Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acta del Consell Municipal de Joventut. 16/03/2006

Escoltar

Acta del Consell Municipal de Joventut. 16/03/2006

Dia
Hora
Lloc
Organisme

Ordre del dia

ACTA DE SESSIÓ DEL CONSELL MUNICIPAL DE JOVENTUT

Data: 16 de març de 2006

Núm.: 44

Caràcter: ordinari

Hora: 20:30

Lloc: Casal de Joves de la plaça d'Espanya

Hi assisteixen:

Ivan Pera Itxart

Vicepresident

Conseller delegat de Joventut i Esports

Nonis Massaguer Ferrer

Directora del Pla Jove x Mataró

Eloi Aymerich Casas

A títol personal

Pau Benítez Domínguez

A títol personal

Víctor Xaubet Areales

Ass. Alumnes IES Damià Campeny

José Ángel Fernández Domínguez

Vocalia de Joves de l'AV Pla d'en Boet

Albert Ponsa Moreno

Grup Municipal ERC

Jordi Fernàndez Fàbregas

Grup Municipal CiU

Excusen la seva absència:

Joan Antoni Baron Espinar

President

Marta Loire Fernàndez

Secretària tècnica del Consell

Santi de Arcos

Creu Roja Joventut

Miguel Guillén Burguillos

Grup Municipal IC-V

Adam Alonso Bennett

Grup Municipal PP

No hi assisteixen:

Xavier Admetlla Martínez

A títol personal

Lluís Márquez Cobo

A títol personal

Sandra Farré Galceran

Ass. Infantil i Juvenil Casal Xerinola

Miquel Sánchez Solís

Ass. Lleure i Cultura Enlleura't

Baboucarr Mbye Cham

Ass. Juvenil Infantil The Pets

Núria Calsapeu Culubret

Agrupament Escolta Antoni Comas

Laura Moreno Domingo

Ass. Alumnes IES Pla d'en Boet

Ferran Gómez Olivencia

Club d'Escacs Mataró

Ruper Muñoz Rodríguez

Acció Jove € Joves de CCOO

Oriol Artigas Verjano

Associació Cultural Fèlix Cucurull

Francesc Xavier Gomar Martín

Grup Municipal PSC

Ordre del dia

  1. Aprovació, si s'escau, de les actes de les sessions anteriors.
  2. Presentació del projecte de la ràdio municipal a càrrec de la presidenta de la Comissió Especial de Comunicació Audiovisual de l'Ajuntament de Mataró.
  3. Informacions de les entitats.
  4. Informació sobre el funcionament del telecentre.
  5. Informació sobre l'intercanvi juvenil amb Isla Cristina.
  6. Torn obert de paraules.

Desenvolupament de la reunió.

Per motiu de l'hora de la reunió, es proposa tractar en primer lloc el punt 2 de l'ordre del dia per tal que les persones que el vénen a presentar puguin acabar la seva intervenció al Consell el menys tard possible. S'accepta la proposta i la reunió es desenvolupa de la manera següent:

 1.  Presentació del projecte de la ràdio municipal a càrrec de la presidenta de la      Comissió Especial de Comunicació Audiovisual de l'Ajuntament de Mataró.

El regidor de Joventut Ivan Pera presenta la presidenta de la Comissió Especial de Comunicació Audiovisual de l'Ajuntament, la regidora M. José Recoder, la qual agraeix l'interès pel projecte de ràdio municipal. La Sra. Recoder explica que la Comissió Especial està formada per un membre de cada grup polític municipal i que té per objectiu elaborar el programa de treball, el conveni amb COM Ràdio i la resta de preparatius. Un altre objectiu és que el treball de la Comissió Especial es faci amb el màxim consens possible, ja que es pretén que la ràdio municipal sigui una ràdio de ciutat.

La ràdio s'ha de caracteritzar per:

  • comunicació de proximitat
  • rigor informatiu
  • donar veu a la ciutadania i a les entitats per fer una ciutat més cohesionada

La ràdio tindrà una part de la programació que serà estable i una part que estarà dedicada a les entitats o la ciutadania. Funcionarà les 24 hores del dia, 8 de les quals amb programació pròpia i la resta en connexió amb COM Ràdio, que és un consorci de la Diputació de Barcelona. El conveni amb COM Ràdio permetrà rebre'n assessorament tècnic i programació. El finançament s'ha de veure com ha de ser, perquè tot no pot ser per part de l'Ajuntament.

