Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Institucions de 5 àmbits unifiquen criteris per atendre les dones maltractades

Escoltar

Institucions de 5 àmbits unifiquen criteris per atendre les dones maltractades

Institucions de l'àmbit sanitari, judicial, psicosocial, policial i de promoció de la dona han signat avui, a Can Palauet a les 13.00 h, el primer Protocol d'atenció i derivació a la dona víctima de violència a Mataró.

L'acte de signatura ha comptat amb l'assistència del regidor de Benestar Social, Oriol Batista; el cap de la Policia Local, Juan F. Giménez Cernuda; el cap de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos d'Esquadra, Antoni Blanco; la directora de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, Paquitona Floriach el gerent del Consorci Hospitalari del Maresme, Joan Berenguer i el responsable d'atenció a l'usuari SAP Mataró-Maresme, Rafael Rodríguez. El protocol també el signaran la cap de la unitat de l'Oficina d'atenció a la víctima del delicte del Departament de Justícia de la Generalitat, Josefina Solans; la degana dels Jutjats de Mataró, Carmen de Macua; el degà del Col·legi d'Advocats i Defensor del Ciutadà de Mataró, Jordi Puigderrajols i la representant de l'Associació Dones i Drets Ester Capella que no han pogut assistir a l'acte.

Antecedents

En el marc del Pla d'Igualtat d'Oportunitats de l'Ajuntament es va veure la necessitat de tractar la violència de gènere d'una manera conjunta, per unificar els esforços i optimitzar els recursos.

Així, l'octubre de 2002 es va crear una comissió de treball integrada per agents de diferents àmbits que tractaven directament amb la dona amb la finalitat d'analitzar els procediments, els circuits d'atenció i derivació i els recursos existents a cada administració.

A partir d'aquí la comissió tenia com objectiu proposar i elaborar un protocol d'actuació unificat per tal de lluitar contra la violència a les dones des d'una perspectiva integral i de manera transversal.

El protocol, que es va aprovar per Comissió de Govern el passat 25 d'abril, pretén garantir a la dona víctima de violència una atenció coordinada de tots els serveis implicats i unificar els criteris a l'hora de ser informades i ateses, amb l'objectiu de garantir els drets, llibertats, integritat (física i moral) i qualitat de vida de les dones immerses en aquesta problemàtica.

Àmbits i institucions que intervenen

Les institucions que formen part de la comissió i que han signat el protocol estan integrades en 5 àmbits: sanitari, judicial, psicosocial, policial i de promoció de la dona.

Àmbit sanitari:

. Àrees bàsiques de salut (ABS) (Generalitat)

. Centres d'Assistència Primària (CAP) (Generalitat)

. Servei de salut sexual i reproductiva (Centre d'atenció a la dona i la parella) (Generalitat)

. Consorci Sanitari del Maresme. Hospital de Mataró (Ajuntament i Generalitat)

Àmbit psicosocial:

. Serveis Bàsics d'Atenció Social Primària (SBAP) (Ajuntament)

. Centre d'acollida municipal (Ajuntament)

. Oficina d'atenció a la víctima del delicte (Generalitat)

. Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena (equip d'atenció als maltractaments) (fundació privada i Ajuntament)

Àmbit policial

. Policia Local (Ajuntament)

. Mossos d'Esquadra (Generalitat)

Àmbit judicial

. Jutjats de primera instància i instrucció

. Fiscalia

. Col.legi d'advocats de Mataró

Àmbit de promoció de la dona

. Benestar Social (Ajuntament)

. Assessoria jurídica per a la dona (Ajuntament).