Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró desenvolupa sis projectes d’acollida i integració d’immigrants amb ajuts de la Generalitat de Catalunya

Escoltar

Mataró desenvolupa sis projectes d’acollida i integració d’immigrants amb ajuts de la Generalitat de Catalunya

La quantitat concedida serà superior als 300.000 euros

L’Ajuntament finançarà aquest any sis projectes d’acollida i integració d’immigrants a través d’una subvenció de la Generalitat de Catalunya. Els programes els han explicat avui el regidor de Presidència i Participació, Carlos Fernández, i el secretari per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós.

 

L’Ajuntament i el Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat van signar el juliol de 2008 el contracte programa per al període 2008-2011 que regula la coordinació en matèria de cooperació tècnica i financera per a programes relatius al Benestar Social i, entre d’altres, a l’acollida i integració a persones estrangeres immigrades.

 

Cada any, i en el marc del contracte programa, l’Ajuntament i la Generalitat acorden els objectius generals i específics, les accions a desenvolupar i els recursos tècnics i financers relatius a l’any.

 

Així, està previst que en un mes s’aprovi aquesta resolució per a l’exercici del 2009, que estableix que la quantitat concedida és de 312.236,69 € que es distribuirà en els següents projectes:

 

· Contractació d’agents d’acollida: per realitzar les actuacions previstes al Programa d’Acollida. Entre elles el Circuit d’acollida per a nouvinguts que s’organitza mensualment de forma bilingüe en català i 4 idiomes més, el projecte Bettina per passar d’usuaris a col·laboradors i la xarxa d’entitats per consensuar la formació i els materials d’acollida.

 

· Cursos extraordinaris d’iniciació al català: cursos inicials de llengua catalana que formen part del circuit d’acollida. Tenen una durada de 20 hores i estan adreçats a persones alfabetitzades. També es fan cursos de 20 hores de llengua catalana per a persones no alfabetitzades.

 

· Projecte Transició Escola Treball: es preténreforçar la xarxa formada per serveis municipals i entitats que treballen, a través d’agents socioeducatius (integradors/es socials, educadors/es socials i professors/es), amb joves entre 16 i 24 anys, en risc d’exclusió social i majoritàriament d’origen immigrant, amb l’objectiu de facilitar el trànsit de l’escola al treball.

 

· Espais d’alfabetització i llengua oral per a dones nouvingudes: es tracta de potenciar l’alfabetització de dones nouvingudes com a mecanisme per a la seva integració i participació social, amb l’ús del català com a llengua vehicular i de cohesió.

 

· Contractació de mediadors interculturals: per realitzar les actuacions previstes al Programa de Comunicació Intercultural. Aquest és un servei que es presta majoritàriament als professionals que necessiten assegurar la comunicació amb l’usuari, també es col·labora en projectes comunitaris i amb el circuit d’acollida.. 

 

· Espais d’acollida per a dones nouvingudes: des del Programa Dones Nouvingudes s’ha potenciat la creació d’una xarxa d’entitats que treballen a l’àmbit de l’acollida amb dones, amb l’objectiu d’afavorir la interrelació amb altres espais de dones, per tal d’assegurar un bon ús de la xarxa normalitzada de recursos públics.                 

 

El secretari per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, que ha estat rebut per l’alcalde, Joan Antoni Baron, mantindrà una reunió interna amb la Comissió de seguiment del Pacte per la Nova Ciutadania en la qual presentarà el Pacte Nacional per la Immigració i alhora se li donarà a conèixer el Pla Municipal per la Nova Ciutadania 2008-2011.

 

La trobada a Mataró finalitzarà amb la visita al projecte Aprèn i treballa, una experiència d’aprenentatge-servei per a joves dins la comunitat.

 

Aquest projecte es basa en la metodologia d’aprenentatge (període de formació) i servei (fase de servei a la comunitat), liderat per Salesians Sant Jordi. Es va iniciar el 2005 i des de 2007 va establir un conveni amb el Servei de Nova Ciutadania.

 

La proposta promou una experiència real i concreta d’aprenentatge laboral que integra metodologies prelaborals amb qualificació tècnica amb l’objectiu de garantir una inserció social dels joves, de 16 a 24 anys, inactius en situacions de risc social.

 

Els mòduls que s’ofereixen són: tastet d’oficis (electricitat, pintura, soldadura i lampisteria), atenció a les persones, noves tecnologies i hoteleria. Des del 2007, hi han passat 128 joves.