Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’expert en cooperativisme Patrick Duguay explica la trascendència de l’economia social al Quebec

Escoltar

L’expert en cooperativisme Patrick Duguay explica la trascendència de l’economia social al Quebec

Participa a la Setmana Cooperativa, que se celebra aquests dies al Cafè de Mar



El president de "Le Chantier de l’Économie Sociale" i director de la Cooperativa de Desenvolupament Regional d’Outaouis-Laurentides, Patrick Duguay, ha ofert aquesta tarda una xerrada sobre les eines pràctiques i les experiències desenvolupades al Quebec per promocionar l’economia social. Al Canadà hi ha 10.000 empreses cooperatives, 3.300 de les quals estan situades al Quebec, que en total generen 155.000 llocs de treball.




En aquesta xerrada, emmarcada en el programa de la Setmana Cooperativa, Patrick Duguay, ha repassat cronològicament la història del cooperativisme al seu país, que va iniciar-se al voltant del 1900 amb iniciatives destinades a la gestió d’estalvi i crèdit per a la comunitat francòfona. Més endavant es van desenvolupar cooperatives en altres sectors com l’agrícola, el de l’alimentació, el comerç al detall o l’habitatge, que actualment té un gran pes en el conjunt de l’economia.




Durant els anys 60 es va produir una “revolució tranquil•la”, on el moviment cooperatiu va jugar un paper determinant en la ruptura amb l’església catòlica i la separació de l’Estat Federal. Per Duguay l’economia social “no només és un model econòmic, sinó una manera d’entendre la vida i, per tant, hi ha una implicació política i ideològica”. En aquest sentit, va citar com van nèixer les cooperatives funeràries al Quebec com a resposta al paper colonitzador que els Estats Units estaven jugant en aquest sector. Als anys 70 es va passar de l’etapa reivindicativa a la propositiva.




Segons Patrick Duguay “La clau del cooperativisme és el partenariat, és crear empresa a partir de saber detectar els punts comuns entre els diferents sectors: les empreses, les entitats i les institucions”. L’exemple d’això són les cooperatives de serveis a la gent gran, que van sorgir a finals dels 90 i van acabar creant tota una xarxa de “cooperatives de solidaritat”. Posant per posar en contacte treballadors domèstics amb gent gran i, alhora, evitar el frau fiscal que existia per al govern des de feia anys en aquest sector.




A l’acte ha assistit l’alcalde i president de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, Joan Mora, i s’ha celebrat al Cafè de Mar, un dels edificis catalogats més representatius del moviment cooperatiu de Mataró, destinat a ser la seu de la Fundació Unió de Cooperadors.




Patrick Duguay (St-Hyacinthe, 1968)




Patrick Duguay és des del 2001 director gerent de la Cooperativa de Desenvolupament Regional (RDC) Outaouais-Laurentides, dues regions administratives dins la província canadenca del Quebec. A través de la seva tasca i la del seu equip, acompanya el desenvolupament cooperatiu d'aquest vast territori a ambdues dimensions urbanes i rurals. Llicenciat en Ciències per la Universitat de Montreal, va participar en la fundació de moltes cooperatives, sobre tot en el sector del turisme, l’alimentari i les noves tecnologies de la informació.




S’ha manifestat públicament molt compromès en crear una economia més humana i per això ha fet del cooperativisme el seu estendard allà on va. Durant 6 anys va ser president de la Societat de Diversificació Econòmica de l'Outaouais, un fons d'inversió gestionat en la seva totalitat per grans actors de desenvolupament econòmic regional. Molt implicat en el territori, Patrick Duguay, ha participat en els consells d’administració de diverses empreses i organitzacions locals i regionals, a banda de ser president de le Chantier de l’Economie Social i president de la Xarxa d'Inversions Socials del Quebec (RISQ).