Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova per unanimitat treballar per evitar la ludopatia entre el jovent de la ciutat

Escoltar

El Ple aprova per unanimitat treballar per evitar la ludopatia entre el jovent de la ciutat

El Ple de febrer va aprovar per unanimitat una Proposta de resolució presentada per ERC i ICV-EUiA per a la prevenció, conscienciació, control i detecció de la ludopatia entre els i les joves de Mataró. 


El text íntegre és el següent:




“Un estudi de la Unitat de Joc Patològic de l'Hospital de Mataró alertava ja l’any 2017 d'un augment significatiu de la ludopatia on-line. Des de 2011, els pacients que s'hi han adreçat per problemes relacionats amb els jocs d'atzar on-line han passat de ser insignificants (representaven un 3% dels casos) a suposar un 25% del total. Per contra, es constata una caiguda substancial dels jugadors presencials de màquines escurabutxaques, que van passar de representar el 90% dels casos el 2011, a ser el 60% el 2016. En aquest sentit, els professionals avisaven que les apostes per internet afectaven a una població més jove i amb un potencial d'addició més fort.




En aquest sentit, un altre estudi elaborat per un equip del Consorci Sanitari del Maresme conclou que l'edat mitjana del jugador online es situa al voltant dels 28 anys, mentre que la dels jugadors patològics de màquines escurabutxaques està en els 33 anys.




Aquest perfil coincideix amb el dels estudis de factors de risc del trastorn del joc a la població clínica espanyola també de l’any 2017, que presenta el perfil majoritari al nostre país: home solter, actiu laboralment, que no disposa d’ajuts socials, que va presentar un inici precoç de la conducta de joc i que pateix problemes relacionats amb la salut. L'informe assenyala que la mitjana d'edat d'inici en el joc seria de 21 anys, havent-se iniciat en el joc el 36% dels enquestats abans dels 18 anys.




L’estudi del CSdM alerta també que el joc online té un major potencial d'addicció, perquè el temps que transcorre fins que el jugador desenvolupa l'addicció és de només quatre anys, mentre que els jugadors de màquines escurabutxaques triguen fins a nou anys en desenvolupar l'addicció. L'estudi també posa de manifest que el jugador online juga més sovint, aposta quantitats més grans de diners, passa més temps jugant, acumula més deutes, demana més diners, comet més actes delictius per finançar el joc i té més problemes judicials per aquesta causa, que no pas els jugadors de màquines. Pel que fa al tipus de joc, la ludopatia online es basa sobretot en les apostes esportives (40% dels casos), així com el pòquer online (24%) o el casino online (24%). La borsa (10%) i el bingo (2%) són els altres joc que més atreuen.




Un altre estudi del Col.legi de Metges de Catalunya alerta que els adolescents (de 14 a 17 anys) consideren les apostes esportives com una activitat implícita de l'esport i una experiència social lligada a la diversió que no comporta cap risc. . Es calcula que el joc en línia és la principal causa de ludopatia en menors de 26 anys.




L'Associació Espanyola d'Empresaris de Salons de Joc i Recreatius (ANESAR), en la seva memòria 2018, admet que el joc és un negoci rendible que no deixa de créixer anualment al nostre país.

Segons les dades que proporciona la seva última memòria, el nombre de cases d'apostes s'ha multiplicat en totes les Comunitats Autònomes. De les 2.441 sales que existien a tot el país l'any 2014, aquesta xifra ha crescut fins als 3.132 al 2017.




Aquest augment significatiu de les sales de joc, unit a una regulació dispar segons la Comunitat Autònoma (recordem que cada territori posseeix una llei de joc, sobre Drogodependències i altres trastorns addictius) i també a que cada ajuntament posseeix una normativa específica sobre ordenació urbanística, ha donat lloc al fet que existeixin cases d'apostes o sales de joc situades just al davant de col•legis, instituts i centres juvenils, zones esportives, centres comercials o edificis públics.




Una proximitat a aquest tipus de centres que, segons diferents experts normalitza la seva presència i fa que els menors considerin aquest tipus de negocis aptes per al seu accés, facilitant, en certa mesura, l'inici en el joc dels ciutadans.




A part del problema que representa la proliferació de cases d’apostes, cal afrontar l’enorme perill que suposen les apostes on-line. Els darrers anys han proliferat múltiples modalitats de joc on-line que permeten apostar fins i tot des del mòbil, posant les màximes facilitats al fet d’apostar. Aquestes noves formes de joc, a més a més, fan servir formes de publicitat especialment agressives, utilitzant la imatge de persones famoses, sovint astres de l'esport com Rafa Nadal, Cristiano Ronaldo o Neymar, i actors i presentadors de televisió. Fins i tot una empresa de d’apostes és patrocinadora oficial de la Lliga de Futbol.




I ofertes de bons, amb promocions i descomptes per animar la gent a fer la primera aposta, tècniques amb elements de resposta no reflexiva.




Així, a dia d’avui, quasi 3 de cada 10 persones que fan teràpia tenen entre 20 i 30 anys.




Més enllà, per tant, de les lleis estatals o autonòmiques entenem que els ajuntaments, com administració pública més propera al ciutadà i coneixedora de primera mà de la realitat del seu territori, han de jugar un paper fonamental a l'hora d'afrontar el trastorn de joc des dels seus diferents vessants: regulació, conscienciació, control, detecció, etc




Pels motius exposats, el GM d’ERC-Mov.Esquerres, proposa al Ple de l’Ajuntament de Mataró els acords següents:






PRIMER. Dur a terme les modificacions precises en la normativa sobre planificació urbanística a fi de prohibir l'obertura de cases d'apostes i joc en les proximitats de centres escolars, instituts, centres juvenils, zones esportives i edificis públics amb alt trànsit de menors d'edat.




SEGON. Desenvolupar, en col.laboració amb la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Mataró, campanyes de conscienciació per als progenitors i els menors d'edat sobre els riscos que comporta el joc i les altes xifres de ludopatia que s'estan registrant entre els joves.




TERCER. L’àrea de Llicències d’Activitats, juntament amb la Policia Local i Mossos d’Esquadra, efectuarà el control i inspecció de l’operativa d'aquestes cases de joc i apostes, a fi de supervisar el correcte funcionament dels mecanismes d'identificació de jugadors i poder detectar posibles menors d'edat que puguin haver accedit a aquests establiments.




QUART. L’Ajuntament de Mataró incorporarà l'atenció i detecció de ludopaties entre joves i adolescents a la cartera d'assessoraments de la Xarxa d’Espais Joves a demanda i de forma personalitzada als joves que s'hi adrecen i també a les visites i tallers que fan als instituts, elaborant material propi informatiu sobre els perills del joc online.




CINQUÈ. En línea amb les recomanacions dels experts, l’Ajuntament de Mataró regularà a nivel local (espais i mitjans públics i empreses del grup) la presència d’aquest tipus de publicitat.”