Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró se suma al moviment “Una nit sense llar” per sensibilitzar i visibilitzar sobre aquesta problemàtica

Escoltar

Mataró se suma al moviment “Una nit sense llar” per sensibilitzar i visibilitzar sobre aquesta problemàtica

La Junta de Portaveus, celebrada el 2 de desembre, va aprovar per unanimitat una Declaració institucional presentada pel grup municipal de Junts per Mataró per afegir-se al “The World’s Big Sleep Out” (“Una nit sense llar”) per tal de visibilitzar la precarietat en què viuen les persones sense llar.

El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:

“Al 7/5/2015, el Parlament Català va aprovar la Moció 212/X, sobre la problemàtica del "sensellarisme", obligant al Govern Català ha impulsar la quantificació de les persones amb problemàtiques d'allotjament i incloure dades sobre els seus perfils, d`acord amb les tipologies ETHOS d'exclusió residencial. Des d'aleshores Catalunya treballa en l'Estratègia Integral per a l'abordatge del sensellarisme 2018-2021, un tasca col.laborativa entre la Generalitat, les Diputacions i les entitats del tercer sector, de la qual la nostra ciutat és un exemple en aquest àmbit.

Arran d'això conjuntament amb les administracions locals s'han anat fent estudis i censos de població i Mataró ha estat un exemple en aquest àmbit amb llarga trajectòria de treball col.laboratiu amb entitats del tercer sector. Un exemple és el recompte que des de fa uns anys es fa conjuntament amb la Creu Roja per tal de tenir dades exactes de la problemàtica residencial, social i econòmica.

Les dades són aclaparadores. Sabem que més de 1.555 persones dormen al carrer en 11 municipis on s'han fet recomptes (Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Badalona, Mataró, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Sabadell i Reus) Igualment , l'Agència de l'habitatge de Catalunya en el seu informe de 2014 exposa que dels 773 municipis , 48.454 persones pateixen una situació d infrallotjament i d'aquestes 5.433 viuen o al carrer o en centres d'acollida o similar.

El repte que tots tenim per davant, no es altre que continuar treballant per tenir un parc d`habitatge social i vulnerable digne i establir estratègies comunes col·laboratives, entre administració autonòmica, local , tercer sector i sector privat.
Hem de continuar treballant des del nostre municipi per radicar les problemàtiques d' infrahabitatge. Això implica sensibilitzar, abocar més recursos econòmics i humans i, com s'ha dit, proporcionar recursos d'urgència, ampliar o millorar l'accés al parc d'habitatge social. També, reforçar els serveis i ajudes que donin resposta a les situacions d'emergència social i millorar la coordinació entre els agents implicats alhora que es treballa en la Integració de dades. Es necessari fer formació sobre la tipologia ETHOS3 entre els actors implicats per tal de tenir en compte els indicadors en la presa de decisions,s’han de difondre´ls per tal d`aconseguir un eficient treball col.laboratiu amb els agents implicats establint plans d’acció. En aquest sentit Mataró ja fa la feina al 2016.

Però a banda de tot això, ara tenim una oportunitat de valorar la feina que es fa des de l´administració local, el tercer sector i alhora sensibilitzar i visualitzar aquesta problemàtica i alhora recaptar diners per projectes. Així el pròxim 7 de desembre se celebrarà a moltes ciutats del Món, l'esdeveniment mundial Dormir una nit al carrer per les persones sense llar. Ja hi ha més de 50 ciutats de tot el món, entre elles: Nova York, Chicago, Londres, Edimburg, Nova Delhi, Brisbane, Dublín, Manchester, Brussel·les, Oslo, Santiago de Xile i Madrid. Llar i l'Ajuntament de Madrid han anunciat aquest dimarts 12 de novembre que, dura a terme aquesta experiència i que se celebrarà a Espanya sota el nom 'La nit sense llar.

Creiem que Mataró per la seva trajectòria en la matèria i la implicació del tercer sector, no pot deixar de banda aquesta oportunitat que l'organització Social Bite proposa. Aquesta es és una campanya fundada per Josh Littlejohn MBE, el cofundador de l'organització Social Bite, amb seu en Escòcia i és duu a terme en col·laboració amb l´ Institute for Global Homelessness (IGH), UNICEF USA, Malala Fund i Social Bite. Al afegir-nos a 'The World's Big Sleep Out,6 la ciutat estarà a l'avantguarda de aquesta lluita mundial, creant consciència i recaptant fons per a ajudar a les persones sense llar en l'àmbit local i internacional. No és només dormir una nit a l'aire lliure, es tracta de reconèixer el problema, de solidaritzar-se creant empatia i consciència amb l'objectiu de recaptar fons per a ajudar a les persones que no tenen una altra opció. A més l'organització facilita activitats per tal de poder fer un dia especial per totes aquestes persones.

És per tot això que demanem que el ple aprovi la present Declaració institucional, amb els següents acords:

PRIMER. Adherir-nos al ‘World’s Big Sleep Out’ “ una nit sense llar”.

SEGON: Contactar amb les entitats del tercer sector de la ciutat que treballen per organitzar activitats, i contactar alhora amb els organitzadors per tal que ens puguin ajudar a fer d'aquesta nit una nit especial”.