Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Escola de l’espectador treballa projectes de formació escènica i musical als centres educatius

Escoltar

L’Escola de l’espectador treballa projectes de formació escènica i musical als centres educatius

Aglutina propostes com ara Cantània, Tots Dansen o la Mostra de Teatre a les escoles i instituts



L’Escola de l’espectador és una iniciativa que va néixer l’any passat i que aglutina diferents projectes d’arts escèniques i música que la Direcció de Cultura treballa amb els centres educatius de la ciutat. Es basa en la formació i creació de públics en els àmbits del teatre, la dansa i la música. Amb projectes com Cantània, Tots Dansen, Fem Dansa, la Mostra de Teatre a les escoles i als instituts, Musiquetes-canten els més xics i els monogràfics d’estiu de l’Aula de Teatre, els espectadors i els alumnes obtenen les eines per descobrir com funcionen els muntatges, així com els diferents valors que aporten les diferents disciplines artístiques. 


 

Teatre i dansa

 

Les direccions d’Ensenyament i de Cultura, amb la coordinació de l’equip pedagògic de l’Aula de Teatre, treballen conjuntament en els projectes de les mostres de teatre a les escoles i als instituts.

 

La quarta edició de la Mostra de Teatre a les escoles, que es vincula al projecte del Pla educatiu entorn i s’emmarca en el Pla de Formació de Zona del Centre de Recursos Pedagògics de Mataró, treballa l’escenificació de contes d’autors maresmencs que han visitat les escoles i han participat en els processos d’adaptació i creació de les obres. A més, aquesta edició s’ha complementat amb assessoraments pedagògics per tal de posar accent a la integració del teatre als continguts propis i comuns de diverses àrees del currículum.

 

Les escoles que han participat aquest any són: Josep Montserrat, Camí del Mig, Torre Llauder, Montserrat Solà, Cor de Maria i Josep Manuel Peramàs i interpretaran les obres del 19 al 21 de maig a l’institut Miquel Biada.

 

Pel que fa a la Mostra de Teatre als instituts, el Teatre Monumental acollirà el dia 9 de maig la seva 14a edició amb la participació dels següents instituts: Alexandre Satorras, Damià Campeny, Thos i Codina, Puig i Cadafalch i Miquel Biada. Aquest any, els alumnes han realitzat un treball de creació de text amb la dramaturga Helena Tornero. El resultat és un treball de creació col·lectiva amb el títol “Present, passat, futur i altres històries sobre la teva existència”.

 

Dissabte 24 de maig al Teatre Monumental es podrà veure la segona edició de Tots Dansen, un projecte del Mercat de les Flors, amb la col·laboració de la Xarxa Transversal. Els alumnes de Puig i Cadafach, Alexandre Satorras i Thos i Codina participen en aquest treball de dansa contemporània que vol donar als alumnes una eina d’experimentació del propi cos a partir de les coreografies de Lipi Hernández, membre de la companyia Las Malqueridas.

 

El 30 de maig al Parc Central es farà l’acte de cloenda de la quarta edició del projecte Fem Dansa, una altra activitat del Pla educatiu entorn i del Pla de Formació de Zona del Centre de Recursos Pedagògics de Mataró, en el qual més de 1.000 alumnes de primer cicle de primària treballen de forma conjunta unes danses de la coreògrafa Laida Tanco. Hi actuaran els mestres i l’alumnat que han participat al projecte juntament amb la companyia mataronina 3 Cossos.

 

Els espectacles de les dues mostres i de Tots Dansen són gratuïts amb invitació a recollir a la seu de Cultura (c. de Sant Josep, 9).

 



Projectes musicals: Cantània i Musiquetes

 

Prop de 1.000 alumnes de Mataró i també d’escoles d’Argentona trepitjaran enguany l’escenari del Teatre Monumental en la 10a edició de Cantània a Mataró. Aquest projecte de l’Auditori de Barcelona, i en el qual hi participen més de 35.000 alumnes d’arreu de Catalunya, dóna l’oportunitat als alumnes de compartir un concert amb l’orquestra de l’Auditori. La cantata d’aquest any porta per nom “Rambla llibertat” i ha estat composta per Albert Carbonell i escrita per Marc Rosich. Montse Meneses i Josep Prats dirigiran les 26 escoles que cantaran en els cinc concerts, un més que la passada edició, els dies 17 i 18 de maig.

 

Musiquetes-canten els més xics és el nom del projecte pedagògic de la Xarxa de Cases de la Música que té per objectiu introduir els alumnes de primària al món de la música a partir del descobriment i el treball de cançons populars. La cantata d’aquest any porta per nom “Allà a Mataró n’hi havia un tramvia” i ha estat dirigida per Dani Álvarez. El grup La Coixinera acompanyarà musicalment els alumnes de cicle inicial de les 10 escoles de Mataró que cantaran els dies 19 i 20 de maig al Teatre Monumental.

 

El preu dels concerts de Cantània és de 4,5 € i els de Musiquetes de 3 €.

 

 

Escola Municipal de Música

 

Com a cloenda del curs 2013-2014, el dia 7 de juny el Teatre Monumental acollirà el concert de final de curs de l’Escola Municipal de Música de Mataró on hi participaran més de 300 alumnes agrupats en diferents formacions musicals.

 

Es faran 2 sessions, una amb alumnes del curs Iniciació, i una altra amb diferents formacions d’alumnes de totes les edats que toquen instruments.

 

 

Monogràfics d’estiu de l’Aula i Tallers

 

L’Aula de Teatre de Mataró ofereix un any més una possibilitat de formació intensiva en les arts escèniques aquest estiu amb els monogràfics. Hi ha cursos especialitzats per a diverses inquietuds i nivells, i cursos d’aproximació al fet teatral oberts a tothom. Les matriculacions es fan a l’Aula de Teatre fins al 30 de maig (de dilluns a divendres de 18 a 21 h).

 

Del 25 de maig al 17 de juny, al Teatre Monumental i a Can Gassol, més de 250 alumnes de l’Aula de Teatre protagonitzaran els tallers per mostrar en públic el treball que han fet durant tot el curs.