Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró comença les obres del nou parc de Rocafonda

Escoltar

Mataró comença les obres del nou parc de Rocafonda

L'Ajuntament de Mataró ha començat aquesta setmana les obres d'urbanització del nou parc urbà de Rocafonda, que estarà situat en un solar de 24.736 m² que es troba limitat per la ronda de Rafael Estrany, el camí de Ca la Foneria i la carretera de Mata. L'objectiu de les obres és convertir aquest solar erm en una zona verda potenciant l'espai natural de la riera de Sant Simó com un passeig continu.

L'espai que es vol urbanitzar i ordenar com a zona verda, forma part de l'àrea de d'equipaments del barri, on actualment hi ha: el parvulari del CEIP Germanes Bartomeu, el CAP de Rocafonda, les pistes de petanca de Rocafonda, el Camp Municipal de Futbol de Rocafonda, la Pista Poliesportiva Municipal de Rocafonda; i en el futur es preveu la construcció d'un nou equipament escolar al camí de Ca la Foneria.

El futur parc és una de les actuacions més destacades del Projecte d'intervenció integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador, que està subvencionat amb 6,91 milions d'euros dels ajuts de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una especial atenció de la Generalitat de Catalunya.

Les obres s'han adjudicat a l'UTE Parc de Rocafonda per un import de 2.750.598 euros. L'actuació estarà finançada al 50% per l'Ajuntament i per la Generalitat de Catalunya, amb l'ajut procedent de la convocatòria de la Llei de barris. Els treballs tenen una durada prevista de 15 mesos.

Les cinc zones del futur parc de Rocafonda

El parc comptarà amb cinc zones tractades amb diferents materials i vegetació en funció de la finalitat de l'espai i la seva aproximació a la trama urbana o a la zona natural de la riera.

Plaça d'accés des de la ronda de Rafael Estrany

La plaça es construirà a la coberta de l'aparcament soterrani de la ronda de Rafael Estrany, i farà de preàmbul al parc amb una entrada des de la mateixa ronda. Aquest espai serà el més urbà i combinarà paviments durs i tous creant dues plataformes horitzontals que suavitzaran el pendent del 6% que presenta la ronda.

La plataforma més gran serà la que comunicarà directament la trama urbana del barri amb el parc a través d'un camí amb llambordins. Aquest passeig dividirà aquest nivell en una part pavimentada, on es situa l'edicle de sortida de l'aparcament, i una altra zona amb sauló amb jocs per a majors de 12 anys.

La plataforma inferior disposarà d'una zona de jocs infantils amb una pèrgola per crear una zona d'ombra per als nens i familiars que en facin ús. Aquesta zona s'unirà a la pista esportiva de Rocafonda, mitjançant la creació d'unes grades. També es podrà accedir a la zona amb més vegetació del parc a través d'una rampa.

Camí perimetral als equipaments

El ciutadà podrà passejar per un camí de paviment dur que s'iniciarà a la carretera de Mata, a l'extrem del parvulari del CEIP Germanes Bartomeu, i finalitzarà a la futura plaça. Durant el recorregut, paral·lel a la ronda de Rafael Estrany, es passarà per la plaça de Lluís Terricabres "Terri" i pel Camp de Futbol de Rocafonda. En aquest indret, el camí es bifurcarà i el ciutadà podrà anar fins a la plaça de nova creació des d'on podrà creuar, a través d'una passera, a l'altra marge de la riera o continuar pel camí que anirà resseguint la llera de la riera.

Els desnivells que hi ha en aquest camí es salvaran utilitzant murs de gabions. D'aquesta forma es configurarà un nou perímetre al camp de futbol on es preveu col·locar un quiosc-bar amb una zona d'ombra i uns bancs en forma de grada en els talussos que generarà el camí. La delimitació d'aquest equipament esportiu es farà amb una tanca permeable a les visuals des de la ronda de Rafael Estrany ja que el projecte arquitectònic entén que el camp de futbol, que fa poc ha estrenat la nova gespa artificial, és compatible amb el parc com un espai més d'aquest.

Camí paral·lel a la riera de Sant Simó

Aquest camí es crearà amb elements constructius més naturals com la llamborda envoltada de gespa, els murs de gabions de protecció i la passera de fusta. En els diferents reclaus que es generaran, apareixeran miradors de fusta enlairats sobre la riera per tal de visualitzar aquest espai natural.

El passeig finalitzarà a l'alçada del camí de Ca la Foneria on s'ubicarà l'accés rodat a l'aparcament en superfície que va entrar en funcionament el desembre de 2006. El nou accés es construirà amb els mateixos criteris de l'anterior fase constructiva. La diferència de cotes entre la passera de fusta i l'accés rodat a l'aparcament es solucionarà mitjançant murs de gabions que també permetran una protecció física entre els vehicles i els vianants.

Passera per sobre de la riera

La passera de fusta que es construirà en una fase posterior permetrà al ciutadà travessar per sobre de la riera i també dirigir-se fins a la futura plaça. Aquest element arquitectònic es definirà a partir de les directrius i l'estudi hidràulic que indiqui l'Agència Catalana de l'Aigua.

Espais diferents creats per camins

La ciutadania podrà passejar pels camins que configuraran el parc. Aquests elements seran tractats amb plantacions arbòries i arbustives així com amb entapissats en prat sec.

Els talussos de la riera de Sant Simó es tractaran de forma unitària recuperant la vegetació pròpia de les lleres, com són els alocs, i eliminant les canyes. En concret es plantaran 3.851 m² de planta d'aloc. Entre l'actual equipament educatiu i l'assistencial es crearan zones d'ombra amb diferents plantacions. Entre el camí perimetral als equipaments i el paral·lel a la riera es faran diverses terrasses amb usos concrets: d'una banda un espai de jocs, per a majors de 12 anys, dins una massa arbòria i arbustiva pròpia d'espais de conreu; i de l'altra un espai per realitzar actes a l'aire lliure amb la disposició d'uns bancs-grades. Aquesta zona es trobarà propera a l'aparcament en superfície, protegida per murs de gabions.

La zona entre la plaça d'accés i l'aparcament en superfície estarà configurada per murs de gabions i disposarà de zona de jocs.

La vegetació

Els paisatges propers al futur parc de Rocafonda són l'horta, que domina a la part baixa, mentre que a la part alta es combinen conreus i plantacions de secà. El parc de Rocafonda s'ha dissenyat amb la incorporació dels elements més convenients d'aquests entorns propers.