Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró forma el seu professorat per prevenir les mutilacions genitals femenines a nenes subsaharianes

Escoltar

Mataró forma el seu professorat per prevenir les mutilacions genitals femenines a nenes subsaharianes

L’Ajuntament i els Mossos fan sessions informatives a un centenar de docents

L’Ajuntament de Mataró i els Mossos d’Esquadra ofereixen durant aquest darrer trimestre del curs escolar sessions informatives i de formació adreçades al professorat de 8 escoles i instituts de la ciutat per millorar la detecció i prevenció de la mutilació genital femenina. La iniciativa permetrà formar un centenar de professionals docents.

 

La mutilació genital femenina és una pràctica que han patit 140 milions de nenes i dones al món, està considerada per l’Organització Mundial de la Salut com una vulneració dels drets humans i és un delicte recollit al Codi Penal. Segons el Mapa de les Mutilacions Genitals Femenines a Espanya (2009), Mataró és el segon municipi de Catalunya amb població menor de 14 anys de famílies procedents de l’àrea subsahariana. No totes les persones d’aquesta procedència la practiquen, i cal tenir en compte l’ètnia i la posició de la família davant aquesta pràctica.

 

Les sessions formatives s’estan desenvolupant a les escoles Sant Josep, Salesians Sant Jordi, Peramàs, La Llàntia, Mare de Déu de Lourdes, Tomàs Viñas, Germanes Bertomeu i a l’Institut Pla d’en Boet.

 

La formació està coordinada pel Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) del Servei de Família de l’Ajuntament de Mataró, i compta amb la col·laboració també de la Direcció d’Ensenyament. Les sessions inclouen una explicació sobre què és la mutilació genital femenina, per què és fa, les seves conseqüències, el marc legal, i especialment el paper de l’escola en la detecció i prevenció d’un possible cas de risc. També s’insisteix en la importància del treball en xarxa i s’informa sobre el circuit d’intervenció a Mataró, segons el protocol marc de la Generalitat.

 

Abans de finalitzar aquest curs es preveu formar directament a 100 professionals d’ensenyament, i indirectament a uns 250 professionals dels centres educatius. Durant el proper curs 2013-2014 es preveu seguir realitzant les sessions formatives a tots els centres educatius de la ciutat.

 

 

Altres accions de sensibilització

 

Les sessions formatives als docents formen part del Projecte de sensibilització per a la prevenció de la mutilació genital femenina de l’Ajuntament de Mataró i s’emmarquen en el Protocol per a l’eradicació de la Violència Masclista del CIRD, en col·laboració amb la Taula d’Infància de Benestar Social. Concretament, es treballa en les següents línies:

 

- Comissió territorial de mutilació genital femenina: on es reforça el treball en xarxa entre professionals de l’àmbit sanitari, serveis socials, immigració, cossos de seguretat, ensenyament i entitats, que es reuneixen per fer seguiment de la implementació del protocol a Mataró i fer revisió de casos detectats.

 

- Sensibilització per a la prevenció de la mutilació genital femenina amb la comunitat subsahariana, a través de cursos d’agents de salut, xerrades i sessions a entitats i a grups de dones sobre salut i prevenció, i la inclusió d’aquest tema en les sessions a la població nouvinguda que es fan des del Circuit d’Acollida Municipal. El Centre Cívic Cabot i Barba acull diverses sessions fins al setembre d’un Curs sobre salut preventiva, a càrrec del CIRD i la Fundació CEPAIM i amb la participació de l’entitat TOSTAN, que lluita contra la mutilació genital femenina a l’Àfrica. A les primeres sessions han participat 15 persones, representants d’entitats subsaharianes procedents de Senegal, Gàmbia, Guinea Konakri i Ghana, i d’ètnies mandinga, djola, yahanke, wòlof i fula.

 

- Formació a professionals: al 2011 es va fer una jornada amb la participació de 100 professionals i membres d’entitats; al 2012 es va fer formació a professionals de serveis socials, i aquest any s’impulsen les sessions adreçades a professionals docents.