Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’inaugura l’Aula de Neurorehabilitació Cognitiva a l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró

Escoltar

S’inaugura l’Aula de Neurorehabilitació Cognitiva a l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró

 


El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i la Fundació Institut Guttmann, amb el suport de la Fundación Vodafone España han posat en marxa a l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena un Aula de Neurorehabilitació Cognitiva per a pacients amb danys cerebrals, que els tracta mitjançant l’ús de les noves tecnologies de la informació.


 

El novembre de 2007, Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme i la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, amb la col.laboració de l’Ajuntament de Mataró i el patrocini de la Fundación Vodafone España, van organitzar el premi “TEC-IN depenent” al millor projecte tecnològic aplicat al camp de les dependències. El projecte guanyador va ser una proposta de la Fundació Institut Guttmann a través de PREVIRNEC, una plataforma de telemedicina, que possibilita una rehabilitació cognitiva a partir de tasques que se centren en l’atenció, la memòria, les funcions executives i el llenguatge.

 

Una de les condicions del premi era que la proposta s’havia d’implantar a Mataró, per la qual cosa, el CSdM i la Fundació Institut Guttmann van arribar a l’acord de posar en marxa la iniciativa a l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. El CSdM, a més dels espais, aporta els seus professionals; la Fundació Guttmann el programa informàtic que permet fer la rehabilitació i la Fundación Vodafone España, els equips tècnics.

 

L’Aula s’ha posat en funcionament amb un equip de dos neuropsicòlegs i una terapeuta ocupacional que, amb el suport d’ordinadors atenen cinc pacients; n’hi ha dos més pendents d’iniciar el programa i tres més en la fase prèvia a la valoració pels professionals.

 

 

Tractament de danys cerebrals

 

Els pacients tractats en aquesta nova instal.lació han patit algun dany cerebral, com ara un traumatisme cranioencefàlic o un accident vascular (ictus) i han de ser majors de 16 anys. No es descarta que més endavant s’estudiïn demències. No són candidats a la utilització d’aquesta plataforma aquells pacients amb dèficits sensorials greus (sobretot visuals), motors que interfereixin en l’accés a l’ordinador, ni de comprensió del llenguatge, que dificulti entendre la tasca a realitzar.

 

Les seqüeles que comporten els danys cerebrals, generen moltes vegades gran dependència perquè afecten les funcions superiors: atenció-concentració, memòria-aprenentatge, raonament-intel.ligència, llenguatge-parla. També afecten les emocions i la conducta i interacció del pacient amb la societat: impulsivitat, desinhibició, manca d’iniciativa, escassa consciència del trastorn, canvi de caràcter, entre d’altres.

 

Les teràpies es basen en activitats amb models de dos i tres dimensions a través de l’ordinador, que incideixen en les limitacions produïdes pel dany cerebral i en els problemes de la vida quotidiana que el pacient considera més discapacitants. El model és adaptable a les necessitats de cada pacient.

 

A Catalunya cada any es produeixen 400 nous traumatismes cranioencefàlics greus (2.500 a tot Espanya) per accidents de trànsit, dels quals el 58% són de menors de 25 anys (el doble en homes que en dones).