Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Recuwatt 2016 tanca un programa amb ponents de primer nivell

Escoltar

Recuwatt 2016 tanca un programa amb ponents de primer nivell

El Congrés es consolida com a punt de trobada de l’excel·lència en la gestió sostenible dels residus

 


El congrés internacional RECUWATT, que tindrà lloc al Tecnocampus de Mataró-Maresme els dies 26, 27 i 28 d'octubre, abordarà aspectes com l'eficiència i la sostenibilitat dels recursos, la responsabilitat col·lectiva de la gestió de residus, la valorització energètica o l'economia circular.

 


El congrés s'erigeix com a punt de trobada per excel•lència en la gestió sostenible dels residus. Per això oferirà un programa únic en el qual s'inclouen continguts de màxima qualitat, distribuïts en sis blocs temàtics, i més d'una trentena de càrrecs institucionals i ponents del més alt nivell.

 


Amb caràcter previ, el dia 26 es durà a terme una jornada preliminar que es destinarà exclusivament a les administracions locals i gestors de serveis públics destinat a buscar respostes a la gestió integrada dels residus a Espanya.

 


El dia 27, i després de l'acte inaugural de l'esdeveniment, que anirà a càrrec del president del Consorci per al Tractament de RSU del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, tindrà lloc una conferència singular a càrrec de Víctor Küppers, "Reflexionem amb humor ", a la qual seguiran quatre blocs temàtics d'especial interès.




En el primer, "Cap a l'eficiència i la sostenibilitat dels recursos", que moderarà el president d'honor de la Fundació per a l'Economia Circular, Jean Pierre Hannequart, s'abordaran els reptes i objectius de futur en la gestió de residus en un món de recursos escassos i cars, propiciant la reflexió i el debat sobre el paper estratègic a desenvolupar pel sector en un marc d'economia circular.




Per això es comptarà amb les intervencions d'Antonis Mavropoulos, president de l'Associació Internacional de Residus Sòlids (ISWA); Gunther Wolf, director general de Medi Ambient de la Comissió Europea, i Antonio Valero, director general del Centre d'Investigació de Recursos i Consums Energètics (CIRCE) de la Universitat de Saragossa.




Sota la denominació "La responsabilitat col•lectiva de la gestió de residus", s'obrirà un segon bloc en el qual es posarà en relleu la funció de l'educació, la comunicació, la transparència i els incentius econòmics.




Moderat per Rafael Arjona, president de l'Associació Nacional d'Empreses Públiques de Medi Ambient (ANEPMA), participaran en el mateix Stéphane Arditi, responsable de la política de Productes i Residus de l'Oficina Europea de Medi Ambient; Sandra Pina, directora de Sustainable Brands Espanya (Comunicació per a la Innovació i la Sostenibilitat); Michal Len, director de RREUSE (Plataforma Europea d'Empreses Socials de Reutilització, Reparació i Reciclatge), i José Antonio Corraliza, catedràtic de Psicologia Social i Metodologia de la Universitat Autònoma de Madrid.




Després de degustar un àpat km 0, s'obrirà el tercer bloc, "Sistemes d'informació i sostenibilitat econòmica en la gestió de residus", on es reflexionarà sobre la tecnologia, l'eficiència i s'exposaran les eines per a la gestió estratègica de la informació, la innovació i la millora dels serveis públics.




Moderat per Jordi Renom, president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, comptarà amb les intervencions d'Esteve Almirall, director del Centre d'Innovació per a Ciutats ESADE; Climent Vilatersana, director general MOBA Espanya (Projecte MawisSmartWaste); Josep Lluís Núñez, expert en SmartCities de Telefònica, i Víctor Martínez, director de Gestió de Qualitat Urbana i Mobilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.




I ja en l'últim bloc, es desgranaran els detalls de la "Valorització energètica o com aplicar la jerarquia de residus", donant una visió de les diferents tecnologies que permeten aprofitar l'energia continguda en les fraccions no reciclables, i assenyalant els avantatges, els inconvenients i l'adequació a les necessitats reals.




En aquest cas, exercirà com a moderador Rafael Guinea, president de AEVERSU (Associació Espanyola d'Empreses de Valorització Energètica de RSU), i es comptarà amb les aportacions de César Gimeno, director general del Consorci de Residus de Gipuzkoa (GHK), qui parlarà del nou projecte de Guipuzkoa; VolkerWiesendorf, d'Hitachi ZosenInova, que donarà a conèixer les millores en el tractament de les escòries i la recuperació de metalls preciosos, i Christophe Cord'homme, del grup de treball de recuperació d'energia de ISWA.




La jornada es tancarà amb una visita al Castell de Santa Florentina, a Canet de Mar (una de les localitzacions de la sisena temporada de la famosa sèrie "Joc de Trons").






L'economia circular com a canvi de paradigma




El dia 28 començarà amb la "Call for papers", un apartat en el qual es recullen les millors presentacions d'entre totes les propostes rebudes pel comitè organitzador de Recuwatt i que van ser seleccionades pel seu caràcter innovador, disruptiu i valor afegit a la gestió de residus.




Sota la batuta de Joan Gaya, president de l'Associació Catalana d'Empreses de Valorització Energètica de RSU (ACEVERSU), en el mateix participarà Mireia Barba, fundadora de Espigoladors (empresa social); Manuel Fernández Cabezas, director general de Plastics Europe; i Sergio Puyol, director tècnic de dondelotiro.com.




El següent bloc, "Economia circular: un nou model conceptual i econòmic", el dirigirà Fernando Leite, CEO a LIPOR (Portugal), que estarà acompanyat per Iain Gulland, director fr Zero WasteScotland; Lorena Jurado, del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya; Nia Owen, de Ricardo Energy & Environment, i Margarita Muñoz, directora de Medi Ambient i Relacions Externes de Mercadona.




Després d'una sessió singular i una reflexió sobre RECUWATT i el futur, es donarà pas a l'apartat de conclusions i cloenda, en el qual es contempla el lliurament del premi "Alfons Maíllo" al millor pòster, prosseguint amb les intervencions de Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, i David Bote, president del Consorci per al Tractament de RSU del Maresme i alcalde de Mataró.




El punt final el posarà una visita tècnica al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme.