Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Granollers se suma a Mataró en el projecte de col·laboració entre ciutats per crear observatoris de consum de drogues

Escoltar

Granollers se suma a Mataró en el projecte de col·laboració entre ciutats per crear observatoris de consum de drogues

Granollers s'ha afegit a Mataró, Reus i Rubí, les ciutats que disposen d'un observatori local sobre el consum de drogues. Aquest fet s'ha plasmat en la signatura del conveni de col·laboració interciutats per a l'impuls d'observatoris municipals sobre el consum de drogues a Mataró i Granollers, que han dut a terme la consellera delegada de Benestar Social, Salut i Consum de l'Ajuntament de Mataró, Carme Esteban, i la regidora de Salut Pública de l'Ajuntament de Granollers, Maria del Mar Sánchez.

La signatura del conveni té com a objectiu la creació d'un sistema d'informació estable que reculli i elabori referències que permetin establir un diagnòstic sobre la incidència del consum de drogues en les diferents ciutats i poder establir entre elles una comparativa. Des de l'abril del 2006, participen en el projecte l'Ajuntament de Reus i el de Rubí, la col·laboració entre els quals permet:

- Definir els objectius i una metodologia de treball comuna en la creació de cada observatori local.

- Establir un sistema comú d'indicadors que permetin la comparativa dels principals resultats entre els diferents observatoris locals.

- Propiciar l'intercanvi entre els diferents municipis, en un sentit ampli, compartint les línies d'estudi o recerca i les accions preventives o assistencials que es desprenguin dels resultats de l'Observatori Municipal sobre el Consum de Drogues (OMCD).

- Millorar la formació dels diferents agents integrants en els OMCD.

Les tres ciutats amb el respectius sistemes definits, comparteixen diferents indicadors. El projecte interciutats s'ha presentat a diferents jornades temàtiques celebrades a Barcelona, València, Granollers o Santiago de Compostela, entre d'altres. Actualment a les tres ciutats €Mataró, Reus i Rubí-  s'està efectuant un estudi qualitatiu, finançat per la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut de la generalitat de Catalunya, sobre la incidència dels consums de drogues entre el col·lectiu immigrant i el seu contacte amb els serveis assistencials públics.

Antecedents

El Pla Municipal de Drogodependències de l'Ajuntament de Mataró va crear a l'any 2001 l'Observatori Municipal sobre consum de Drogues -OMCD- comptant amb la col·laboració de diferents serveis: Centres d'Atenció Primària de l'ICS i del CSdM,  Farmàcies , Mossos d'Esquadra, Policia Local , Servei d'Urgències de l'Hospital de Mataró, Serveis Socials de l'Ajuntament de Mataró, i el Centre d'Atenció a les Drogodependències. 

L'objectiu del sistema és disposar d'informació estable i permanent que aporti informació útil per poder establir un diagnòstic sobra la incidència del consum de drogues en la població. Com a qualsevol problema de salut pública la col·laboració dels diferents professionals que hi treballen és una necessitat. El  projecte es va marcar com a objectiu establir una dinàmica positiva de funcionament entre els diferents serveis que integren la Comissió Tècnica que servís per plantejar les intervencions adequades, en matèria de prevenció i assistència a les drogodependències, a nivell de ciutat.

L'any 2001 es publica el Manual de Funcionament que estableix la metodologia de treball de la comissió tècnica per disposar d'un sistema d'informació estable que generi els indicadors i estudis necessaris, avaluï els programes d'intervenció i adeqüi les intervencions a les  necessitats detectades. El 2003, la comissió tècnica de l'OMCD de Mataró es va proposar com a objectiu divulgar la seva existència com a eina per l'establiment de polítiques sobre drogodependències i comparar l'experiència i els resultats amb d'altres observatoris locals. La primera comparativa amb Terrassa (l'any 2003) va evidenciar la necessitat d'establir una metodologia de treball comuna que permeti la comparació.

La divulgació de l'experiència de Mataró va despertar l'interès de professionals del camp de les drogodependències d'altres ciutats €Reus, Rubí, Granollers, Terrassa, Montcada i Reixat i l'Hospitalet- per a la creació d'un sistema d'informació sobre el consum de drogues propi que permetés alhora comparar-se amb altres ciutats similars. El cinqué i últim informe de l'observatori de Mataró data del juny del 2007.