a la sala d’actes de Can Palauet (carrer d’en Palau, 32). Complementaran el seminari dues visites guiades els dissabtes 15 i 22 de març per conèixer els estanys de la Tordera i la riera de Fuirosos (La Batllòria).

 

La inscripció al seminari és gratuïta i s’ha de fer a la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró (carrer de Sant Josep, 9) o per correu electrònic a cultura@ajmataro.cat.

 

En finalitzar el seminari es lliurarà un certificat d’assistència als inscrits que acreditin haver participat en un mínim de sis sessions i una sortida de camp. Aquestes persones també rebran gratuïtament un exemplar del número 24 de la revista científica “L’Atzavara” (Any 2015), monogràfic entorn els temes tractats en aquest seminari.

 

 

Programa del seminari



. Dimecres 5 de març

“Les comunitats de les basses, llacunes i aiguamolls mediterranis”a càrrec de Daniel Boix. Institut d'Ecologia Aquàtica (UdG)

 

. Dijous 6 de març

“Les plantes aquàtiques dels estanys i les basses” a càrrec d’Esperança Gacia. Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB.CSIC)

 

. Dimecres 12 de març

“Història natural de l’ecosistema microscòpic”a càrrec de Jordi Catalan. Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)

 

. Dijous 13 de març

“Efecte de la hidrodinàmica en la distribució del musclo zebrat i dels sediments: el cas de Ribarroja” a càrrec de Joan Armengol. Departament d’Ecologia (UB) i FLUMEN-Dinàmica Fluvial i Enginyeria Hidrològica

 

. Dissabte 15 de març

SORTIDA DE CAMP: Els estanys de la Tordera a càrrec de Joan Borrell. EGAM, Enginyeria, Estudis, i Gestió Ambiental, SL. Punt de trobada: a les 10 h, a la porta d’entrada al Parc Prudenci Bertrana (Tordera)

 

. Dimecres 19 de març

“Biodiversitat dels ecosistemes fluvials: els macroinvertebrats aquàtics”a càrrec de Núria Bonada. Departament d’Ecologia (UB)

 

. Dijous 20 de març

“Peixos fluvials autòctons” a càrrec de Marc Ordeix. Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (Museu del Ter)

 

. Dissabte 22 de març

SORTIDA DE CAMP: La riera de Fuirosos a càrrec de Marc Ordeix. Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (Museu del Ter). Punt de trobada: a les 10 h, a la cantonada del C. de la Tordera amb el C. de les Escoles (La Batllòria)

 

. Dimecres 26 de març

“Llacs atalassohalins. Fauna estepària, crustacis” a càrrec de Miguel Alonso. Departament d’Ecologia (UB)

 

. Dijous 27 de març

“La fauna de les coves anquihalines” a càrrec de Damià Jaume. Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB).