Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró acull una exposició sobre la vil·la romana de Torre Llauder amb motiu dels 50 anys de la descoberta

Escoltar

El Museu de Mataró acull una exposició sobre la vil·la romana de Torre Llauder amb motiu dels 50 anys de la descoberta

La doctora Isabel Rodà n’ofereix una conferència a Can Palauet



El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural, Joaquim Fernàndez, va inaugurar divendres l’exposició “La vil·la romana de Torre Llauder. de res rustica iluronensium”, produïda per l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) i que estarà oberta al públic al Museu de Mataró fins al 28 d’octubre.


 

L’exposició és una de les principals activitats organitzades amb motiu de la celebració del 50è aniversari de la descoberta de la vil·la romana ubicada al Clos Arqueològic de Torre Llauder, que fa tot just una setmana va reobrir-se al públic després d’un període d’obres de consolidació i restauració.

 

La vil·la romana de Torre Llauder, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, va ser descoberta el 1961 per l’arqueòleg, historiador i dibuixant Marià Ribas, que recentment ha estat nomenat membre de la Galeria de Mataronins Il·lustres de l’Ajuntament.

 

Torre Llauder pren el seu nom d’una casa pairal fortificada del segle XVII construïda al voltant d’una torre de defensa del segle XVII, el mas Llauder, que actualment quedaria situada al barri del Pla d’en Boet.

 

A la mostra s’hi repassen els antecedents, la descoberta dels mosaics i les campanyes d’excavació, la salvaguarda i la protecció patrimonial del jaciment, el Clos arqueològic, la vil·la i els espais que es conserven, les fases del jaciment i els resultats de les darreres excavacions realitzades al recinte.

 

Les diferents campanyes d’excavació van permetre descobrir 5 fases arqueològiques al jaciment, que a l’exposició s’expliquen amb detall: l’establiment vitivinícola (s. I aC, època d’August); la vil·la senyorial (s. I al IV dC); l’establiment industrial (s. IV-V dC); les fosses i les sitges (s. V-VII dC); i les tombes (s. VIII i IX).

 

També s’hi exposa l’exposició que Marià Ribas va preparar l’any 1971 sobre Torre Llauder, amb els dibuixos, làmines, ampliacions fotogràfiques i retolació original feta a mà, material que ha estat cedit per la família de l’arqueòleg.

 

 

Conferència amb motiu del Dia Internacional dels Museus

 

Aproximadament una hora abans que el públic pugués accedir a veure l’exposició, va tenir lloc a Can Palauet una conferència a càrrec de la doctora Isabel Rodà, directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica que portava per títol “La descoberta de la vil·la romana de Torre Llauder”

 

La conferència, organitzada conjuntament pel Museu de Mataró i el Museu Arxiu de Santa Maria amb motiu del Dia internacional dels Museus, va repassar tant el context en que va ser construïda la casa com diverses curiositats sobre el jaciment arqueològic.

 

Isabel Rodà va fer una aproximació històrica al moment en què va ser construïda la casa, repassant la importància que tenia Tarraco i describint altres indrets d’interès similar en el camí que traça la Via Augusta entre aquesta ciutat i el Maresme, passant per Baetulo.

 

La conferenciant es va entretenir a explicar com a través de la inscripció d’una llosa calcària trobada a una masia propera a Torre Llauder van poder saber qui n’era el propietari: “Gai Mari Emilià, fill de Luci, de la tribu a Aniensis, barceloní inmune, que acomplí tots els honors a la seva ciutat, jutge de les cinc decúries de jutges seleccionats”. Segons s’ha pogut saber per inscripcions trobades en altres jaciments aquest home va nèixer a Saragossa, després va anar a Barcelona on va fer una carrera política important, després va ser jutge i es va arribar a convertir en cavaller, obtenint la immunitat per pagar impostos.

 

 

Lluites de gladiadors

 

Unes 400 persones van presenciar dissabte a la tarda una de les activitats complementàries de l’exposició que va celebrar-se a la plaça de l’Ajuntament: ludus gladiatore, un espectacle didàctic sobre la lluita de gladiadors romans a càrrec del grup de reconstrucció històrica Excalibur.

 

Quatre intèrprets van descriure l’origen d’aquestes lluites, l’estil de vida dels lluitadors i van fer nombroses demostracions de com s’entrenaven, amb quines tècniques lluitaven i com morien els gladiadors romans.