La ràdio estarà situada al Centre Cívic Pla d'en Boet. Les obres per la seva instal·lació començaran la primera setmana d'abril i s'acabaran a finals de juliol, amb una primera programació per la Festa Major. La programació continuada s'iniciarà el dia 11 de setembre. El Servei de Comunicació prepara una campanya de màrqueting per donar a conèixer el dial, que és el 82.3 FM.

Les responsables de la ràdio presents a la sessió demanen la col·laboració del Consell. Presenten una fitxa per omplir i enviar a la direcció de la ràdio tant per part d'entitats, ciutadans o bé pel propi Consell de Joventut. Mataró Audiovisual serà el mecanisme de direcció de la ràdio, però és un mecanisme que vol ser participatiu, i per tant fan la demanda que hi hagi algun jove.

La Sra. Recoder explica que ja hi ha una graella de programació, però que és modificable, i que s'estudiaran les propostes que es presentin. El regidor Ivan Pera comenta que un tema pendent del Consell és com podríem participar a la ràdio com a Consell, i proposa fórmules com una agenda jove, càpsules, entrevistes a joves creadors€

A partir d'aquest moment s'inicia una conversa entre tots els assistents:

  • Eloi Aymerich diu que com a col·lectiu jove podem treure molt profit de la ràdio, i fa la demanda que es pugui escoltar a través de la web, per internet.
  • Mei Ros explica que la tecnologia ho permet i que, per tant, es podrà escoltar la ràdio per internet, i valora la possibilitat de demanar programes a la carta. L'Eloi Aymerich ho valora molt positivament.
  • M. José Recoder diu que es compta molt amb les entitats, que hi haurà programes als quals es podrà trucar en directe i que el fet de tenir ràdio per internet té l'avantatge que es podrà escoltar des de l'estranger.
  • Ivan Pera diu que la ràdio és una gran oportunitat de poder arribar a tots els joves de Mataró a través del Consell de Joves, i l'Eloi Aymerich hi està d'acord.
  • Víctor Xaubet pregunta per les persones que treballaran a la ràdio, i Mei Ros li respon que hi haurà 4 persones contractades per fer els informatius, els esports i un magazine. Es farà un concurs entre les empreses del mercat que tinguin experiència en ràdio.
  • Albert Ponsa demana més personal tècnic, ja que diu que entre les persones de la plantilla no hi ha cap tècnic, i que s'haurien de fer convenis amb l'Escola Universitària Politècnica i la Universitat Autònoma per tenir becaris, o bé altres persones que també tinguin els coneixements necessaris.
  • Víctor Xaubet opina que hi ha massa esport, que això és dolent i que, en tot cas, s'hauria de donar importància als esports minoritaris i deixar de banda la resta. També demana que la ràdio doni informació del trànsit.
  • Mei Ros respon que l'esport es concentra al cap de setmana. M. José Recoder diu que l'esport mou moltíssima gent a la ciutat (infants, escoles, entitats, clubs, etc.) i que per tant és molt important. Però de totes maneres la programació no està tancada i també es podria fer algun programa d'entitats o cultural durant el cap de setmana.
  • Pau Benítez diu que mira TV Mataró el cap de setmana pel resum de notícies de tota la setmana i demana que això també es faci a la ràdio: un resum setmanal de totes les notícies d'àmbit local. M. José Recoder respon que és una bona idea i que es té en compte.
  • Eloi Aymerich pregunta si hi haurà debat, i demana que, si n'hi ha, sempre hi participi una persona jove i no només persones adultes. M. José Recoder i Mei Ros recullen la idea.

Després d'aquest intercanvi de propostes i opinions, es dona per acabada la presentació del projecte de ràdio municipal.

 2.  Aprovació, si s'escau, de les actes de les sessions anteriors.

    S'aproven sense cap esmena les actes de les sessions ordinàries 41 de 27 de setembre de 2005 i 42 de 23 de novembre de 2005. Pel que fa a l'acta de la sessió 43 de 13 de desembre de 2005, extraordinària de visita a Can Xalant, l'Albert Ponsa demana que es puntualitzi a l'acta el què va passar. S'acorda esmenar aquesta acta i tornar-la a enviar esmenada.

     3.  Informacions de les entitats.

    • L'Albert Ponsa informa que les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) escullen nova executiva local amb més activitats.
    • L'Eloi Aymerich explica que el dilluns 13 de març es va fer al Casal de Joves un acte de valoració conjunta del mandat municipal per part de les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC), la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) i Joves amb Iniciativa - Joves d'Esquerra Verda (JIC-JEV), en el qual a ell li van demanar de fer de moderador com a independent. La iniciativa d'entitats que vulguin posar en comú algun tema li sembla interessant.
    • El regidor Ivan Pera diu que a la revista Més Maresme hi surt com a notícia l'ordre del dia del Consell, que això ha passat amb altres ordres del dia d'altres consells i que s'ha dit a Comunicació de l'Ajuntament que ho desaconsellin perquè els ordres del dia no són notícia.

     4.  Informació sobre el funcionament del telecentre.

      El regidor Ivan Pera aporta un document sobre el telecentre i n'explica el funcionament, el canvi de model de gestió del servei i les estadístiques d'utilització des de la inauguració fins a la data d'avui.

       5.  Informació sobre l'intercanvi juvenil amb Isla Cristina.

        El regidor explica que enguany el municipi d'Isla Cristina celebra els 250 anys de la seva fundació per catalans de Mataró, Sitges i Canet. Des de la regidoria de Joventut ens han presentat una proposta d'intercanvi juvenil entre una vintena de joves de Mataró i d'Isla Cristina. Es fa la proposta als membres del Consell de participar en aquest intercanvi i tots es mostren disposats a participar-hi.

         6.  Torn obert de paraules.

        • En Pau Benítez pregunta si el pressupost que fins l'any 2003 es va dedicar a l'organització de les Fires Joves s'ha invertit en polítiques de joventut. El regidor Ivan Pera explica que enguany es realitzarà la II Mostra d'Entitats de Mataró i que les entitats juvenils hi haurien de participar. I d'altra banda, la posada en funcionament de Can Xalant ofereix possibilitats als joves creadors de Mataró. El regidor explica que el director del centre, el Sr. Dardanyà, va demanar disculpes per la seva actitud el dia que va presentar el projecte de Can Xalant al Consell de Joventut, i des de Joventut hem pressionat molt perquè no es perdi l'objectiu de donar suport als joves creadors. De fet, entre els projectes presentats a la primera convocatòria d'utilització dels tallers, s'han prioritzat els joves de Mataró i comarca. A més, hi ha altres serveis que es poden utilitzar pagant un preu públic. L'Eloi Aymerich opina que un dels dèficits de Can Xalant és la comunicació.
        • L'Eloi Aymerich es queixa que el díptic del concurs literari per a joves sortís al carrer només 10 dies abans que s'acabés el termini per presentar-hi els treballs. Diu que això no pot ser i demana una explicació en el proper Consell. Es comenta la possibilitat de subscriure's al mail de difusió del Patronat Municipal de Cultura. S'acorda que des de Joventut es preguntarà si podem tenir els formularis que s'han d'omplir per donar-se d'alta a aquesta base de dades.
        • En Pau Benítez es queixa que el Dijous Llarder ja s'havien distribuït algunes velles quaresmes, quan la tradició és que el cartell de la Vella Quaresma es presenti el Dimecres de Cendra.. Per aquest motiu, demana coherència i demana un aclariment per part de qui correspongui.
        • En Jordi Fernàndez constata la poca assistència de membres a les sessions del Consell. En Pau Benítez diu que hi ha por de pertànyer a les entitats i proposa trobades mensuals monogràfiques.

        Sense més temes a tractar, a les 22.30h el vicepresident aixeca la sessió.

        El conseller delegat de Joventut i Esports

         

         

        Ivan Pera Itxart

         

        La secretària accidental del Consell

         

         

        M. Assumpció Massaguer Ferrer

         

        Mataró, 20 de març de 2006