Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Marfà acull l’exposició “La dona al món industrial” que divulga el paper de la dona en el procés d'industrialització

Escoltar

Can Marfà acull l’exposició “La dona al món industrial” que divulga el paper de la dona en el procés d'industrialització

Mostra els oficis desenvolupats per dones en les indústries de gènere de punt



L’exposició “La dona al món industrial” presenta a Can Marfà Gènere de Punt-Museu de Mataró la incidència i la importància de la dona en el procés d’industrialització al nostre país. La inauguració serà el divendres 17 de febrer, a les 19 h, i la mostra es podrà visitar fins al 23 d’abril. 




La mostra descriu, de manera didàctica i atractiva, les condicions de feina i de vida de la dona a la societat industrial i mostra el seu paper en la formació dels mercats de treball industrials i de classe obrera. L’exposició mostra el rol de la dona a la societat industrial per mitjà de diversos suports: textos, fotos, vídeos, dades estadístiques, fulletons, etc.




La mostra està impulsada pel Servei de Museus del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i pel Museu Nacional de Ciència i Tècnica (mNACTEC). És de caràcter itinerant i arriba al Museu de Mataró amb l’objectiu de fomentar el coneixement i la difusió del patrimoni industrial català i la història de la industrialització a Catalunya, tant per mitjà de la col•lecció d’objectes que conserven, com a través de l’estudi de diversos aspectes de la societat industrial.




Després d’estrenar-se al mNACTEC a principis de 2015 la seva itinerància ha passat pel Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug, el Museu del Suro de Palafrugell, el Museu de la Tècnica de Manresa i el Museu Municipal Castell de Rubí i ara arriba al Museu de Mataró.




El guió i els continguts de l’exposició han estat a càrrec dels professors Martin Iturralde i Lluis Virós, membres del Grup de Recerca ‘Treball, Institucions i Gènere’ (T.I.G.) adscrit al Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB).






Mataró, punt clau en el paper de la dona en la industria del gènere de punt




A Can Marfà Gènere de Punt-Museu de Mataró s’han ampliat els continguts de l’exposició en diferents àmbits, i s’ha incorporat un apartat dedicat als oficis que tradicionalment han desenvolupat les dones en les indústries de producció de gènere de punt, on es mostren objectes, documents i un recull d’imatges històriques procedents de la col•lecció de la Fundació Jaume Vilaseca i l’Arxiu Municipal de Mataró. S’hi poden contemplar imatges de Manufacturas Antonio Gassol, de la secció de premses de l’empresa Fontdevila i Torres, entre d’altres.




La mostra recull les vagues més importants protagonitzades per les dones treballadores a Catalunya, amb una atenció especial a la vaga de Mataró de l’any 1946, en la que les dones liderades per Josepa Agramunt, la Pepa Maca, aconseguiren mobilitzar més de 4.000 persones a la ciutat.






Continguts de l'exposició




L’exposició s’estructura en cinc àmbits temàtics: Operàries; Discriminació; Esposes i mares; Mobilitzacions femenines; i Emprenedores i empresàries.




Durant el recorregut es pot apreciar com el gènere va ser un factor fonamental en la formació del treball industrial i de la classe obrera a Catalunya. Homes i dones es distribuïen la feina de manera diferent, amb tasques i nivells de jerarquia també diferents. Però aquestes ocupacions no van tenir el mateix estatus, salari ni projecció interna. Malgrat la seva important aportació al món industrial des de l’inici, la dona no va deixar de ser una operària de segona fins a ben entrat el segle XX.




Es fa especial èmfasi en les estratègies utilitzades per moltes empreses per afavorir la compaginació de la vida laboral: des de la creació d’escoles bressol i escoles de nois i noies a les colònies industrials, per tal d’afavorir la màxima productivitat de la dona a la indústria, fins a l’externalització d’àrees de producció, com la confecció o els acabats de confecció a l’àmbit domèstic. Malgrat això, la clara hostilitat dels treballadors respecte a la incorporació de la dona va ser una pràctica quotidiana amb el vistiplau de les organitzacions obreres. Les dones hi van respondre amb diferents mobilitzacions multitudinàries per mostrar el seu rebuig a aquesta situació.




La mostra també exposa el paper de les dones com a empresàries i emprenedores tant a l’època gremial com a l’època industrial. Les dones van participar en el món dels negocis des de diferents aspectes. Van ser empresàries i emprenedores de manera independent, i també al costat dels seus marits o altres parents.