Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acaba la celebració de l’Any Pompeu Fabra amb una desena d’activitats

Escoltar

Mataró acaba la celebració de l’Any Pompeu Fabra amb una desena d’activitats

S’oferiran conferències, lectures en veu alta, un superdictat i hores del conte especials, entre d’altres



Enguany se celebren els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra (1868-1948), autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del català contemporani, i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Des del mes de maig Mataró s’ha sumat a la commemoració que el Govern de la generalitat va acordar celebrar oficialment amb l’objectiu d’honorar-ne la figura i l’obra. Fins a final d’any la xarxa de Biblioteques de Mataró, el Centre de Normalització Lingüística i la comissió ciutadana de l’Any Fabra a Mataró oferiran una desena d’activitats ben diverses per tal de reforçar la vitalitat de la llengua i que la projectin amb força cap al futur.

 


Les Biblioteques de Mataró han editat una Guia de Recursos dedicada exclusivament a Pompeu Fabra, en la qual es mostra la seva vinculació amb Mataró i des del mes de maig en col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística s’han fet diferents activitats com un Scrable Gegant, una mostra documental i la projecció del documental “El meu avi. Pompeu Fabra, des de la distància”, entre d’altres.




El gruix de les activitats, però, se celebraran al novembre. Dimecres 21 de novembre a Can Palauet s’esdevindrà un dels actes centrals de la celebració, la conferència a càrrec de l’escriptor Genís Sinca. El guanyador del premi Josep Pla de narrativa de 2013 farà especial incidència en la tasca de Fabra, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions, i també remarcarà el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.


 


A la plaça de Cuba, el vespre del 10 de novembre serà el “Vespre Fabra. Mots i dolços dedicats al Mestre”, una lectura dramatitzada de textos sobre Pompeu Fabra maridada amb cava ofert pel Celler Castellví, i un tast de les Postres Fabra, elaborades expressament per a l’ocasió pel pastisser Claudi Uñó.

Del 5 al 17 de novembre, diferents aparadors de la ciutat s’engalanaran amb paraules de Fabra.


 


A la biblioteca Pompeu Fabra es realitzaran la resta d’activitats. Del 2 al 23 de novembre es podrà visitar l’exposició “Pompeu Fabra, el científic de la llengua”, un repàs a les fites més importants del treball del filòleg: les primeres passes, els reconeixements, la publicació de les normes, els partidaris i els detractors, els criteris i la vigència de la codificació. Del 6 al 30 de novembre a la biblioteca mataronina s’instal·larà una mostra documental i un aparador cultural dedicat a Fabra.




Per altre cantó, també a la Pompeu Fabra, els dies 14 i 15 de novembres s’hi realitzaran el Superdictat, un dictat de paraules amb tres nivells de dificultat, amb premis per als tres primers classificats i obert a totes les persones majors de 18 anys. I el darrer dels actes serà una hora del conte especial “Mestre Fabra, caçador de paraules”, una història basada en la filla de Pompeu Fabra, Carola Fabra, narrada per Clara Soler.