Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alumnes d’ESO de l’Institut Miquel Biada es formen per perdre la por a actuar davant una aturada cardíaca

Escoltar

Alumnes d’ESO de l’Institut Miquel Biada es formen per perdre la por a actuar davant una aturada cardíaca

Mataró se suma als actes amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria



Prop de 180 alumnes d’ESO de l’Institut Miquel Biada reben formació avui, 18 d’octubre, per perdre la por i saber com actuar i prestar els primers auxilis davant un aturada cardíaca. La iniciativa s’emmarca en el Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, que es va celebrar diumenge passat.

 


El Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró impulsa l’organització de la jornada formativa en el marc del projecte Mataró, ciutat cardioprotegida. L’organització es fa de manera conjunta amb el Consell Català de Ressuscitació i l’Institut Miquel Biada, i amb la col·laboració de Creu Roja i Formació Salut.

 


Es forma a un total de 9 grups de 3r i 4t d’ESO, alumnes de 14 a 16 anys. Amb el taller es pretén que coneguin i practiquin les maniobres de suport vital bàsic –amb l’ajut de 20 maniquís per assajar la reanimació cardipulmonar–, i vegin com funciona un desfibril·lador.

 




 


Deu morts al dia a Catalunya


Amb aquesta acció, Mataró se suma als actes amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, impulsat pel Consell Europeu de la Ressuscitació i que aquest any té com a lema “Els nens poden salvar vides”.

 


L’aturada cardíaca és responsable de 350.000 morts a l’any fora dels hospitals a tot Europa. A Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, és a dir 10 morts cada dia, xifra que multiplica per cinc les morts produïdes per accident de trànsit. Per aquest motiu, la conscienciació ciutadana i saber com ajudar davant una aturada cardíaca pot salvar vides.

 




 


Mataró, ciutat cardioprotegida

 

El projecte Mataró, ciutat cardioprotegida, impulsat per l’Ajuntament, té com a objectiu per al 2020 que a la ciutat hi hagi sempre un desfibril•lador disponible en un radi de 400 metres. Mataró ja disposa de 28 desfibril·ladors instal·lats en equipaments i 2 més al front marítim.



A més, aquest any s’han programat activitats de formació i sensibilització a treballadors municipals sobre la importància d’actuar per salvar vides davant una situació d’aturada cardíaca. Es dóna la circumstància que un dels treballadors de l’Ajuntament participants en un dels tallers formatius va salvar la vida a una persona dies després gràcies a saber com actuar davant una aturada cardíaca.

 

Del 29 de setembre al 5 d’octubre el Consell Català de Ressuscitació també ha fet a la ciutat, impulsat des del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de Mataró i l’Ajuntament, un curs que ha format 124 docents de 37 centres educatius de Mataró en suport vital bàsic, perquè transmetin els coneixements als seus alumnes.