Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pla Director de Solidaritat i Cooperació 2018-2022 se centra en la defensa, protecció i desplegament dels Drets Humans i l’impuls del Desenvolupament Sostenible

Escoltar

El Pla Director de Solidaritat i Cooperació 2018-2022 se centra en la defensa, protecció i desplegament dels Drets Humans i l’impuls del Desenvolupament Sostenible

El nou document planteja que l’Ajuntament lideri les línies de treball en cooperació internacional



El Pla Director de Solidaritat i Cooperació 2018-2022 de Mataró es va aprovar en Junta de Govern, celebrada el 15 de gener, i es va donar compte en la sessió ordinària del Ple de gener. Mataró té una trajectòria de més de 30 anys en matèria de cooperació i solidaritat, fet que recull aquest nou pla que té com a principal repte el de sincronitzar el conjunt de polítiques públiques municipals amb l’Agenda 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el propi projecte de ciutat recollit a l’Estratègia Mataró 20/22. 




El Pla s’estructura al voltant d’un objectiu general i dos d’específics. Aquests fan referència a les dues línies de treball que haurà de seguir aquesta política durant els propers anys. Per un costat, reorientar-se sota el lideratge més actiu de l’Ajuntament i la seva intervenció directa, integrar la pluralitat d’actors amb capacitat per aportar a una cooperació amb un enfocament municipalista, més enllà dels agents tradicionals a qui ha estat delegada la seva execució, i alinear la política amb la consecució dels ODS i l’Agenda 2030 i la posada en pràctica de l’Estratègia Mataró 2022. D’altra banda, reforçar les bases ciutadanes i institucionals que assumeixen i impulsen aquesta política de cooperació, per renovar el seu compromís i retroalimentar-se.






Sectors prioritaris, modalitats i instruments




L’economia social i solidària; l’equitat de gènere; una societat més sostenible; el dret universal a la salut; les ciutats inclusives, el dret a l’habitatge, l’aigua i el sanejament; l’educació i la societat del coneixement i l’alineament amb els objectius de desenvolupament sostenible són els sectors prioritaris d’aquest document que també marca les prioritats geogràfiques.




Sense prioritzar cap país i centrant-se en la relació entre municipis i col•lectius locals, hi ha certes regions i conjuntures sobre les que cal donar una resposta sempre des d’aquesta dimensió local que constitueix el seu valor afegit. Aquest document també ha tingut en compte les relacions històriques mantingudes amb certes ciutats. Tenint en compte aquests preceptes, es treballa a la zona Mediterrània per construir vies segures i protegir els drets dels migrants; al Marroc i al Senegal en tant que països amb la major part de població nouvinguda a la ciutat; al Sàhara Occidental per denunciar l’ocupació i superar de forma noviolenta el conflicte; a Amèrica Llatina, l’Àfrica Subsahariana i la Índia.




Pel que fa a modalitats i instruments, es desenvoluparan en base a la cooperació per al desenvolupament; educació al desenvolupament i l’ajuda humanitària.