Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament inicia la rehabilitació de la nau curta de Can Marfà per acollir el Museu del Gènere de Punt

Escoltar

L’Ajuntament inicia la rehabilitació de la nau curta de Can Marfà per acollir el Museu del Gènere de Punt

L’obra té un termini d’execució previst de 8 mesos

El Servei d’Obres de l’Ajuntament comença aquesta setmana la primera fase de les obres del futur Museu del Gènere de Punt. L’equipament s’instal·larà a la nau curta de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Marfà.

 

El conjunt fabril de Can Marfà, que consta de dues naus, està inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i declarat Bé Cultural d’Interès Local. Està situat entre els carrers de Cristòfor Colom, de Jordi Joan i el Camí Ral.

 

La nau curta data del 1851, té 53 m de llarg per 15 d’ampla. L’any 1996 l’Ajuntament va acordar amb la Fundació Jaume Vilaseca la creació d’un museu per exposar la col·lecció de màquines antigues del tèxtil que té l’entitat. En realitat, aquest museu tèxtil representa la primera fase d’actuació del futur Museu de Mataró. Durant el 2009 es van dur a terme obres de consolidació estructural de tot el conjunt fabril, amb l’estabilització de les façanes.

 

La rehabilitació de la nau curta ha estat adjudicada a l’empresa G-56, SA, per un pressupost de 3.071.667,93 (IVA inclòs), més 20.868,40 € (IVA inclòs) de la redacció del projecte i 20.868,40 € (IVA inclòs) de la direcció de l’obra. El termini d’execució previst és de 8 mesos. Aquesta actuació serà finançada pel Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL).

 

 

Rehabilitació de patrimoni i adequació

 

El projecte preveu rehabilitar la nau curta i dotar-la de la infraestructura necessària per desenvolupar-hi els usos museístics previstos. L’immoble consta de planta baixa, planta primera i planta segona. També té un espai a sotacoberta per allotjar-hi les instal·lacions. Està previst que en una següent fase es pugui connectar a través d’un soterrani a la nau del costat. La superfície útil total de la intervenció és de 2.527, 30 m².

 

Per adequar-la a les normatives d’evacuació i accessibilitat, es planteja la necessitat de construir un nucli d’escales i un ascensor-muntacàrregues a la façana sud de la nau, així com la reconstrucció d’una escala en la torre existent a la façana nord i d’un segon ascensor per tal de millorar els recorreguts dels usuaris a l’interior de l’edifici.

 

L’equipament municipal serà bàsicament per a exposicions, que seran permanents en la primera i segona planta i temporals en la planta baixa. També s’ha previst una zona de taller tècnic per al manteniment i posada en funcionament de les màquines de gènere de punt i una zona interna de despatxos i sala de reunions, així com lavabos.

 

El projecte mantindrà i reforçarà la fonamentació existent i contempla l’ampliació de l’edifici. Es mantindran també els pilars de fosa centrals (situats cada 3,20 m) i els sostres de volta catalana de rajola ceràmica.

 

La façana de l’edifici existent, que és de fàbrica de maó amb acabat arrebossat, es rehabilitarà i la part de l’edifici que s’amplia tindrà un mur cortina de vidre. Les escales es faran amb llosa de formigó i el mur lateral del muntacàrregues serà de formigó armat amb acabat vist.

 

Les parets interiors seran de maó ceràmic i el paviment de les sales d’exposicions serà de parquet industrial. El projecte inclou també el sistema de climatització, instal·lacions de telecomunicacions i de seguretat.

 

Els primers treballs que s’hi faran consisteixen en enderrocs interns i el desmuntatge de la coberta inclinada, ja que s’ha de deixar neta l’estructura de fusta de la coberta i fer-hi un tractament antitèrmits, així com reconstruir les encavallades malmeses.

 

 

Espai d’exposició permanent

 

L’àmbit d’exposició permanent es planteja com a espais diàfans, lliures de compartimentacions, que allotjaran les diferents seccions del museu.

 

- Secció 1 (Et posarem a punt). Serà un espai introductori sobre la naturalesa del gènere de punt, característiques i qualitat de la malla.

 

- Secció 2 (La indústria domèstica). Història de la producció del gènere de punt. Exposició d’eines i màquines. L’organització de la producció i les peces més típiques.

 

- Secció 3 (El punt mecanitzat). L’exposició de la Col·lecció Vilaseca. Explicació del procés de teixir, tallar i confeccionar.

 

- Secció 4 (Una gamma ampla de punt). Història de les màquines. Evolució de la moda i la maquinària en la producció de moda.

 

- Secció 6 ( Evolució tècnica del sector). Secció adreçada a especialistes i historiadors de la tecnologia.

 

 

Espai d’exposició temporal

 

- Secció 5 (Can Marfà). Allotjarà exposicions temporals del Museu de Mataró i també una exposició permanent que explicarà el funcionament de la fàbrica de Can Marfà des dels punts de vista social, productiu, logístic, energètic i arquitectònic.