Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Unes 3.000 persones participen a la 4a Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom

Escoltar

Unes 3.000 persones participen a la 4a Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom

TecnoCampusMataró (TCM) ha clausurat amb èxit la 4a Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom que ha tingut lloc a Mataró. A més de la participació de prop de 3.000 persones, la setmana d'enguany ha aconseguit consolidar el seu format, implicar a més entitats (81) i augmentar el seu nivell de col·laboració en l'organització d'una seixantena d'actes que han apropat encara més les noves tecnologies a ciutadans i empreses.

Algunes d'aquestes col·laboracions més destacades han estat les d'entitats com la Fundació Maresme, la Colla Capgrossos o la de l'Escola Pia Santa Anna, entre d'altres. En total, 81 entitats de Mataró i Maresme han participat en l'organització d'actes que han relacionat els seus respectius àmbits amb les noves tecnologies i han permès apropar encara més les TIC a tothom.

La innovació com a temàtica central

La 4a Setmana de Noves Tecnologies per a tothom ha estat també un espai per a la reflexió dels diferents col·lectius que empren les noves tecnologies en els seus àmbits respectius. En aquest sentit, ha destacat la temàtica de la setmana dedicada íntegrament a la innovació. L'acte central ha estat la conferència internacional Innovació3a la que hi han participat els experts internacionals en l'àmbit de les tecnologies i l'empresa Juan Rada, John Wolpert i Jan Annerstedt.

Innovació entesa com a factor imprescindible per augmentar la competitivitat de les empreses i per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Segons l'economista danès, Jan Annerstedt, Mataró és el paradigma de la ciutat mediterrània emergent, connectada al món però autèntica en sí mateixa.

Empreses innovadores i e-Govern

Sense deixar el terreny de les empreses, cal esmentar la cita entre empresaris i emprenedors de la III Mostra Gentic, organitzada pel Grup d'Empreses de Noves Tecnologies de Mataró i Maresme (Gentic) a l'hotel NH Ciutat de Mataró. L'edició d'enguany ha destacat especialment pel tracte personalitzat dirigit a empresaris de sectors tradicionals (tèxtil, construcció, comerços, restauració i turisme) que han pogut fer "tasts tecnològics" i aprendre l'ús correcte de les darreres aplicacions tecnològiques. La Mostra Gentic es va clausurar amb la Tertúlia Digital, un dels esdeveniments tecnològics més importants de Catalunya i que tradicionalment es celebra a Barcelona.

Pel que fa a les jornades, especial rellevància ha tingut la II Jornada d'Intercanvi d'Experiències Innovadores a la que hi han assistit 40 representants de diversos vivers d'empreses del país i també especialistes europeus i australians. La Jornada d'e-Govern i Govern en la Societat del Coneixement que han protagonitzat representants de TecnoCampusMataró, l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt), Localret, Infonomia i Propolis ha destacat per la qualitat de les ponències que van posar de relleu el paper de l'administració pública en la nova societat de la informació.

Tallers gratuïts per apropar les TIC

L'acceptació que han tingut els tallers gratuïts de noves tecnologies és un dels altres trets característics d'aquesta edició. Han destacat els tallers de telefonia per la xarxa, el de videocreació intercultural, el de "Mares i pares guanyen confiança" i el d'introducció al desenvolupament de programari audiovisual.

En el primer, s'ha donat a conèixer la telefonia per Internet a costos més reduïts; en el segon, alumnes de l'Institut Miquel Biada de Mataró han plasmat la seva visió de la ciutat en un documental present a la xarxa; pel que fa al tercer, ha estat l'ocasió perquè mares i pares poguessin aprofundir sobre l'ús de les TIC.

El de programari audiovisual ha estat un dels de més èxit que ha tingut lloc a l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt) i l'ha impartit Russell Blakeborough.

Actes culturals i lúdics

La 4a Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom també ha inclòs actes lúdics, culturals i festius de gran èxit com la nit de música visual on s'han aplicat les tècniques audiovisuals i coneixements que Blakeborough ha impartit a l'esmentat taller de l'EUPMt.

Destacar també la projecció del thriller de ciència-ficció Gattaca que ha introduït als 115 assistents a una reflexió sobre el futur de la biogenètica; també l'espectacle de dansa Trànsit 20 de la companyia de Maria Rovira a la que hi han assistit prop de 300 persones. Uns dies abans de fer-se l'espectacle, Rovira ha protagonitzat una interessant taula rodona on s'ha tractat l'aplicació de la realitat virtual, l'electrònica i la programació aplicada a les arts escèniques. L'artista Perecoll i la dissenyadora multimèdia Isabel Roca també han posat de relleu el paper de les TIC en l'art i la creativitat a la conferència Art, creativitat i noves tecnologies.

La setmana tecnològica ha inclòs actes lúdics de gran participació i que han tingut les TIC com a tema central: la Festa CD Man, la Cercavila de la Colla Basilisc i els concerts de música electrònica, entre d'altres. Les Olimpíades de jocs multimèdia, la Trobada d'Inquiets i el megaxat amb la Colla Castellera Capgrossos de Mataró han estat algunes de les altres activitats lúdiques més destacades de la Setmana.

Tecnodiari.com i reciclatge tecnològic

La 4a Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom també ha comptat amb el seu propi mitjà de comunicació, el tecnodiari.com que ha permès que la ciutadania i els empresaris poguessin seguir el dia a dia dels actes i preveure la seva participació al conjunt d'activitats organitzades.

Una de les altres iniciatives destacades ha estat la organitzada per Second Company que ha comprat o canviat aparells tecnològics que no utilitzen els seus propietaris per fomentar-ne el seu reaprofitament.