Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca l’Arenas recorda el moviment cultural i artístic de l’inici de la democràcia

Escoltar

Ca l’Arenas recorda el moviment cultural i artístic de l’inici de la democràcia

S’inaugura la tercera part de la temporada d’”Art a Mataró 1959-1983. Anys de resistència i ruptura



El tercer moviment d’“Art a Mataró 1959-1983. Anys de resistència i ruptura” s’inaugura demà divendres 19 de juny a les 19.30 h a Ca l’Arenas. La mostra segueix amb el propòsit de recuperar la història expositiva de la ciutat a partir de l’activitat del Museu de Mataró, amb el pretext de reconstruir-ne el paper i relatar l’activitat cultural de Mataró.




Les cinc mostres que es podran veure al centre d’art del Museu de Mataró ressegueixen les seqüències artístiques i culturals dels primers anys de la transició i dels inicis de la democràcia. Van ser uns anys molt intensos i en un moment agitador de consciències, de lluites i mobilitzacions, d’il·lusió i d’esperances de llibertat.




El primer pis és l’espai de la cronologia i de les mostres sobre els esdeveniments més destacats d’aquest període. Amb el nom de “Patrimoni i reivindicació”, Agàpit Borràs recorda fins al 16 d’agost els moviments que van sorgir després de 40 anys de dictadura, per reconduir i reivindicar els valors patrimonials de la ciutat.




La sala 1 és el lloc reservat per al “Pur eclèctic”, una mostra dels artistes i de les principals exposicions que es van fer a la ciutat amb el fil conductor del Museu. “1977-1983. Consolidació i nous artistes” esdevé un repàs a una època en la qual de mica en mica s’intentava professionalitzar el Museu de Mataró i es començava a donar cabuda a mostres de la renovada Associació Sant Lluc per l’Art, del grup dels amics dels Arts i Oficis, d’artistes consolidats i, sobretot, per acollir nombroses exposicions d’artistes locals de diferents generacions i tendències.




A la galeria, la mostra comissariada per Pilar Bonet recull diferents projectes de col•laboració entre l’art, la literatura, el teatre i la música que s’allunyen de la cultura més tradicional i en els quals es palpa la relació amb els nous aires de llibertat que viu la ciutat en aquests anys de consolidació de la democràcia. “Art fora mercat” exemplifica com Mataró descriu un territori cultural que serà, poc a poc, un referent de contemporaneïtat a Catalunya.




A la sala 2 s’hi podrà veure “L’esclat de les galeries dels anys 70 a Mataró: testimoniatge o moda?”, una reflexió que fa Rosa Vila sobre el boom de les galeries d’art als anys setanta a Mataró. La comissària recupera la història d’algunes d’aquestes galeries com ara la Tertre, la Cripta, la Fuset o L’Abast que van néixer fruit de l’engrescament d’alguns artistes locals que es trobaven en tertúlies o sopars setmanals dels que en sortien iniciatives de tota mena d’art.




La darrera mostra és la que està ubicada a la sala menjador, destinada a monografies temàtiques dels germans Arenas. En aquesta ocasió Francesc Masriera ens explica l’acte d’homenatge a Jaume Arenas, l’aquarel•lista mataroní més audaç i creatiu de l’època, que li van retre al Club Nàutic l’any 1977 els companys artistes amb motiu dels seus cinquanta anys de dedicació a la pintura.




Totes les exposicions, exceptuant la de “Patrimoni i reivindicació”, es podran visitar fins al 27 de setembre.